Sterling rombolt, Poulsen mindent elrontott – az angol-dán mérkőzés legfőbb tanulságai

Anglia jutott be másodikként al abdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi fináléjába, miután az elődöntőben 120 perc alatt 2:1-re legyőzte Dániát. A dánok kerültek előnybe egy bombagólnak köszönhetően, azonban a hazai pályán játszó angol együttesnek viszonylag gyorsan sikerült kiegyenlítenie, majd pedig a 2×15 perces hosszabbítás első félidejének végén Kane elrontott tizenegyesét javítva a kipattanó labdát berúgta a kapuba, ezzel kialakult a végeredmény. Az angol csapatban többen is remek teljesítményt nyújtottak, de a dánok sem vallottak szégyent. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

POZITÍVUMOK
Raheem Sterling egy újabb védelmet rombolt szét

Az angol dinamit ismét lecsapott. Ráadásul most egy, az ukránnál lényegesen összeszedettebb és jobb erőkből álló védelmet kezdett ki. Sterling mind a 121 percet a pályán töltötte, s még a 115. percben is volt energiája arra, hogy meginduljon az ellenfél kapuja felé a mindent eldöntő gól megszerzésének reményében. A középpályás az egész mérkőzésen tarthatatlan volt a dánok számára, hiszen minden egyes angol akció tőle indult. Ő adott gólpasszt a saját kapujába passzoló Kjaernek, amivel 1:1 lett az állás az első félidő végén, majd pedig ő harcolt ki tizenegyest csapatának a 2×15 perces ráadás első félidejének végén. Fizikai állapota az egész mérkőzés alatt lehetővé tette számára, hogy rendszeresen az ellenfél vonalaiban mozogjon, vagy pedig a dán védelem háta mögött. Rendkívüli meccse volt a tegnapi, s ha a döntőben is így fog focizni, akkor jaj az olaszoknak!

Harry Kane a meccs embere

Az angol válogatott csapatkapitánya szerezte a 104. percben azt a gólt, amely végül az angol labdarúgás történelmének első Európa-bajnoki döntős szereplését eredményezte. Ugyan magát a büntetőt kihagyta, de a Schmeichelről kipattanó labdát berúgta a kapuba, ezzel rengeteg embert tett nagyon boldoggá. Kivette részét a támadásokból, gyakran mélyen visszalépett a mezőnybe, s mindkét oldalon agilisen játszott. A mérkőzés emberének megválasztott csatár szellemi állapota kifogástalan volt, folyamatosan galvanizálta társait, amikor 2:1-re vezetett Anglia, s azért ösztönözte őket a további támadások építésére, hogy mentálisan megtörjék a dán védelmet. Ez végül ugyan nem sikerült (nem született még egy gól), de most már mindegy is. Anglia ott van a döntőben, ahol Kane-re is nagy szüksége lesz.

Yussuf Poulsen felejthető belépője

Amennyiben Belotti és Thiago beállása a keddi olasz-spanyol elődöntőn arra engedett következtetni minket, hogy ennél rosszabb már nem történhet, akkor tegnap este nagyot kellett csalódnunk. Yussuf Poulsen ugyanis rácáfolt erre. Beállásával megölte a dán ritmust. Egészen addig, amíg nem volt a pályán, a dán játékosok relatív könnyedén találtak egy harmadik embert, akinek tovább lehetett passzolni a labdát, azonban Poulsent egyszer sem tudták megjátszani. Rossz tempót produkált a Lipcse játékosa, aki labda nélkül persze nehezen tudott veszélyes lenni az angol kapura. Hiányzott belőle az irányító szellem, s folyamatosan labdákat kért, ahelyett, hogy őmaga lépett volna vissza értük. Passzainak csupán fele volt sikeres. Braithwaite-nek helyette is kellett támadnia, annyira eltűnt a pályán. Elég gyenge teljesítmény volt ez Poulsentől…

Sterling és Shaw az őrületbe kergették Stryger-Larsent

Hjulmand szövetségi kapitány Wass helyett már meccsek óta Stryger-Larsent részesítette előnyben a támadó alakzatban, aki azonban tegnap este egyszerűen képtelen volt fölvenni a kesztyűt Luke Shaw-val és Raheem Sterlinggel szemben. Sterling folyamatosan ott ólálkodott a háta mögött, s a dán játékos nagyon gyorsan azon kapta magát, hogy a védekezésben kell helytállnia. A csehek elleni negyeddöntőben csapata egyik legjobbja volt Stryger-Larsen, aki számára Luke Shaw túl nagy falatnak bizonyult, ugyanis az angol hátvéd minden hosszú megindulását meg tudta akasztani. Ennek eredménye: 15 labdavesztés, nulla beadás és sikeres mélységi indítás 67 perc alatt. Ez bizony igen gyenge mérleg…

Anglia tehát története során először bejutott a döntőbe, ahol vasárnap 21:00-tól Olaszországot fogadja. Négy éve a házigazda franciák elbukták a finálét. Vajon most a háromoroszlánosok sikeresebbek lesznek? Három nap múlva kiderül.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply