Messi új szerződése a messzi jövőbe vész?

Már napok óta az az egyik legfőbb beszédtéma a labdarúgó átigazolási piacon, hogy Lionel Messi mikor írja alá új szerződését a Barcelonával, már ha aláírja valaha. Mivel előző kontraktusa június 30-án éjfélkor lejárt, ezért jelen pillanatban szabadon igazolható, nem áll a katalán klub kötelékében. A Barcelona ugyanakkor természetesen nem szeretné elveszíteni legjobb játékosát, s Joan Laporta elnök fogadkozik, hogy a klub irtó nehéz pénzügyi helyzete dacára dűlőre fognak jutni az argentin csatárral. Ma azonban olyan hír terjedt el, miszerint a Barcelona abból az okból kifolyólag, hogy megsértette a fizetési plafonra vonatkozó szigorú előírásokat, mindaddig nem igazolhat új labdarúgót, amíg anyagi helyzetét legalább részben nem rendezi. Ezen kívül az is komoly gondokat okozhat még a Camp Nou-ban, hogy a hétvégén egy rasszista tartalmú videó jelent meg a csapat két másik csatárának, Antoine Griezmannak és Ousmane Dembélének főszereplésével, akik nem éppen kedves stílusban beszéltek az ázsiai származású emberekről, s emiatt egyes, eme cikk megjelenéséig meg nem erősített hírek szerint a japán Rakuten, a gránátvörös-kékek mezszponzora azt fontolgatja, hogy nem hosszabbítja meg szerződését a klubbal.

Jóllehet, Lionel Messi jelen pillanatban az Európa-bajnokság árnyékában Brazíliában zajló Copa América magyar idő szerint holnap hajnalban esedékes elődöntőjére készül az argentin válogatottal Kolumbia ellen, a vele kapcsolatos figyelem mégis eddigi klubja, az FC Barcelona felé fordul. Mint köztudott, június 30-án éjfélkor lejárt Messi barcelonai szerződése, mivel a felek nem tudtak addig új megállapodást kötni. Emlékezhetünk még arra, hogy tavaly nyáron a többszörös aranylabdás sztár egyszer már jelezte távozási szándékát a spanyol klub felé, de akkor az előző elnök, Josep Maria Bartomeu távozása maradásra tudta bírni. Most már az a Joan Laporta az elnök, aki jó viszonyt ápol Messivel, s ennek megfelelően minden követ megmozgat az argentin labdarúgó megtartása érdekében. Dolga azonban piszok nehéz, ugyanis ahogy arról januárban a Sportudvar is beszámolt, a Barcelona rendkívül súlyos anyagi gondokkal küzd, hiszen közel 1 milliárd eurós adósságot halmozott fel, amelynek több, mint felét még idén törlesztenie kellene.

Bár a Copa América miatt jelen pillanatban nem nagyon esik szó arról, hogy Messi hol folytatná karrierjét, s egyáltalán hogyan viszonyul a Barcelonához, amelyhez még 2000 szeptemberében, 13 évesen szegődött, de az biztos, hogy Laporta elnöknek nagy fejtörést fog okozni az argentin fizetési igénye, mert minden bizonnyal Messi nem fog akármekkora fizetésmérséklést elfogadni a korábbi állapothoz képest, főleg úgy, hogy tavaly már végre kellett hajtani fizetéscsökkentést a klubnál a súlyos problémák miatt.

A spanyol liga döntheti el a kérdést?

Ha az anyagi gondok még nem volnának elegendőek a Barcelonának, akkor a hírek szerint a La Liga is beleköphet a katalánok levesébe, ugyanis egy ma megjelent hír szerint a spanyol liga megtiltotta a Barcelona számára új játékosok regisztrálását egészen addig, amíg legalább 200 millió euró bevételt nem tud fölmutatni. A szankció oka egyfelől a nagy adósság, másfelől az, hogy a katalánok 40%-al túllépték a spanyol bajnokságban megállapított fizetési plafon szintjét.

A katalán RAC rádió szerint a La Liga úgy határozott, hogy a 2021–2022-es idény során az FC Barcelona “mindössze” 160 millió eurót költhet a játékosok fizetésére, ami 187 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Éppen ezért kellene a katalánoknak – az eddig távozókon túl – további játékosokat is eladni, mert ha nem, úgy a liga megtagadhatja a nyáron érkező új labdarúgók regisztrációját, vagyis Sergio Agüero, Eric García, Memphis Depay és Emerson nem szerepelhetnének a spanyol bajnokságban, s Messi sem, ha esetleg megállapodnak vele az új szerződésről.

A helyzet megoldására kézenfekvőnek tűnik, hogy a legjobban kereső játékosaitól váljon meg a klub. Ennek a listának az élén jelenleg a francia világbajnok, Antoine Griezmann áll, ám ha nem sikerül Messivel megállapodni az új kontraktusáról, akkor előfordulhat, hogy Griezmann maradhat. Ugyanakkor a katalán Sport című lap szerint a Barcelona már elkezdett szervezkedni a támadó értékesítése ügyében – a francia távozása körülbelül 125 millióval csökkentheti a fentebb említett 187 milliós összeget.

Szintén spanyol lapinformációk szerint a Barcelonánál kialakult helyzetnél a legnagyobb valószínűséggel a PSG jelentheti a megoldást, a francia klub ugyanis akár Messit, akár Griezmannt is szerződtetni tudná. Az argentinnak állítólag már szerződést is ajánlottak, amely az As szerint kedvezőbb feltételeket biztosítana Messinek, mint az FC Barcelona ajánlata.

A nagytakarítás keretében Griezmann mellett fölmerült egy másik francia, a gyakori sérülései miatt kevés alkalommal bevethető védő, Samuel Umtiti neve is, de a spanyol sajtó úgy tudja, hogy a Juventustól mindössze egy éve szerződtetett Miralem Pjanic és a Katalóniában inkább csak szenvedő Philippe Coutinho is átadólistára kerülhet Messi megtartása érdekében. Ez a négy labdarúgó azonban a pletykák szerint nem szeretne elmenni, s mivel az ő fizetési igényük sem kicsi, ezért sok klub nem is tudná megvásárolni, aztán pedig eltartani őket. Egyedül Umtiti esetében lehetett olyan híreszteléseket olvasni, hogy a Marseille és a Lyon is kölcsönvenné.

Mindeközben az átigazolási ügyekben többnyire jól értesültnek számító szakújságíró, Fabrizio Romano arról posztolt, hogy Joan Laporta, a Barcelona elnöke állítja: „Messivel már napok óta sikerült megállapodnia, csak az a kérdés, hogy mikor jelentik be” hivatalosan az üzlet megkötését. Ha ez igaz, akkor minden bizonnyal a vasárnap végződő Copa América utáni napokban történhet meg a bejelentés.

Laporta egyébként pénteken találkozott Javier Tebasszal, a La Liga horihorgas elnökével, hogy megpróbáljanak valamilyen megoldást találni a fizetési plafonnal kapcsolatos szabálysértés orvoslására. Tebas állítólag már hetekkel ezelőtt figyelmeztette a Barcelonát, hogy gondok merülhetnek fel, ha Messivel hosszabbítanak, mivel aligha tudná a klub előteremteni azt a pénzt, amire az argentin igényt tartana.

“Átlépték a fizetési plafont. Most nekik kell jelentős erőfeszítéseket tenniük. Reméljük, hogy megőrzik Messit, de ha ez sikerül, akkor elbocsátásokra, játékosok eladására lesz szükség. (…) A Barcelonának nagy a bevétele, ám most elsősorban adósságának átütemezésére kell koncentrálnia. Ha megcsinálja ezt a klub, akkor már nem lesz súlyos a helyzet. A Barcelona rendszeresen súrolta a fizetési plafont és amikor a labdarúgás köhögött, vagy inkább tüdőgyulladást kapott, akkor nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy jelentős bevételkieséssel kell számolni. Most cselekedniük kell!” – nyilatkozta Tebas.

A főszponzor tehet keresztbe?

Ha még az adósság, a fizetési plafon túllépése miatti büntetés és a Messi-affér sem volna elegendő, akkor a Barcelonának még kellemetlen tárgyalásokra kell számítania egyik főszponzorával, a Rakuten névre hallgató japán céggel, már amennyiben az egyáltalán tárgyalóasztalhoz akar-e még ülni Laportáékkal. A hétvégén jelent meg a közösségi oldalakon egy Snapchat-videó, amelyen Antoine Griezmann és Ousmane Dembélé, a Barcelona két francia játékosa egy 2019-ben, Japánban rendezett promóciós esemény idején a szállodai szobájukban rasszista megjegyzésekkel illették az ázsiai származású embereket.

Dembélé – akit nem lehet látni a felvételen, de hangja könnyedén fölismerhető – piszkos arcúaknak nevezte a japán szálloda alkalmazottjait, a japán nyelvet az átkozott kifejezéssel minősítette, s megkérdőjelezte Japán gazdasági fejlettségét is. Griezmann jókat kacagott ezeken a kijelentéseken. A L’Équipe szerint a Barcelona kötelezte két játékosát, hogy kérjen bocsánatot a történtekért. Dembélé hétfőn Instagram-oldalán közzétett üzenetében bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott a videón hallható szavaival, Griezmann pedig Twitter-oldalán tett hasonlóképpen.

A Barcelona számára rendkívül kényes az ügy nem csak annak rasszista karaktere, hanem amiatt is, hogy a Rakuten személyében egy japán e-kereskedelmi óriáscég a klub főszponzora. Az ügy Japánban is nagy port kavart, s a Barcelona gyorsan jelezte is a Rakuten felé, hogy elhatárolódik a rasszizmus minden formájától. Mikitani Hirosi, a Rakuten tulajdonosa kijelentette, cége nagyon sajnálja, hogy Griezmann és Dembélé ilyen megjegyzéseket ejtett ki száján. Hozzátette, a Rakuten magyarázatot vár a Barcelonától, mivel elfogadhatatlannak tartja a két játékos cselekedetét.

Arról, hogy ez a botrány mennyiben befolyásolhatja a Barcelona és a japán cég közötti együttműködést, jelen pillanatban még nem tudni, de tény és való, hogy 2022 végén lejár a Rakutennel 2017-ben kötött szerződés, vagyis azt is újra kellene tárgyalnia a Barcelonának, de nem elképzelhetetlen, hogy a Rakuten a történtek fényében megszünteti együttműködését a spanyol klubbal, márpedig ebben az esetben az eddiginél is nagyobb bajba kerülhet az egyesület, mert jelentős, a hírek szerint évi legalább 55 millió eurós támogatástól eshet el, s így nehéz lesz a La Liga által előírt bevételt összehozni.

Meglátjuk rövidesen, mi fog történni Barcelonában, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű a nyár a gránátvörös-kékek számára.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply