Kane mutatta az utat, Buscsan lett az ukrán hajótörés szimbóluma – az ukrán-angol mérkőzés legfőbb tanulságai

Anglia 4:0-ra verte Ukrajnát a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjében, így 1996 után először jutott a legjobb négy közé a kontinenstornán. Az ukránok az első félidőben a korán bekapott gól után még jól tartották magukat, azonban a második félidő első felében szétestek, gyorsan kaptak újabb három gólt, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés. Az angol csapatban remekel a csapatkapitány Harry Kane, a két gólpasszt jegyző Luke Shaw és az agilisen focizó Raheem Sterling is. Az ukránoknál Buscsan kapus és Karavajev produkciója volt meglehetősen gyenge.

POZITÍVUMOK
Harry Kane-t senki sem állította meg

A csoportmérkőzések során sok kritika érte a komplett angol válogatottal együtt annak csapatkapitányát, a 2018-as világbajnokság gólkirályát, Harry Kane-t, akinek nem ment a gólszerzés. A Tottenham gólzsákja először a németek elleni nyolcaddöntőben vette be az ellenfél kapuját, s úgy látszik, az a találat kinyitotta a gólokkal teli puttonyt, hiszen tegnap Ukrajna ellen már az 5. percben betalált. A második félidőben újabb gólt szerzett (ezúttal fejjel), amivel 2:0-ra módosult az eredmény, s el is dőlt a meccs. Kane a 72. percben elhagyta a pályát, de ezt a közönség nagy ovációja mellett tehette. Végül őt választották a mérkőzés emberének.

Luke Shaw két gólpassza mindent eldöntött

Egy Európa-bajnokságon, amelyen olyan védőket fedezhetünk föl, mint Maehle vagy Spinazzola, most már Luke Shaw sem hiányozhat a balhátvédek névsorából. A Manchester United játékosa tegnap este két gólpasszt is kiosztott pár percen belül, ezen kívül pedig minden keresztpassza és mélységi beadása pontos volt. A két gólpassz eldöntötte a mérkőzést, hiszen szertefoszlatta az ukránok reményeit. Shaw ugyanakkor a védelemben is megállta a helyét, márpedig a stabil védekezésre nagy szükség lesz a Dánia elleni elődöntőben.

Raheem Sterling, az angol detonátor

Raheem Sterling is jól kezdte a mérkőzést, hiszen ő szolgálta ki Harry Kane-t az 5. percben a vezetést eredményező gól előtt. Később is minden veszélyes angol támadás tőle indult, amiben nagy szerepe volt annak, hogy játszi könnyedséggel tudott átjárni az ukrán védelmen. A harmadik angol gól előtt ő sarkazta oda a labdát a gólpasszt kiosztó Shaw-nak, a párharcokban pedig rendre legyőzte ukrán ellenfeleit. Mondhatni, tökéletes estéje volt.

NEGATÍVUMOK
Gregorij Buscsan hibázott és magára hagyta védelme

Nagyon rossz estét volt kénytelen eltölteni az ukrán kapus a pályán, hiszen nem kevesebb, mint négyszer kellett kiszednie a labdát a hálójából. Harry Kane első góljánál tehetetlen volt, ugyanis a védők teljesen magára hagyták, s ez az esemény jól láthatóan nem tett jót mentális állapotának. Volt néhány rossz kirohanása és más megoldása, amelyekkel pánikot kelthetett az ukránok körében, de végül szerencséjére a fordulás előtt nem született újabb angol gól. Egyetlen igazi védését a 32. percben, Declan Rice lövésénél mutatta be. A folytatásban azonban teljesen magára hagyta az ukrán védelem, amelyből hiányzott minden: a pontos helyezkedés, a szervezettség, a labdát birtoklóval szembeni agresszivitás és a légi párharcokhoz szükséges határozottság. Ennek ellenére a kapus vált a szép lassan elsüllyedő ukrán csapat szimbólumává, hiszen a második félidőben olyan gólokat kapott, amelyeknél több szerencséje is lehetett volna.

Olekszandr Karavajev gyenge volt

Olekszandr Karavajev már a Svédország elleni nyolcaddöntőben is több hibát követett el, de az ukránok 121. percben kiharcolt 2:1-es győzelme miatt ezek a bakik feledésbe merültek. Ez súlyos hiba volt, hiszen Anglia ellen ismét több hibát hozott össze az ukránok játékosa, aki képtelen volt ellenállni a háromoroszlánosok szárnyaló bal oldalának. Az ukránok jobbhátvédje teljesen szétesett. Az első angol gól megszületését követően lépett vissza a védelembe (szűrő középpályásként kezdett), ám Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány eme taktikai húzása tragikusnak bizonyult, hiszen megduplázódott a Sterling és Shaw közötti passzok száma, s ez annak volt köszönhető, hogy Karavajev nem tudta blokkolni az angol megindulásokat. Három kötényt osztottak ki neki, hat párharcban maradt alul, s gyakorlatilag egyetlen jó megoldása sem volt. Ezt az estét gyorsan el kellene felejtenie a Dinamo Kijev játékosának, meg úgy egyáltalán az ukrán válogatottnak…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: telex.hu

Leave a Reply