Kirobbanó dán középpálya, szenvedő cseh védelem – a cseh-dán mérkőzés legfőbb tanulságai

Dánia 2:1-re legyőzte Csehországot a labdarúgó Európa-bajnokság mai első negyeddöntőjében, így 28 év után játszhat elődöntőt a kontinenstornán. A dánoknál elsősorban a Höjbjerg-Delaney duó volt elemében, de Stryger-Larsennek is nagy meccse volt, miközben a cseh védelem nem állt mindig helyzete magaslatán. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Höjbjerg és Delaney jól kiegészítették egymást és elegánsan fociztak

A két dán középpályás ma este megmutatta nekünk, milyen az, amikor két játékos remekül együttműködik a pályán. Höjbjerg mindig fölemelt fejjel focizott, hiszen az ő dolga volt, hogy jó ütemű labdákkal helyzetbe hozza a csatárokat, de nem illetődött meg akkor sem, ha neki is ki kellett vennie részét a cseh kapu előtti történésekből. Nagy elszántsággal és alázattal focizott, s rengeteg erőfeszítése meghozta gyümölcsét. A meccs végén, amikor társai egyre több labdát szórtak el, rendre ő volt az, aki visszaszerezte a játékszert a skandinávoknak. Ami Delaney-t illeti, ő inkább a támadásokkal foglalkozott, fölfutott a cseh hátsó vonalakhoz, amelyek átszakításához kevés időre volt szüksége. Ez annyira jól sikerült neki, hogy ő juttatta előnyhöz Dániát az 5. percben, miután egy szögletből érkező labdát befejelt a cseh kapuba. Neki is komoly szerepe volt csapata sikerében.

Stryger-Larsen hiperaktivitása

A Wales elleni mérkőzésen összeszedett kisebb sérüléséből fölépülő Stryger-Larsen ma 70 percet töltött a pályán, egészen fantasztikus teljesítményt nyújtott. Delaney az ő szögletéből szerezte meg a vezetést Dániának. Az Udinese középpályása ezután is nagyon jól játszotta szerepét, hiszen sok letámadásával meg tudta akasztani a csehek akcióit. Két kulcsfontosságú passza volt, s könnyedén föltalálta magát az ellenfél kapuja előtt. Szívósságára és határozottságára nagy szükség lesz az elődöntőben.

NEGATÍVUMOK
A cseh védelem gyenge napja

Nem kezdődött jól a mérkőzés a cseh válogatott számára, hiszen Delaney már az 5. percben vezetéshez juttatta a dánokat. A közép-európai együttes védelme nem igazán tudta összekapni magát a korán bekapott gólt követően, hiszen sikerült ugyan elkerülni egy nagy zakót, de ha a dán támadók kicsivel is pontosabbak a befejezéseknél, lehet, hogy nem 2:1 lett volna a végeredmény. Az offenzíven föllépő dánoknak nem kellett más, mint egy ingatag lábakon álló cseh védelem. Dolberg góljánál fölmerült a les gyanúja, de a csehek egész egyszerűen nem helyezkedtek jól, így teljesen szabályos körülmények között született meg a második dán találat. A cseh védők mindig tétováztak, amikor náluk volt a labda, s bizony , sokat köszönhetnek Vaclik kapusnak, mert ha ő nincs, jóval súlyosabb vereség is lehetett volna a vége.

Tomas Holes nem lett detonátor

A Hollandia ellen pazar teljesítményt nyújtó Holestől sokat vártak a csehek ma is, azonban a pályát uraló dán középpályával szemben ő is tehetetlennek bizonyult. Nem tudta kifejezni önmagát és nem volt olyan veszélyes, mint máskor. Mellette játszott Soucek, a csapatkapitány, aki fejsérülése ellenére is jó mérkőzésen van túl, hiszen Holes helyett minden labda nála kötött ki, mivel ő tudott is kezdeni vele valamit. Holesnek ennek ellenére akadt egy veszélyes lehetősége Masopust beadásánál, de Schmeichel védeni tudott. Nem volt jó meccse Tomas Holesnek.

Dánia tehát 2:1-re legyőzte Csehországot, s az elődöntőben a cikk megjelenésének pillanatában is zajló Ukrajna – Anglia mérkőzés győztesével találkozik szerdán.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply