Sterling aratott, Wernerből túl sok hiányzott – az angol-német mérkőzés legfőbb tanulságai

Az angol válogatott 2:0-ra verte Németországot, ezzel bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. A vereség azt jelenti német oldalon, hogy Joachim Löw utoljára ült a válogatott kispadján, hiszen a torna után Hansi Flick veszi át a helyét. A német válogatott a mérkőzés több periódusában is uralta a mezőnyt, azonban nem igazán tudott mit kezdeni a labdával. Az angolok az utolsó negyedórában robbantottak, de összességében véve tegnapi játékuk sem volt túlságosan meggyőző. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait – szigorúan semleges szemmel.

POZITÍVUMOK
Raheem Sterling nagyon jó volt

Ezen az Eb-n eddig a Manchester City játékosa az angol támadósor legjobbja, egyben vezére, s eme státuszát tegnap este is megerősítette csapata első egyenes kieséses mérkőzésén. Angol részről ő volt az egyetlen valóban veszélyes játékos az első félidőben a német kapura nézve, s akadt egy nagy ziccere is, amelyet Neuer kapus nagy bravúrral hárított. Közvetlenül a szünet előtt nagyszerű kiugratásával helyzetbe hozta Harry Kane-t, de abból sem született gól. Amikor már kezdett úgy tűnni, hogy jó játéka ellenére gól nélkül maradhat, Sterling a 75. percben egy lapos, de jól helyezett és erős lövéssel megszerezte a vezetést csapatának. Ez volt az angolok harmadik gólja a tornán, s egyben a harmadik Sterling-találat is – utoljára Gary Lineker volt képes hasonlóra az 1986-os világbajnokságon. Sterling a Cityben viszonylag keveset mutatott magából, de most az Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy igenis helye van az angol válogatottban.

Luke Shaw minden mozdulata pontos volt

Sterling mellett Luke Shaw-t, a Manchester United védőjét is ki kell emelni az angol csapatból, ugyanis mindkét gólból kivette részét azzal, hogy az ő megindulásaiból tudtak helyzetet kialakítani a támadók. Raheem Sterling góljánál remekül szolgálta ki a későbbi gólszerzőt, míg Harry Kane találata előtt ellopta a labdát a németektől, szinte végig szánkázott a pályán, remekül szolgálta ki Jack Grealisht, aki aztán becenterezte a labdát Kane-nek, amiből megszületett a mindent eldöntő találat. Azt is meg kell említeni vele kapcsolatban, hogy Joshua Kimmichhel szemben minden párharcát megnyerte.

Jack Grealish mindent megváltoztatott

Az Aston Villa középpályása volt tegnap az az ember, aki becserélését követően mindent megváltoztatott. Grealish a 69. percben jött be, majd hat perccel később ő indította Shaw-t, aki aztán gólpasszt adott Sterlingnek. A második angol gólnál őmaga szolgálta ki Kane-t, aki szinte játszi könnyedséggel verekedte át magát Ginteren és Hummelsen. Grealishnek csupán hét labdaérintése volt a több, mint húsz percnyi játékideje alatt, ugyanakkor jó irányba orientálta az angol játékot, s elsősorban azért volt áldásos a tevékenysége, mert ő mozdította el az angol válogatottat arról a holtpontról, amelyben becserélésének pillanatában volt. Úgy bánt a labdával, mint egy artista, s kulcsszerepe volt csapata győzelmében. Ezzel a teljesítménnyel most már tényleg helyet követel magának a kezdőcsapatban a negyeddöntőre.

NEGATÍVUMOK
Timo Werner nem találta meg a kiskaput

A Chelsea csatára mostanában hozzászokhatott a kritikákhoz, hiszen klubcsapatában is több rossz meccse volt tavasszal, s legyünk őszinték, az Eb-n a német válogatottnak sem volt igazán hasznára. Ez különösen igaz volt a tegnapi mérkőzésre. Az angolokkal szemben – akiket pedig jól ismer – egyetlen párharcot sem tudott megnyerni, így természetesen a gólszerzésre sem volt esélye. Először volt kezdő ezen az Európa-bajnokságon, a kapott bizalmat azonban csupán egyetlen lövéssel tudta meghálálni, amelyet Pickford kapus simán fogott. Teljesen logikus volt, hogy át kell adnia helyét Serge Gnabrynak, azonban ő sem váltotta meg a világot, mivel valósággal eltűnt Maguire és Stones között.

Thomas Müller kifacsart volt

Neki kellett volna irányítani a Mannschaftot a pályán, s megcsillogtatnia tehetségét, s nagy rutinját, de vele kapcsolatban az a kép maradhat meg bennünk erről a mérkőzésről, amikor a 82. percben – 1:0-ás angol vezetésnél – Pickford könnyedén hárította lövését. Hiányzott Müllerből az a düh, amely a Bayern Münchenben sokszor hasznára vált, ezért a német válogatott elsüllyedt. Sok csapattársához hasonlóan kifacsartnak, szinte erőtlennek látszott, s lehajtott fejjel hagyta el a pályát, amikor a 89. percben a fiatal Musiala állt be helyére. Mint ismert, Müller – Mats Hummelsszel egyetemben – közvetlenül a torna előtt került vissza a válogatottba, miután Löw 2018 őszén kirakta a keretből. Azért került most vissza, hogy segítsen a gyenge erőkből álló Nationalelfen, de kimondhatjuk, nem váltotta meg a világot.

Manuel Neuer nem volt jó

Ő sem töltött be vezető szerepet. Amikor Anglia 1:0-ra vezetett, Manuel Neuer megelégedett azzal, hogy besétált kapujába, hogy kiszedje onnan a labdát. Vele szemben Pickford több szép védést is bemutatott, s keményen pörölt a védőkkel, ha nem volt megelégedve munkájukkal. A német kapus nem tudott kommunikálni védőivel, sőt, kissé megijedt, amikor meg kellett volna játszani a nem túl rendezett középpályát vagy csatársort. Legjobb momentuma a 16. percben volt, amikor védte Sterling lövését, ugyanakkor ha rajta múlik, csapata már a 45. percben hátrányba került volna, mivel Kane helyzeténél rosszul jött ki a kapuból.

Gosens hasztalannak bizonyult

Robin Gosens, az olasz Atalanta fiatal hátvédje alapembere volt a német válogatottnak ezen az Európa-bajnokságon. Kezdő volt Anglia ellen is, de játéka egész egyszerűen borzalmas volt. A magas játékos többször jelent meg az angol kapunál, hogy fejelni tudjon, de fejjátékára kár volna szót pazarolni. Védőként szintén nem állt helyzete magaslatán, gyakorlatilag örülhet annak, hogy nem neki köszönhetően kapott gólokat csapata. Kíváncsi leszek, hogy Hansi Flick számítani fog-e rá az őszi vb-selejtezőkön – nem lennék meglepve, ha nem.

Leszerepelt a “halálcsoport”

Zárásként azt is érdemes megemlíteni, hogy az előzetesen a torna halálcsoportjának kikiáltott F jelű négyes az egyetlen, amelyből három csapat jutott tovább, de aztán mindhárom rögvest ki is esett. A németek és a portugálok veresége nem meglepő, hiszen az angolok és a belgák alapból jobb játékerőt képviselnek jelen pillanatban ennél a két válogatottnál. A franciák Svájc elleni kiesése viszont a torna eddigi legnagyobb szenzációja, amire a legvérmesebb svájci szurkolókon és a franciákat tiszta szívből gyűlölő fanatikusokon kívül senki sem számított, még annak ellenére sem, hogy a világbajnoki címvédő bizony nem győzte meg a közvéleményt arról a csoportmeccsek alatt, hogy képes lesz az Európa-bajnoki címet is megszerezni. Igazából mindhárom együttes pocsék játékot mutatott a tornán, úgyhogy ebből a szemszögből nézve egyáltalán nem meglepő, hogy mindhárman ideje korán búcsúztak. Hogy ez a magyar válogatott szereplését más megvilágításba helyezi-e, őszintén nem tudom, hiszen lehetne most azzal jönni, hogy az Eb leggyengébbnek bizonyult csoportjában sikerült kettő darab pontocskát összeszedni, de lehetne azzal is jönni, hogy a mieink alaposan lefárasztották ellenfeleiket, akiken ez fogott ki a nyolcaddöntőben. Az biztos, hogy ettől függetlenül is nagy eredmény, hogy a magyar válogatott a franciák és a németek, a legutóbbi két világbajnok ellen pontot szerzett, ráadásul mindezt úgy, hogy egyetlen másodpercig sem volt hátrányban a két mérkőzésen.

Anglia tehát 2:0-ra verte Németországot, ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol Ukrajna lesz az ellenfele szombaton 21 órától.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: szeged.hu

Leave a Reply