Morata kemény volt, a horvát védelem elhasalt – a horvát-spanyol mérkőzés legfőbb tanulságai

Az idei labdarúgó Európa-bajnokság eddigi legőrültebb mérkőzésén Spanyolország 121 perc alatt 5:3-ra verte meg Horvátországot. A legutóbbi világbajnokság döntőse egy hihetetlen kapushibának köszönhetően szerzett vezetést. A spanyolok a második félidőben 3:1-es előnyre tettek szert, azonban a horvátok a rendes játékidő utolsó perceiben talpraálltak, így jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás, amelyet a hispánok nyertek 2:0-ra. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait – szigorúan semleges szemmel nézve a dolgokat.

POZITÍVUMOK
Brillíroztak a csatárok

Nyolc gól született hétfőn este a horvát-spanyol mérkőzésen, a 2020-as Európa-bajnokság eddigi leggólgazdagabb találkozóján. A támadók mindkét oldalon kitettek magukért, a gólgyártást azonban Unai Simon, a spanyolok kapusa kezdte meg azzal, hogy egy távolról hazaadott labdát képtelen volt eltalálni, így az mellette becsorgott a kapujába. A spanyolokat azonban csak pár percre fogta meg ez a nem mindennapi gól, s végül a szlovákok elleni előző mérkőzéshez hasonlóan ismét öt gólt szereztek. Ezt az öt gólt öt különböző focista érte el: Sarabia, Azpilicueta, Torres, Morata és Oyarzabal. Jóllehet, a mérkőzést általánosságban véve Horvátország dominálta, s mindenképpen megsüvegelendő, hogy a rendes játékidő utolsó perceiben tudta ledolgozni kétgólos hátrányát, azonban több komoly lehetőséget is elpuskázott, pedig csak kicsivel kellett volna több pontosság, s akkor most lehet, hogy nem a spanyolok örülnének a továbbjutásnak.

Morata, a szimbólum

Alvaro Moratát sok kritika, sőt, még halálos fenyegetés is érte a torna elején, mivel az első kettő csoportmérkőzésen a kapu előtti teljesítménye finoman szólva is gyenge volt. A Real Madrid neveltje azonban tegnap alaposan odacsapott az asztalra. Kiváló fizikai adottságaival és remek labdakezelésével alaposan megizzasztotta a horvát védőket, s ő szerezte azt a gólt, amely a horvátok kvázi összeomlását eredményezte, hiszen ezzel lett 4:3 az állás a hosszabbításban. Morata gólja a lehető legjobb pillanatban érkezett, akkor, amikor a spanyolok átvették az irányítást a horvátoktól. Emiatt mindenképpen a meccs legjobbjai között kell emlegetnünk.

Pedri figyelemre méltó játéka

A Barcelona fiatal játékosa folytatja fejlődését. A 19 éves Pedri megmutatta, hogy nem véletlenül bízott benne Luis Enrique szövetségi kapitány. Lényegében kezelhetetlen volt a középpályán, ami remek passzainak és kiváló meglátásainak volt köszönhető. Mindig jól helyezkedett, így ő volt a spanyol játék katalizátora. Nagy teljesítményt nyújtott a katalán focista, aki szememben tegnap tette le névjegyét.

NEGATÍVUMOK
Elhasalt a horvát védelem

Dejan Lovren hiányában Duje Caleta-Car szerepelt Domagoj Vida oldalán a horvát védelem tengelyében. A két középhátvéd azonban rengeteget szenvedett a spanyol támadásoktól. Csak tetézte a horvátok gondjait, hogy eközben a két szélső védő, Gvardiol és Juranovic sem bírt az ibériai szélsőkkel, konkrétan Ferran Torresszel és Pablo Sarabiával. A horvát hátvédek gyakorlatilag egyszer sem tudtak higgadtak maradni, amikor arra lett volna szükség, emiatt gyakran elkéstek, ezzel pedig kiszolgáltatott helyzetbe hozták Livakovic kapust, aki több védésével meccsben tartotta a horvát csapatot, de emellett a spanyol csatárok ügyetlenkedése is kellett ahhoz, hogy ne kiütéses vereség legyen a vége.

Brekalo, a hosszabbítás bűnöse

Josip Brekalo, a Wolfsburg játékosa a 73. percben állt be, s a védelemben kapott helyet, miközben ő inkább szélső szokott lenni. Rossz döntést hozott Zlatko Dalic szövetségi kapitány, hiszen Brekalo a hosszabbításban született mindkét spanyol gólban vétkes volt. Morata és Oyarzabal találatát is tisztes távolságból követhette nyomon, miközben egyedül hagyta a két spanyol gólszerzőt. A fiatal horvát számára komplikált volt ez az este, hiszen nem a saját posztján játszhatott. Dalic a jövőben aligha fogja mégegyszer a védelembe helyezni őt.

Spanyolország tehát 5:3-ra megverte Horvátországot, s a pénteki első negyeddöntőben a franciákat búcsúztató Svájccal játszik a legjobb négy közé kerülésért.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: telex.hu

Leave a Reply