Elképesztő Svájc és a francia csőd – a francia-svájci mérkőzés legfőbb tanulságai

A labdarugó Európa-bajnokság eddigi talán legnagyobb meglepetését szolgáltatta a svájci válogatott, amely kétgólos hátrányt dolgozott le a rendes játékidő utolsó tíz percében a világbajnok franciák ellen, majd a büntetőpárbajban nem hibázott, s mivel Kylian Mbappé megtette ezt, ezért továbbjutott. A helvétek elsősorban elképesztő mentális erejüknek köszönhetik a nagy sikert, miközben a galloknál Pogba és Benzema is nagyot játszott, de ez nem volt elég az üdvösséghez.

POZITÍVUMOK
Svájc föl tudott állni a padlóról

A svájci válogatottnak ahhoz, hogy legyen bármiféle esélye a francia csapat legyőzésére, fejben tökéletesen rendben kellett lennie. Az alpesi ország labdarugói pedig bebizonyították, hogy mentálisan kifogástalan állapotban vannak. A második félidő elején a svájciak közel álltak ahhoz, hogy megduplázzák előnyüket, azonban Ricardo Rodriguez kihagyta a tizenegyest. A franciák ezután másfél percen belül fordítottak, s újabb 15 perccel később már 3:1-re vezettek, vagyis úgy nézett ki, hogy a nehézkes kezdés után csak érvényesíti a papírformát a világbajnoki címvédő, a legutóbbi Európa-bajnokság döntőse. A svájciak azonban ezt nem hagyták annyiban, s a rendes játékidő utolsó tíz percében kiegyenlítettek, így jöhetett a harminc perces hosszabbítás. Ez nem hozott gólt, így jöhettek a büntetők. A svájciak részéről senki sem hibázott, a franciáknál viszont Kylian Mbappé igen, így kifizetődött Svájc szívós játéka, s meglett a szenzációs továbbjutás.

Benzema újabb duplája

Karim Benzema az a játékos a francia csapatnál, akin a legkevésbé múlott az együttes továbbjutása, hiszen a válogatottba hat év után visszatért Real Madrid-csatár a portugálok elleni mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is duplázni tudott. Mindezt ráadásul másfél perc leforgása alatt tette meg, percekkel azután, hogy Rodriguez kihagyta tizenegyesét a 2:0-ához. Volt még egy veszélyes lehetősége Benzemának, de nem jól eltalált lövését védte a svájci kapus, Sommer. Benzema a 2×15 perces ráadás során megsérült, le kellett cserélni, így a büntetőpárbajban sem állhatott csapata rendelkezésére. Rajta tényleg nem múlott semmi.

Pogba visszatért

Paul Pogbát mostanság sok kritika érte teljesítménye miatt, s akadtak olyanok, akik meglepődtek azon, hogy kezdőként számít rá Didier Deschamps a kontinenstornán. A Manchester United középpályása azonban tegnap megmutatta, hogy nem véletlenül bízott benne kapitánya, hiszen egy fantasztikus gólt lőtt a 75. percben, amellyel úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés. Amikor jól ment a franciáknak, Pogba is remekül focizott, úgyhogy Benzemához hasonlóan az ő nyakába sem lehet varrni a váratlan és fájó vereséget. Biztos vagyok abban, hogy továbbjutás esetén a folytatásban is segíteni tudta volna csapatát.

NEGATÍVUMOK
A Kékek elvesztették értékeiket

A francia sajtóban az éjszaka folyamán több helyen is föltették azt a kérdést, hogy hova veszett az az erő, amely a Deschamps-éra kezdete óta jellemezte a csapatot? A francia játékosok, elsősorban a védők az egész mérkőzésen az izgatottság benyomását keltették. Az edző által kitalált 3-4-1-2-es taktikai hadrend nem működött, hiszen emiatt sok játékos csak kereste a helyét a pályán. Mivel a védekezés az egész meccsen nem állt össze a franciáknál, ezért tehetetlenek voltak az opportunista svájciakkal szemben. Az az ember érzése a meccs után több órával, hogy Didier Deschamps elvesztette, vagy esetleg valamelyik fiókjába elkeverte azt a receptet, amellyel a csapat a legutóbbi két nagy tornán eljutott a döntőbe.

A sokba kerülő francia hibák

Didier Deschamps ezen az Európa-bajnokságon minden mérkőzésen változtatta csapata taktikai fölállását, s gyakran mérkőzés közben is így tett. A tegnapi mérkőzést 3-4-1-2-vel kezdték a franciák, aztán átálltak a 4-3-3-ra. Ez a váltás azonban nem szabadított föl akkora erőket a Kékekből, mint amire korábban sokszor példa volt. Úgy tűnt, sokkal kevésbé irányítják önmagukat a játékosok, mint korábban, de végül nem ez eredményezte vesztüket. Ettől függetlenül kissé érthetetlen volt számomra is, hogy miért variálják ennyire a taktikai hadrendet a gallok. Ennek meglett a nem éppen kívánatos eredménye.

Lenglet, a kellemetlen meglepetés

Sokakat meglepett, hogy bekerült a kezdőcsapatba a franciáknál Clément Lenglet, aki az elmúlt több, mint egy hónapban csupán egyetlen mérkőzésen játszott, akkor is a Barcelona mezében, vagyis a válogatott felkészülési meccsein sem kapott lehetőséget. Ez alapján nem volt meglepő, hogy nem tudott hibátlanul játszani a három tagú védelem részeként. Sok problémája volt a párharcok során, s egyik hibájából tudta Seferovic vezetéshez juttatni a svájciakat az első félidőben. Nem volt meglepő, hogy a félidőben lecserélte edzője.

Mbappé lábában maradt a francia továbbjutás

Remekül kezdte a mérkőzést, mivel a bal oldalon számos gyors megindulása volt, amellyel fejtörést okozott a svájci védelemnek. A három francia gól közül kettőből is kivette részét. Kylian Mbappé ennek ellenére a mérkőzés negatív hőse lett több szempontból is. Egyrészt azért, mert három nagy lehetőséget is elpuskázott, ráadásul ebből kettőt a hosszabbításban (26., 109. és 110. perc), másrészt azért, mert ő volt az egyetlen, aki kihagyta tizenegyesét a büntetőrúgások során, s ezt a lehető legrosszabb pillanatban, az ötödik, vagyis utolsó sorozatban tette meg, ezzel Svájc továbbjutását eredményezve. Az teljesen biztos, hogy a fiatal csatár egyhamar nem fogja kiheverni a tegnap esti nagy csapást.

Svájc tehát tizenegyesekkel – a 3:3-as 120 percet követően – 5:4-re megverte Franciaországot, így a címvédő Portugália után a négy évvel ezelőtti döntő vesztese is ideje korán búcsúzott a kontinenstornától. Svájc a negyeddöntőben Spanyolországgal találkozik pénteken 18 órától.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply