A másik Hazard lett a hős, Bernardo Silva nem találta helyét a pályán – a belga-portugál mérkőzés legfőbb tanulságai

Belgium Thorgan Hazard szép góljával 1:0-ra legyőzte a címvédő Portugáliát a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, s a legjobb nyolc között Olaszországgal találkozik. A magas színvonalú mérkőzésen mindkét csapatnak adódtak lehetőségei, de a pontatlan befejezések sokasága miatt több gól nem született. Ahogy azt előzetesen vártam, Cristiano Ronaldo sem tudott segíteni a portugálokon.

POZITÍVUMOK
Belgium megköszönheti a másik Hazard-nak

A mezőnyben fölismerhetetlen volt Thorgan Hazard, azonban egyetlen lövésével bizonyította ultrahatékonyságát, hiszen remekül eltalált 20 méteres lökete a portugál kapuba kötött ki, s ez a gól végül döntőnek bizonyult az első félidő végén. Eden öccse a meccs végén is nagyon értékes dolgokat művelt, hiszen többször is ő tudott menteni a kegyetlenül nyomó luzitánokkal szemben. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a Borussia Dortmund játékosa volt a mérkőzés legjobbja.

Courtois stabil volt

Thibault Courtois negyedik mérkőzésén harmadszor maradt hibátlan ezen a tornán. A Real Madrid kapusa legnagyobb védését az első félidőben, Ronaldo életerős szabadrúgásánál mutatta be. Mindvégig éber volt a levegőben, hiszen az utolsó percekben védte Ruben Días fejesét, de Guerreiro lövésénél is magabiztos volt. Neki is nagy szerepe volt tehát abban, hogy csapata megnyerte a mérkőzést.

NEGATÍVUMOK
Portugália nagyon sajnálhatja

A statisztikák egyértelműek: Portugália uralta ezt a mérkőzést. Amíg a belgák csupán hatszor lőttek kapura, addig a portugálok 23-szor próbálkoztak. A luzitán csapat 22 beadással operált, a belgák pedig öttel. Portugália javára billent el a labdabirtoklás is 57-43% arányban. Ez is kevés volt azonban ahhoz, hogy Ronaldóék megnyerjék ezt a nagyon fontos mérkőzést, úgyhogy nem csoda, hogy mindenki nagyon letört náluk a lefújást követően, s teljesen jogos Fernando Santos szövetségi kapitány azon kijelentése, miszerint mindent megtettek az egyenlítés érdekében. Bár a címvédő az egész mérkőzés alatt képes volt jól játszani a belgák ellen, de végül drágán megfizetett azért, mert a befejezéseknél hiányzott a hatékonyság és az inspiráció.

Bernardo Silva gyenge játéka

A franciák elleni szerdai mérkőzésen még igen jól játszó Bernardo Silva tegnap már korántsem volt ennyire jó. A jobb szélen bevetett játékos lógott ki leginkább nagyon jól teljesítő csapatából a mostani összecsapáson, hiszen nem igazán tudott mit kezdeni a labdával. Pontatlanul focizott, s nem tudta megértetni magát csapattársaival. Nem volt meglepő, hogy a félidőben lecserélte edzője.

De Bruyne és Eden Hazard sérülése

Belgium a pénteki negyeddöntőben Olaszországgal fog találkozni. A világelső válogatott azonban könnyen lehet, hogy két alapembere: Kevin De Bruyne és Eden Hazard nélkül lesz kénytelen fölvenni a kesztyűt az eddig remekül szereplő taljánok ellen. Mindkét játékos megsérült, s a második félidőben nem tudta folytatni a játékot. De Bruyne még az első játékrész végén kapott egy rúgást a bal bokájára Palhinhától, de megpróbált a pályán maradni, azonban a második félidő legelején jelezte, hogy nem tudja folytatni. Eden Hazard-nak a combja sérült meg, ezért őt is le kellett hozni a gyepről. Ugyan péntekig még négy nap hátra van, de egyelőre erősen kérdőjeles, hogy a két sztár akármelyike vállalni tudja-e a játékot az olaszok ellen.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: dailyadvent.com

Leave a Reply