Csehország térdre kényszerítette a széteső hollandokat – a holland-cseh mérkőzés legfőbb tanulságai

A cseh válogatott 2:0-ra legyőzte Hollandiát a labdarúgó Európa-bajnokság mai első nyolcaddöntőjében, így ott van a legjobb nyolc között. Az előzetesen esélyesebbnek tartott hollandok nem tudtak igazán ellenfelük fölé kerekedni, a második félidőben pedig szép lassan összezuhantak, amit De Ligt kiállítása és a két bekapott gól tetézett. A csehek a negyeddöntőben Dániával játszanak.

POZITÍVUMOK
A csehek jobbak voltak

Az előzetes esélylatolgatásokban szinte mindenki a holland válogatottat tartotta a mérkőzés esélyesének. Hogy ez miért nem volt teljesen helytálló, lentebb még írni fogok. Ami a cseheket illeti, a csoportmérkőzések során határozott, jó játékot mutattak, talán csak Anglia ellen keltette kissé fásult társaság látszatát a csapat. Ma este azonban ismét azt az arcát vette elő az együttes, amelyet Skócia és Horvátország ellen is láthattunk. Határozottak, fejben összeszedettek voltak a közép-európaiak, akiknek védelme szinte hibátlanul teljesített a mérkőzésen, miközben a támadósor többször is veszélyes lehetőségeket tudott kialakítani magának, amelyek közül kettőből gól is született. Már az első félidőben is a cseheké volt a legnagyobb helyzet, de akkor még a holland védelem stabil lábakon állt. A második 45 perc során azonban a kiállítás után a csehek kis túlzással vérszemet kaptak, s gyorsan meg is szerezték a vezetést egy szöglet utáni kavarodás során, amikor Tomas Holes az egyik holland védő és a kapufa közötti kis résen keresztül tudta a hálóba fejelni a labdát, miután Stekelenburg, a németalföldiek rutinos portása homályra futott. A második cseh gól egy komoly holland védelmi hibából jött össze, minek után Patrick Schick vette be a kiszolgáltatott helyzetbe hozott kapus ketrecét, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés. A csehek fölénye a második félidőben már teljesen egyértelmű volt, de az első játékrészben is látszódtak annak jelei, hogy a csapat nagyon jól össze van rakva, s könnyen borsot törhet a hollandok orra alá. Ez be is következett.

NEGATÍVUMOK
Sok volt a hiba

Mindkét csapatra jellemző volt az egész mérkőzésen a sok pontatlan passz és labdaeladás, labdavesztés. A csehek az utolsó 30-35 percben sokkal pontosabban tudtak focizni, mivel a hollandok fejben szétestek, azonban az előtte látottakat valahogyan ki kell küszöbölnie a cseh válogatottnak a Dánia elleni negyeddöntőre, mert a dánok letámadásait látva életveszélyes lehet egy apró könnyelműség, vagy egy pontatlan passz. Hollandia az egész mérkőzésen sok hibával játszott, ezért sem tudott igazán veszélyes helyzetet kidolgozni.

De Ligt a negatív hős

A mérkőzés az 55. percben dőlt el, amikor Szergej Karaszjov játékvezető a VAR-elemzés után piros lapot adott Matthijs De Ligt-nek, a Juventus védőjének, amiért egy egészen gyermeteg hibát követett el. Történt ugyanis, hogy De Ligt Schickkel szemben igyekezett megtartani a labdát, azonban a cseh csatár szorításában elbotlott, majd a földön térdepelve gyorsan a kezével elütötte a labdát, hogy megakadályozza a Lipcse támadóját abban, hogy 100%-os gólhelyzetbe kerüljön. Teljesen jogos volt az azonnali kiállítás, amely megpecsételte Hollandia sorsát. Persze mindenki hibázhat, de azért az a baki, amit De Ligt most bemutatott, ezen a szinten igencsak megmosolyogtató, mert egy topligában pallérozódó hátvédnek pontosan tudnia kellene, hogy egy szorongatott helyzetben mit csinálhat a labdával és mit nem. De Ligt pontosan azt csinálta a labdával, amit a legkevésbé szabadott volna. Most emiatt utazhat haza válogatottjával.

Erre képesek valójában a hollandok

A csoportkört követően sokan el voltak ájulva attól, hogy Hollandia hibátlan mérleggel és nyolc rúgott góllal jutott tovább kvartettjéből. Persze ez nagyon jó mérleg, azonban azt is látni kell, hogy az Oranje a torna leggyengébb csoportjából emelkedett ki, hiszen az osztrák-ukrán-macedón hármas finoman szólva sem nevezhető acélosnak. Mondom ezt úgy, hogy Ausztria 120 perces csatára kényszerítette tegnap Olaszországot, míg az ukránok Svédország elleni meccsére még nem is került sor. Ha bármelyik másik csoportba került volna a holland válogatott, akkor biztos vagyok abban, hogy nem szerez kilenc pontot és nem az első helyen jut tovább. Vannak jó játékosai a narancsmezes együttesnek (Depay, Wijnaldum, van Aanholt, De Jong, De Ligt stb.), de csapatként ezek a labdarúgók nem tudnak akkora minőséget képviselni, mint amekkorára klubjaikban képesek lehetnek. Előzetesen a többség Hollandiát tartotta a mai mérkőzés esélyesének, még én is, azonban be kell látni, hogy Csehország jobb csapat, mint Hollandia, hiába van kevesebb, nemzetközi szinten jegyzett labdarúgója. A hollandok csapatként egész egyszerűen ennyire voltak képesek Frank De Boer vezetésével, akinek edzői múltja nem hemzseg a nagy eredményektől, vagyis ebből a szempontból sem meglepő számomra (a magyar sajtó jelentős részével ellentétben, amely szenzációként tálalja az eredményt), hogy a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az Oranje számára.

Csehország tehát 2:0-ra győzött, s Dániával játszik a negyeddöntőben. Ma 21:00-kor kezdődik a Belgium – Portugália rangadó, amelyről valószínűleg még ma este értékelés fog születni itt, a Sportudvaron. Kövessétek az oldalt addig is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply