Egy remekül teljesítő skót középpálya és egy nagyon tompa Harry Kane – az angol-skót mérkőzés legfőbb tanulságai

Nagy várakozások előzték meg a szigetországban és nemzetközileg is az Anglia – Skócia Európa-bajnoki csoportmérkőzést. Az összecsapás nem volt gyenge, azonban hiányzott a gól, pedig mindkét csapatnak akadtak lehetőségei. A skótok nagyon értékes középpályája, illetve az angolok és különösen Harry Kane halovány játéka voltak ennek a 0:0-nak a fő előidézői.

POZITÍVUMOK
A skót középpálya taktikailag az angolok fölé kerekedett

Bár az első néhány percben az angolok technikai képzettségében mutatkozó fölény miatt kissé nehezen melegedtek bele a mérkőzésbe a skót középpálya tagjai, utána viszont megtalálták ritmusukat. A játékosok remek fizikai adottságokkal rendelkeznek, ugyanakkor nem esnek túlzásokba, s megbecsülik a megszerzett labdákat. Ez a taktika rengeteg fejtörést okozott az angoloknak, akik a mérkőzés legnagyobb részében ellenfelük fölé kerekedtek. Azt is mondhatjuk, hogy a skótok az angolok által alkalmazott taktikával tudtak most sikeresek lenni a háromoroszlánosokkal szemben.

Mason Mount: Jó ötletek és helyes megoldások

A Chelsea középpályása remekül betöltötte játékszervező feladatkörét az angol válogatottban, mégha nem is ez volt élete mérkőzése. Folyékonyabbá tette a játékot, s több esetben neki volt köszönhető, hogy a tömören védekező skótok hátsó alakzatában szabálytalanságokat kövessenek el a játékosok. A támadók nem mindig könnyítették meg Mount helyzetét, aki technikailag rendre helyesen cselekedett, ugyanakkor talán kicsivel jobban is inspirálhatta volna csapattársait, s ebben az esetben Angliának talán nem lett volna akkor gondja a skót csapat ellen. Mason Mount a második félidőben nem remekelt, de így is csapata egyik legjobbja maradt.

NEGATÍVUMOK
Harry Kane gyengélkedése

A történelem megismételte önmagát. Ahogy vasárnap a horvátok ellen, most a skótok ellen is erősen közepes teljesítményt mutatott be az angol válogatott csapatkapitánya. Ugyan legalább tíz alkalommal találták meg labdákkal a társak, Harry Kane nem akarta kivenni a részét a mezőnyben folyó küzdelemből, ezáltal nem tudott érdemben segítségére lenni csapatának. Nagyon kevés labdát szerzett, s azokkal sem tudott általában jól bánni. Technikailag pontatlan volt, s az első mérkőzéshez hasonlóan most is az lehetett a benyomás vele kapcsolatban, hogy fizikailag nincs 100%-os állapotban. Lehet, hogy ártott neki a rengeteg mérkőzés, amelyet a Tottenham mezében a szezon során játszott? Nem tudni, mindenesetre eddigi produkciója erősen nyugtalaníthatja az angolokat, akiknek mindenképpen szükségük lenne góljaira, amennyiben a londoni döntő végén szeretnék magasba emelni az Eb-trófeát.

A túlságosan kiszámítható angol támadások

Bár úgy tűnt, hogy Harry Kane a leggyengébb fizikailag, de igazából az egész angol csapat tompa volt. Olykor ötlettelenül fociztak a hazaiak, hiszen Mount ugyan próbálkozott, de a támadások sztereotipikusak és nagyon statikusak voltak. Időnként egészen nagy volt az angolok labdabirtoklási fölénye, azonban csupán egyetlen lövésük talált kaput, ami bizony nagyon gyenge mérleg. Kiábrándító és mindenekelőtt aggasztó támadójáték volt ez az Európa-bajnokság egyik fő esélyesétől, hiszen a skót megindulások során tanúsított angol ellenállás és a sok labdavesztés meglehetősen rossz fizikai állapotra utal.

Anglia tehát nem bírt hazai riválisával, így Csehországgal együtt négy pontja van, miközben a horvát-skót tandem egy-egy ponttal áll a zárókör előtt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply