Locatelli brillírozott, Sommernek nehézségei támadtak – az olasz-svájci mérkőzés legfőbb tanulságai

Az olasz válogatott simán, 3:0-ra verte Svájc együttesét a labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában, ezzel elsőként biztosította helyét a legjobb tizenhat között. A taljánoknál Manuel Locatelli duplázott, ezzel ő lett a meccs embere, azonban szinte mindenki fantasztikus, lehengerlő teljesítménnyel rukkolt elő. A sima sikerhez azért részben az is kellett, hogy Yann Sommer, a svájciak kapusa elég gyenge estét fogott ki.

POZITÍVUMOK
Manuel Locatelli

A Sassuolo középpályása a pálya minden szegletében remekül játszott. Rendkívül gyorsnak bizonyult, passzai, ívelései szinte minden pontosak voltak, s remek labdaszerzései is voltak. A 26. percben ő szerezte meg a vezetést Olaszországnak, miután klubbeli csapattársa, Berardi csodálatos gólpasszal szolgálta ki. Az 52. percben megduplázta az olasz előnyt, s ezzel lényegében el is döntötte a mérkőzést, amelynek természetesen ő lett a legjobbja. Mario Balotelli, a 2012-es elődöntőben a németek ellen duplázó csatár után ő az első olasz, aki egy Eb-mérkőzésen egynél több találatot ért el.

Ambiciózus olasz taktika

Olaszország rendkívül energikus támadófocit játszott, amelyet nagy jó ritmusváltásokkal tarkított. Már a meccs legelejétől fogva elfojtotta a svájci kezdeményezéseket, s elérte azt, hogy ellenfele csak nehézkesen tudja megtartani a labdát, miközben a felezővonalat nem lépi át. Amikor az olaszoknál volt a labda (amelyet általában Jorginho vagy Barella szerzett meg az ellenféltől), akkor gyorsan, s rendre támadó célzattal játszottak, s könnyedén jutottak el helyzetekig. Mindenkinek megvolt a maga szerepe ezen a mérkőzésen, de szükség esetén bárki képes volt előremenni vagy hátralépni. Az ezáltal előállt folyamatos mozgás tette igazán energikussá az olasz csapat tegnap esti játékát. Az itáliaiak szépen és koherensen fociztak, miközben a csapat szerkezete tökéletesen megalapozottnak tűnik elsősorban Locatellivel, Barellával, Insignével és Bonuccival. Az olasz válogatott igazi csapatként teljesített ezen az estén, hiszen igazából egyetlen nevet sem lehet kiemelni az együttesből – még Locatelli duplája ellenére sem. Roberto Mancini szövetségi kapitányt most mindenki sztárként ünnepli Olaszországban, hiszen úgy látszik, hogy sikerült életet lehelnie abba a válogatottba, amely döbbenetes meglepetésre lemaradt a 2018-as világbajnokságról.

NEGATÍVUMOK
Yann Sommer

A svájci kapusnak egyetlen védése sem volt tegnap este! Három olasz lövés találta el a kaput, s mindegyikből gól született. Az első találatot még úgy, ahogy nehéz lett vonla elkerülni, hiszen Sommer szemtől szembe állt Locatellivel, azonban a másik két találat már sokkal inkább kivédhető volt, illetve lett volna. Locatelli második góljánál gyakorlatilag végignézte, ahogy a labda mellette elszállva bekerül kapujának bal alsó sarkába. A mérkőzés végén, amikor Ciro Immobile messziről eresztett meg egy lövést, Sommer túlságosan kinnállt kapujából, ezért nem tudott védeni. A sarkok védésénél több problémája is volt a svájci portásnak, aki védőtársaival sokszor nem tudott megfelelően kommunikálni, ezáltal nem tudta irányítani sem őket, amikor pedig arra lett volna szükség. Nem túl bíztató mindez Svájc szempontjából, amely az utolsó fordulóban Törökország ellen a továbbjutásért fog pályára lépni.

A svájci inkoherencia

Amíg az olaszoknál a koherenciát dícsértem, addig a svájciak rovására éppen ennek hiányát lehet fölhozni. Bár a tegnapi már a második mérkőzése volt Svájcnak ezen az Európa-bajnokságon, mégis egy önmagát kereső csapat benyomását keltette az együttes. A támadásoknál Embolo és Seferovic küzdöttek a labdákért, de nem tudtak jól együttműködni, ezért nem láthattunk gyakorlatilag egyetlen épkézláb próbálkozást sem az alpesiek részéről. A legrosszabb állapotban viszont a középpálya van, ahol pedig olyan, nemzetközileg ismert és elismert nevek vannak, mint Xhaka vagy Shaqiri – tegnap este azonban ők ketten sem kaptak levegőt az olaszok szorításában. Egy szimpla passz lehetővé tette Olaszország számára, hogy könnyedén áttörjön a svájci vonalakon. A svájci játékosok nem mozogtak együtt, s az egész mérkőzés alatt joggal tehettük föl azt a kérdést, hogy mégis mi a taktika? A védelem ugyan küzdött a szigorú összehangolásért (ezt pl. Locatelli első gólja előtt is meg lehetett figyelni), azonban a Petkovic kapitány által végrehajtott cserék nem javítottak érdemben a helyzeten, leszámítva azt, hogy a 60. perc tájékán már a teljes kifulladáshoz közeli állapot látszatát keltő svájciak a változtatásoknak köszönhetően valamelyest frissebbek lettek. Ezek a cserék azonban nem változtattak a mérkőzés menetén, amit Immobile 88. percben szerzett gólja bizonyított a legjobban.

Olaszország tehát 3:0-ra legyőzte Svájcot, így hat ponttal vezeti az A-csoportot, miközben Walesnek négy, Svájcnak egy, Törökországnak pedig nulla pontja van. A vasárnapi zárókörben az olaszok Wales ellen biztosíthatják be csoportelsőségüket, míg a svájci-török mérkőzésen amelyik csapat nyer, az bizakodhat abban, hogy bekerül a négy legjobb csoportharmadik közé, s így amolyan surranópályán folytathatja Eb-szereplését a legjobb tizenhat között.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: lunion.fr

Leave a Reply