Hatástalan spanyolok, ötlettelen svédek – a spanyol-svéd mérkőzés legfőbb tanulságai

A Spanyolország – Svédország mérkőzés első félidejét követően teljesen biztos voltam abban, hogy a spanyol válogatott meg fogja nyerni a találkozót. A második félidő során sikerült elaludnom, így csak éjszaka láttam, hogy a végeredmény 0:0 lett. Megdöbbentett ez, hiszen a svédek nem sok mindent csináltak a meccsen, lényegében kizárólag a védekezésre fordítottak energiákat. Azt is lehetne mondani, hogy szerencséjük volt a skandinávoknak, de ez az eredmény azért védekezésüket is dícséri, miközben a spanyol támadójáték eredménytelen maradt. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
A spanyolok nagy akaratereje

A háromszoros Európa-bajnok spanyol válogatott egy igen fiatal és Real Madrid-mentes kerettel vágott neki az idei kontinenstornának. Ez a fölforgatott csapat azonban tegnap este remek játékkal rukkolt elő, s végig nyugodtan focizott, amit sokan el is vártak a hispánoktól. Dolgukat megnehezítette ugyanakkor az, hogy a svédek személyében egy focizni nem akaró, lényegében kizárólag a védekezésre koncentráló ellenféllel kerültek szembe. A spanyolok mindent elkövettek a gól megszerzése érdekében, azonban néhány esetben kétségtelenül beleestek a túlzottan erőltetett rövid passzok által kreált csapdába, de azt is be kell látni, hogy a tegnapi svéd védelmet csoda lett volna legyőzni.

Alexander Isak: az egyetlen svéd, aki letett valamit az asztalra

Ő volt az egyetlen a sárgamezes svédek közül, aki meg akarta nyerni a mérkőzést. A Real Sociedad támadója többször is gondot tudott okozni a spanyol védelemnek, miközben csapattársai csupán 25%-os labdabirtoklást voltak képesek összehozni. Közel állt ahhoz a 41. percben, hogy megszerezze csapatának a vezetést, ám miután sikerült áthámoznia magát a spanyol hátvédeken, sikerült kihagynia a nagy lehetőséget. Később Berget szolgálta ki egy magányos akció végén, de csatártársa teljesen elrontotta a kínálkozó lehetőséget a 61. percben. Ez a két momentum annyira azért jó volt, hogy javítsa a svédek igen pocsék passzstatisztikáit.

NEGATÍVUMOK
Szinte semmi szándék nem volt a támadásokra svéd oldalon

Azt hiszem, nem esek túlzásokba, ha azt a kérdést intézem a svéd válogatotthoz, hogy játékosai egyáltalán focizni jöttek a tegnapi Eb-nyitányra? A skandinávok ugyanis az első félidőben szinte semmit sem csináltak, csak a játékrész utolsó perceiben mutattak nagyobb aktivitást. Csak nézték, ahogy a spanyolok több esetben saját maguk rontanak el nagy lehetőségeket vagy ígéretesen induló támadásokat. A svéd csapat semmilyen nyomást nem gyakorolt ellenfelére, semmi veszélyt nem jelentett rá, s jól láthatóan még csak a vágy legapróbb szikrája sem volt meg a svéd játékosokban arra, hogy átvegyék a mérkőzés irányítását. Egyes újságírók szerint a sevillai 28 fokos este miatt nem voltak erősek a svédek, mert nem igazán vannak ilyen meleghez szokva, de én mindig azt vallottam, hogy az időjárási körülmények csak nagyon kivételes esetben befolyásolhatják egy mérkőzés alakulását, márpedig ez most nem így volt. Azzal már inkább egyetértek, hogy hiányzik a svéd válogatottból a sérülés miatt távolmaradó Zlatan Ibrahimovic és a betegség miatt egyelőre nem bevethető Dejan Kulusevski – velük biztosan többet támadott volna a háromkoronás együttes.

Nem tett jót a spanyolok önbizalmának ez a döntetlen

Amíg a svédek most minden bizonnyal elégedettek magukkal, addig a spanyolok nem lehetnek azok, hiszen simán rúghattak volna akár három-négy gólt is, ha egy kicsit jobban koncentrálnak. Az igaz, hogy a svédek nagyon összerakták védekezésüket, azonban a spanyol támadásokba becsúszott apró hibák is kellettek ahhoz, hogy ne szülessen gól a mérkőzésen. A hispánok óriási labdabirtoklási fölényt hoztak össze, s a passzok számát tekintve is magasan ellenfelük fölé kerekedtek, azonban a gól hiánya biztosan nem kedvez a játékosok lelki állapotának. Márpedig két nehéz mérkőzés vár a Rojára, hiszen szombaton a meglepő vereséggel kezdő, éppen ezért nyilván mindent egy lapra föltevő Lengyelország, majd az utolsó fordulóban a csoportot vezető Szlovákia lesz az ellenfél – ha esetleg bármelyik meccsen pontokat veszít a spanyol együttes, akkor akár még nagyon nehéz helyzetbe is kerülhet a továbbjutást illetően. Meglátjuk, mennyire tudják túltenni magukat a tegnap estén.

A spanyol-svéd meccs tehát nem hozott gólt. Ma 18:00-kor magyar-portugál, 21:00-kor német-francia mérkőzést rendeznek az F-csoportban. A Sportudvar a tervek szerint mindkét mérkőzésről értékeléssel jelentkezik majd az este folyamán, vagy legkésőbb holnap reggel.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: dailyadvent.com

Leave a Reply