Sterling döntött, a horvátok semmit sem csináltak – az angol-horvát mérkőzés legfőbb tanulságai

Anglia története során először tudta megnyerni első mérkőzését az Európa-bajnokságon, mivel 1:0-ra verte Horvátországot. Az angol válogatott végig jobb volt harmatgyengén játszó ellenfelénél, amely fényévekre volt a 2018-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett együttestől. A Sportudvar nagyon tömören összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Kalvin Phillips: Micsoda erő!

Bár Kalvin Phillips a Leeds United egyik pillére, azonban nem tartozik az angol válogatott legismertebb játékosai közé. Ennek ellenére ma gyakorlatilag úgy játszott, mint egy főnök. Élete első nagy tornáján, kilencedik válogatottsága alkalmával a 25 éves védekező középpályás nagy mérkőzést produkált, hiszen előkészítésben, támadásépítésben és a védekezésből támadásba történő átmenetekkor is remekül teljesített. A 9. percben igen közel volt ahhoz, hogy ő szerezze meg a vezetést csapatának, de a rosszul elvégzett szöglet miatt erre nem nyílt módja. Passzjátéka ultraprecíz volt, s ő adta a gólpasszt az 57. percben Raheem Sterlingnek, miután faképnél hagyta Duke Caleta-Cart, a horvátok játékosát.

Foden is jól debütált

Kalvin Phillipshez hasonlóan Phil Fodennek is ez az első nagy tornája a felnőttek között. A Paul Gascoigne-ra, az 1996-os hazai rendezésű Eb-n szerepelt angol csapat legjobbjára kísértetiesen hasonlító frizurával előrukkoló Manchester City-játékos már az első percekben megadta a mérkőzés alaphangját. A 6. percben Sterling kitette neki a labdát a jobb szélre, majd miután megkerülte Josko Gvardiolt, ballábas lövése a kapufát találta el. Ehhez maga Gvardiol, a horvát védő is kellett, hiszen még beletudott érni egy picit a lövésbe, de ez pont elég volt ahhoz, hogy kapufa legyen belőle, s nem gól. Foden folyamatosan megkeserítette a horvát védelem életét, mielőtt a 70. percben be nem állt volna a helyére Marcus Rashford. Akár nagy Eb-je lehet még Fodennek.

NEGATÍVUMOK
A horvátok alig csináltak valamit

Nekem ez a mérkőzés kicsit hasonlított a pénteki török-olasz nyitómeccsre, amelyen szinte végig csak az olaszok voltak a pályán, mert a törökök kb. nem csináltak semmit, ami a labdarúgással összeegyeztethető volna. Azt már a torna előtt is sokan hangoztatták, hogy bár többen is tagjai a horvát válogatottnak a 2018-ban világbajnoki döntőt játszó nemzeti együttes labdarúgói közül, de ez a horvát csapat már nem az, mint amelyik 2018-ban volt. Egy lényegesen gyengébb társaságról van szó, amelytől nem lehet nagy eredményt várni ezen az Európa-bajnokságon. A mai mérkőzéssel kapcsolatban alig lehet olyan momentumot említeni, ami a horvátok támadásaival lenne összefüggésben. Az utolsó 15-20 percben az angolok átengedték a területeket Modricéknak, de a balkániak támadójátéka a nullával volt egyenlő, s ez csak részben írható az egyébként fantasztikusan működő angol védelem számlájára. Persze hátra van még két csoportmeccs, amelyet a skótok és a csehek ellen a papírforma alapján hoznia kellene a horvát csapatnak, azonban az egyenes kieséses szakaszban a ma látott teljesítmény aligha lesz elegendő bárki ellen is az üdvösséghez…

Anglia tehát 1:0-ra győzött, s a következő fordulóan hazai riválisával, Skóciával fog megmérkőzni, míg Horvátország Csehországgal fog összecsapni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply