Spinazzola elszabadult, a török védelem elavult – az olasz-török mérkőzés tanulságai

Olasz győzelemmel vette kezdetét a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság. Az itáliai válogatott simán, 3:0-ra verte Törökországot, amely nem sok, labdarúgásra emlékeztető megmozdulást mutatott be a nyitómérkőzésen. Az olaszoknál Ciro Immobile és Leonardo Spinazzola is jól teljesített, s különösen utóbbi bizonyult nagyon jónak.

POZITÍVUMOK
Spinazzola minden mozdulata megfelelő volt

Leonardo Spinazzola a pálya bal oldalán szerepelve szinte hibátlan teljesítménnyel rukkolt elő a nyitómérkőzésen. A szélsőnek egyetlen rossz pillanata sem volt védekezésben, hiszen rendszeresen keményen odatette magát, ha arról volt szó, s a legtöbb esetben neki volt köszönhető, hogy az olasz védelem csírájában el tudta fojtani az egyébként nem túl sok és nem is túlzottan határozott török támadást. A Romában focizó Spinazzola rengeteg problémát okozott Celiknek, de a támadásokból is kivette a részét, már amennyiben Cakir nem állta útját. Ettől függetlenül a mérkőzés legjobbjai között kell emlegetni, ha nem ő volt a legjobb.

Immobile nem okozott csalódást

Az olaszoknál sokan Ciro Immobilétől várják a gólokat ezen az Európa-bajnokságon, s a Lazio csatára rögtön az első meccsen megfelelt a vele szemben támasztott nagy elvárásoknak. Sokat segített a helyzetén – különösen a második félidőben – Insigne és Berardi nagy aktivitása, s ennek köszönhetően tudta megszerezni az olasz válogatott második gólját. A harmadik találatból is kivette részét, hiszen Insigne az ő gólpasszát értékesítette. Egy szó, mint száz: Immobile jól végezte a dolgát.

Jorginho, a maestro

Jorginho néhány nappal azután, hogy a Chelsea-vel megnyerte a Bajnokok Ligáját, tegnap este ismét rendkívüli teljesítményt nyújtott. A brazil származású labdarúgó a középpálya éke volt, s folyamatosan kínozta a törököket belemenéseivel és remek passzaival. Locatellivel és Barellával folytatott együttműködése a Squadra Azzura egyik legerősebb eleme volt tegnap este.

NEGATÍVUMOK
A törökök semmit sem csináltak

Hatalmas csalódást okozott nem kevés, a stadionban jelenlévő és szokás szerint nagyon lelkes szurkolójának a török válogatott, hiszen igen gyenge ellenfélnek bizonyult az olaszok számára. Nem elég, hogy támadásban semmit sem mutatott a csapat (összesen három lövés, amiből egy sem talált kaput), de főleg a második félidőben már az addig egészen jó állapotban lévő védelem is hibát hibára halmozott. A Senol Günes szövetségi kapitány által megálmodott 4-5-1-es taktikai hadrend semmi jót sem hozott a konyhára, s a második félidőben végrehajtott cserék sem hoztak érdemi változást. A törökök 3:0-ra kikaptak, vagyis szerdán, Wales ellen egy másik arcukat kell megmutatniuk, különben utazhatnak haza.

Egy sodródó zsanér

Caglar Söyüncü, a török védelem húzóembere harmatgyenge játékával a rémálomba illő török este szimbólumává vált. A Leicester játékosa igen korán a fáradtság jeleit mutatta, s fejben sosem tudta összeszedni magát ezen a meccsen. Mellette Merih Demiralról sem sok jót lehet elmondani, hiszen ő nagyon idegesen játszott, mert azután, hogy az első félidőben megpróbálta pótolni a török védelem hiányosságait, a fordulás után csapdába esett, s egy szerencsétlen öngóllal megadta a mérkőzés hátralévő részének alaphangját. A 2020-as Eb első gólja az övé, de ezt szívesen elfelejtené, főleg, hogy ő az első a sportág történetében, aki a kontinenstorna nyitómérkőzésén a saját kapuját vette be.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: theworldnews.net

Leave a Reply