Hátrafelé futva teljesíti a hegyi félmaratont egy kubai férfi

VIDEÓVAL – Egy igen különleges módon készül teljesíteni a félmaratont a kubai Wilfredo Diaz, ugyanis hegyvidéken és hátrafelé futva szeretné letudni a 21 kilométeres távot. Diaz már évtizedek óta így fut, s számos nemzetközi sikert ért már el. Természetesen abban bízik, hogy ezúttal is övé lesz a győzelem, de rendkívüli kihívást jelent számára az, hogy ezúttal hegyi körülmények között kell teljesítenie.

A kubai Wilfredo Diaz először 1989-ben, egy orosz magazinban találkozott az ún. retrofutással, azaz a hátrafelé történő futással. Diaz ezen a héten Olaszországban fogja hátrafelé futva teljesíteni a félmaratont. Önmagában ez még nem lenne túlzottan különleges menet számára, csakhogy ezúttal hegyvidéki terepen készül a nem mindennapi produkcióra. “Nagyon jól érzem magam, s egyszer már sikerült megcsinálnom ezt az útvonalat ilyen módon. Mindent le fogok követni, hogy a maximumot adjam ki magamból Kubáért” – mondta Diaz a francia hírügynökségnek Havanna nyugati részében, ahol az egyik iskola sportudvarán, focizó gyerekek között edzett éppen.

Vasárnap kerül sor az olaszországi Forno di Zoldóban a Dolomiti Extrém Trail névre hallgató félmaratonra, amelyen Diaz lesz a retrofutás kategória egyetlen indulója. A 46 éves ex-gyalogló azt mondja, jobban felkészült, mint valaha. A pszichológus végzettségű kubai korábban már öt érmet nyert az atipikus sportág világbajnokságán, ebből egy volt arany, amelyet a 4×400 méteres váltóval szerzett. Ezen kívül három ezüst és egy bronz jött össze neki.

A sportág világbajnokságát először 2006-ban Svájcban rendezték meg, idén pedig már a 8. kiírásra kerül sor, mégpedig a tervek szerint július végén, Franciaországban. Wilfredo megjegyezte, hogy a mostani olasz pálya extrém nehéznek ígérkezik, mert először fog versenykörülmények között a hegyekben hátrafelé futni. Annak érdekében, hogy minél jobban hozzászokjon a várható körülményekhez, meredek pályákon edzett az elmúlt hónapokban, s néhány nappal ezelőtt Kubában egy igen jónak nevezhető, 2:18:53 másodperces időt ért el, úgyhogy bizakodó a versenyt illetően.

A kommunista szigetországban, ahol az emberek többsége a lassú reformok és egyes, szerintük inkább visszafejlődést eredményező folyamatok miatt dühöngenek, az a hír, hogy egy kubai a retrofutás legjobbjának számít a világon, sokakat jobb kedvre derített a közösségi médiában. “Könnyű aranyérem, ez gyermekjáték – írta viccesen a Twitteren egy felhasználó, aki hozzátette, hogy ő évtizedeken át sportolt, de ha valaha is hátrafelé futott volna, finoman szólva is őrültnek titulálták volna, s eltanácsolják a sporttól. Egy másik hozzászóló annyit írt, hogy az aranyérem biztosított. Elsőre azt gondolhatnánk, azzal, hogy ő a retrofutás kategória egyetlen indulója, garantált a medália, pedig ez csak akkor lesz így, ha célba tud érni.

Diaz korábban két világbajnokságon vett részt: 2016-ban a németországi Essenben, 2018-ban pedig az olaszországi Bolognában. A 2019-ben, a Dominikai Köztársaságon rendezett Közép-Amerika-bajnokságon öt aranyérmet szerzett a különböző távokra kiírt versenyeken – ezzel saját várakozásait is messze felülmúlta. E szokatlan sportág űzése és az ahhoz szükséges fegyelem mögött egy kőkemény kiképzés áll: Wilfredo minden nap 4 órakor kel, megfürdik, majd egy háromórás edzést teljesít reggel. Szigorú étrendet követ és izomzatát súlyzókkal fejleszti.

“A felkészülés nehéz, olykor limitált, mert hiányoznak dolgok, de mindig találok valakit, aki segít nekem” – mondta Wilfredo Diaz, aki ezzel elsősorban arra célzott, hogy Kubában súlyos gazdasági válság tombol a szigorított amerikai szankciók miatt. Wilfredo gyermekkorában egyébként még műugró akart lenni, de nem találta meg számításait abban a sportágban, ezért átváltott a gyaloglásra. Ezt egészen a már említett 1989-es esetig űzte, amikor az orosz magazinban olvasott a retrofutásról, amely több, mint ezer évvel ezelőtt Kínában született testmozgási forma, de az ebben elért eredményeket, rekordokat csupán 1896 óta jegyzik fel. Diaz számára egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ezt a különös sportágat választja: “A retrofutásnak több, mint 200, az egészségre nézve jótékony hatása van. A sportág fejleszti a térbeli orientációt, a periférikus látást, és 50%-kal több kalória elégetését teszi lehetővé, mint az előrefutás. Egy szóval: ez egy csodálatos gyakorlat” – tette hozzá.

Wilfredo Diaz nem akarja kizárólag magának fönntartani ezt a sportágat. 2013-ban ő szervezte meg az első kubai retrofutó-bajnokságot, amelyen nyolc tartomány és négy meghívott ország összesen nyolcvan versenyzője állt rajthoz. 2018-ban a Havanna közelében található Artemisában nemzetközi versenyre került sor, amelyen már közel kettőszázan gyűltek össze. Most hétvégén Olaszországban tehát ő lesz az egyetlen, aki megpróbálkozik a hátrafelé történő futással, de ki tudja, lehet, hogy hatására Európában is többen fognak érdeklődni a jövőben a sportág iránt.

Zárásként íme egy, a napokban készült spanyol nyelvű videó Wilfredo Diaz felkészüléséről:

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: ADALBERTO ROQUE / AFP

Leave a Reply