Christian Eriksen győzött, Dánia kikapott, Bognár György és a rendező elásta magát

Finnország megnyerte történelme első mérkőzését nagy labdarúgótornán, mivel 1:0-ra legyőzte Dániát – normál esetben ezzel a mondattal kezdődnének a foci-Eb dán-finn csoportmérkőzésével kapcsolatos híradások, véleménycikkek, blogbejegyzések. Az élet azonban – mint már oly sokszor – ismét átírta a forgatókönyvet, amely így kis híján tragikussá vált. Christian Eriksen, az Internazionale és a dán válogatott játékosa az első félidő hajrájában összeesett a pályán, ahol szívmasszázst és intubációt kellet végrehajtani rajta. A dánok legnagyobb neve már kórházban van, állapota eme cikk írásának pillanatában stabil, s állítólag őmaga kérte csapattársait mobiltelefonon keresztül, hogy folytassák a meccset, amely közel kettő órán át állt a történtek miatt. Persze a foci így is másodlagos marad ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, de a dánok utólag már bánhatják, hogy hallgattak társukra: Finnország a semmiből – némi Schmeichel-segédlettel – vezetést szerzett, majd a dánok kihagytak egy tizenegyest. Az Eb-újonc finnek ezzel a győzelemmel nagy lépést tettek a továbbjutás felé. A dánokat most minden bizonnyal csak az érdekli, hogy Eriksen fölépüljön.

POZITÍVUMOK
Christian Eriksen megnyerte élete csatáját

A mérkőzés 42. percében döbbenetes, labdarúgópályán sajnos bizonyos időközönként megtörténő eseménynek lehettünk szemtanúi. Christian Eriksen, a dánok játékmestere egy bedobáshoz akart odakocogni, amikor előrebicsaklott, majd elterült a földön. A társak azonnal odarohantak hozzá, s a televíziós közvetítésben is egyből közelről mutatták, mi a helyzet. Engem már ekkor rossz érzések fogtak el, mivel Eriksen arca szörnyen festett, miközben szemei meg sem mozdultak. Szinte azonnal berohantak az orvosok a gyepre, s percekkel később a mentősök is megérkeztek hordágyastul, defibrillátorostul. Újabb néhány perccel később az egész világot sokkoló képeket mutattak az élő adásban (ezzel kapcsolatban lentebb még kifejtem véleményem), ugyanis az egyik mentőorvos mozdulatát nehezen lehetett nem szívmasszázsnak nevezni. Mindenki, de tényleg mindenki: játékosok, edzők, szurkolók, kommentátorok döbbenten figyelték az Eb-történelemben példátlan eseményt: Christian Eriksen újjáélesztését. Most, ahogy írom e sorokat, alig bírom ezt megtenni, mert engem kerülget a rosszullét. A művelet közel húsz percig tartott, ekkor Eriksent hordágyra tették, s levitték a pályáról a stadion nagy ovációja közepette. Eriksen már a gyepen magához tért, s nagyjából egy órával később kiderült, hogy állapota stabil, magánál van, tud kommunikálni, s a kórházban további vizsgálatokat végeznek el rajta. Most, eme cikk írásának pillanatában, szombat este negyed 11 előtt nem sokkal ez a legfrissebb hivatalos közlés vele kapcsolatban. Az Inter játékosa tehát úgy néz ki, megnyerte élete csatáját. Ez a tény ugyan mindent elhomályosít jelenleg, de sajnos nem volnék meglepve, ha többé nem látnánk játszani ezek után…

Hradecky a finnek hőse

Hogy a mérkőzés hőse kicsoda, nem lehet kérdés, s valószínűleg a finnek is egyetértenek velem ebben, ugyanakkor a története első nagy focitornáján szereplő skandináv országban minden bizonnyal Lukas Hradeckyt, a csapat kapusát is sokan éltetik ezekben az órákban, hiszen legalább felerészt neki köszönheti nagy sikerét Finnország. A finn válogatott az első félidőben (amely a torna eddigi legszínvonalasabb első 45 perce volt) nem sok veszélyt tudott jelenteni a dán kapura, mivel a másik skandináv együttes végigrohamozta a játékrészt, s több komoly lehetősége is adódott. Ezek jelentős része Hradeckyben halt el, mint ahogy a második félidőben az egyébként piszok gyengén elvégzett dán büntető is. A dánok az utolsó percekben is próbálkoztak, de a finn védelmen nem tudtak fogást találni, így megszületett az Európa-bajnokság első meglepetése.

NEGATÍVUMOK
A rendező búcsút inthet állásának

Velem együtt sokakat fölháborított, hogy az élő közvetítésben lehetett látni, ahogy Eriksent újraélesztik éppen. Azt még valahol értem, hogy Eriksen megakadt szemeit láthattuk, hiszen abban a pillanatban még senki sem tudta, mekkora a baj, de azt, hogy pár perccel később azt is láthatjuk (ráadásul közelről), ahogy az egyik mentős szívmasszázst végez a dán labdarúgón, már nem lehet fölfogni. A sportközvetítésekben évek óta bevett szokás, hogy ha bármelyik sportolóval nagyon súlyos, életveszélyes esemény történik, akkor egészen addig nem mutatnak képet az ellátásról, sőt, még magáról a vészhelyzetet előidéző momentumról sem, amíg nem érkezik megnyugtató, vagy legalább bíztató hír az illető egészségi állapotával kapcsolatban. Erre példaként lehet felhozni a 2014-es Forma-1-es Japán Nagydíjat, ahol Jules Bianchi halálos balesetet szenvedett. Az élő közvetítésben nem mutatták magát a fatális incidenst, s mivel Bianchiról sajnos már nem érkeztek jó hírek, ezért utólag sem tették közzé a róla készült felvételt. Azzal, hogy az egész világ élőben láthatta másodperceken keresztül, ráadásul nem is egy alkalommal, ahogy a mentős éppen életet próbál lehelni Christian Eriksen szívébe, emberek milliárdjai kaphattak sokkot vagy pedig ledöbbentek a látottakon. Erre a rendkívül súlyos médiaetikai hibára nincs mentség, még az sem lehet az, hogy az orvosi személyzet nem vette körül eltakaró ponyvával az ellátás helyszínét, ami éppen arra szolgálna, hogy a közönség ne láthassa, mi történik. A dán játékosok okosan körbeállták az orvosokat úgy, ahogy tudták, de ettől még a kamerának sikerült rögzítenie az újraélesztést. Az operatőrt nem terheli felelősség ezért, de a rendezőt, akinek az a dolga, hogy a keverőpulton eldöntse, mikor, melyik kamera képét vágják be az élő adásba, már annál inkább. Azt gondolom, egy sportesemény előtt a televíziós közvetítés megrendelőjének, jelen esetben az UEFA-nak kötelessége a közvetítés technikai hátterét biztosító személyzet figyelmének fölhívása arra, hogy ha bármelyik játékossal, de akár bíróval vagy edzővel életveszélyes dolog történik, s ezért elsősegélyben kell részesíteni, akkor ne mutassák az élő adásban, s lehetőleg felvételről se, hogy mi történik, mi történt. Az már csak hab a tortán, hogy aztán még Eriksen zokogó élettársát is bevágta a rendező az adásba – szerintem ez is gyomorforgató. Remélem, a rendezőnek ezen az Eb-n már nem lesz módja dolgozni, s későbbi sportközvetítéseknél sem.

Bognár György, takarodj!

Őszintén szólva, már akkor ledöbbentem, amikor kiderült, hogy Bognár György lesz az egyik szakértő az M4 Sport stúdiójában a dán-finn meccsen. Alapból egy unszimpatikus, nem képernyőre való személynek tartom, de amit abban az időszakban művelt, amikor az orvosok a pályán éppen Eriksen életéért küzdöttek, azzal végleg eláasta magát a szememben. A Paks vezetőedzője ugyanis a kezdetektől fogva azt hajtogatta, hogy amint lehet, folytatni kell a mérkőzést. Az már szinte megdobogtatta szívemet, amikor eszébe jutott, mi lesz, ha Eriksen esetleg ott marad, s persze ekkor már ehhez a feltételhez kötötte a folytatást. Amikor megérkeztek az első bíztató hírek, képek a dán játékos állapotáról, s már mások is elkezdték pedzegetni, hogy esetleg még ma folytatódik a mérkőzés, akkor Bognár már nem pusztán arról beszélt, hogy le kell játszani a meccset, hanem arról, hogy még ma meg kell ezt tenni, mert a játékosok vannak olyan profik, hogy a pozitív információk birtokában kitisztítsák fejüket, s 100%-ban a mérkőzésre tudjanak koncentrálni. Berkesi Judit műsorvezető egyre kisebb burkoltsággal igyekezte lebeszélni Bognárt rögeszméjéről, hiszen sokunkhoz hasonlóan ő is úgy vélekedett, hogy emberfüggő az, hogy egy ilyen példátlan és borzalmas szituációban ki tudná még ma újrakezdeni a mérkőzést, s ki az, akinek egy nap pihenő kellene ehhez. Az tény és való, hogy sűrű az Eb menetrendje, nem sok hely van elhalasztott meccsek bepótlására, de ebben a helyzetben ez sokadlagos dolog volt. Rengetegen követelik, s én is követelem, hogy az M4 Sport és más magyar médiatermék se alkalmazza tovább Bognár Györgyöt szakértőként és szakkommentátorként!

Az UEFA helyzetkezelése

Számomra az is érthetetlen, hogy a szervezők miért nem tolták el a 21:00-ra kiírt belga-orosz mérkőzés kezdetét legalább fél órával, amikor már tudvalévő volt, hogy a dán-finn meccs nem fog addigra befejeződni. Én kezdetben azzal sem értettem egyet, hogy a dán-finnt még ma folytatják, de így utólag már nem tartom ostoba döntésnek, pláne, ha igaz a ZDF német közmédium azon értesülése, miszerint maga Christian Eriksen kérte arra mobiltelefonon csapattársait, hogy folytassák a meccset. Így, hogy nem halasztották el a belga-orosz kezdését, időben összecsúszott a két mérkőzés, pedig a szurkolók nagy részét inkább a vb-bronzérmes belgák bemutatkozása érdekelte volna, azonban akit a dán-finn is érdekelt, annak bizony meg kellett osztania figyelmét a két mérkőzés között. Természetesen a jelen helyzetben ez is mellékes dolog, de ettől még engem dűhít egy kicsit.

Őszintén kívánom, hogy most már ne legyen semmi baj az Európa-bajnokságon, s minden a fociról szóljon!

Christian Eriksennek gyors és teljes felépülést, mihamarabbi visszatérést, családjának pedig sok erőt, kitartást kívánok a Sportudvar teljes közösségének nevében!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Reuters

Leave a Reply