Mbappé, Haaland, Messi, Dzsudzsák – az átigazolási szezon nyolc legfontosabb kérdése

A mai nappal megnyitotta kapuit a nemzetközi átigazolási piac a labdarúgásban és szokás szerint rengeteg kiválósággal és a média által agyonsztárolt, de amúgy középszerű játékossal kapcsolatban röppentek fel egészen érdekes híresztelések. Vajon meghosszabbítja szerződését Kylian Mbappé és Lionel Messi? Hol folytatja Memphis Depay, Erling Haaland, vagy éppen Dzsudzsák Balázs? Sok-sok kérdés, amire legkésőbb augusztus végén választ kaphatunk.

Dzsudzsák: Loki, Honvéd, vagy Arab Emírségek?

Dzsudzsák Balázs tavaly nyáron több, mint tíz év után visszatért a magyar bajnokságba és szerepet vállalt a Debrecen NB I-be történő visszajutásában. A bajnokság vége óta szinte nincs olyan hét, amikor ne röppenne fel valamilyen pletyka a középpályás jövőjével kapcsolatban. Először a Honvéddal hozták szóba, majd miután Szerhij Rebrov a Ferencvárostól az arab emírségekbeli al-Ainhoz szerződött, arról kezdett cikkezni a magyar sportsajtó, hogy követheti az ukrán szakvezetőt, aki szintén szívesen látná Dzsudzsákot a csapatnál. Jó kérdés, a DVSC képes lesz-e megtartani rutinos labdarúgóját, akire pedig szükség lenne az NB I-ben is, vagy pedig visszatér az Arab Emírségekbe, ahol korábban megfordult már a sok pénz miatt? Hamarosan kiderül…

Varga Roland: szintén Arab Emírségek?

A tavaszt az MTK-nál töltő Varga Rolanddal kapcsolatban is megjelentek olyan híresztelések, miszerint az Arab Emírségekbe, konkrétan Dzsudzsák Balázs korábbi klubjához, az al-Ittihad Kalbához igazolhat. Az alroeya.com Twitter-oldala arról számol be, hogy értesülései szerint az al-Ittihad Kalba 2022 nyaráig szóló szerződést kínált Varga Rolandnak. Más arab források szerint már a megállapodás is megszületett a felek között, s biztosra vehető, hogy a magyar szélső az al-Ittihad játékosa lesz. Akad azonban olyan portál is, amely szerint Vargával két évre szóló szerződést köt a klub. Bármiképpen is alakuljon a 21-szeres válogatott szélső jövője, az biztos, hogy az MTK-val kötött fél évre szóló megállapodása lejár június végén, így szabadon igazolható játékosként a következő klubjának csak vele kell megegyeznie.

Wijnaldum, Hakimi, Donnarumma – nagybevásárlásra készül a PSG?

A nemzetközi sajtó az elmúlt órákban már kész tényként közölte, hogy Georginio Wijnaldum, a Liverpool holland középpályása végül nem a Barcelonához, hanem a Paris Saint-Germainhez szerződik. A 30 éves, 75-szörös válogatott labdarúgó kontraktusának lejártával szabadon igazolható, tehát egy árva fillérje sem kerülne leigazolása a párizsiak számára. Amennyiben a francia fővárosba szerződne, akkor Marco Verrattival egészen kiváló középpályát alkothatnának. A PSG kapusfronton is erősítésre készül a Milant elhagyó Gianluigi Donnarumma személyében, aki állítólag szintén nagyon közel áll a szerződéskötéshez. Rajtuk kívül Achraf Hakimi, az Inter sokoldalú hátvédje is a kiszemeltek között van, s tervbe van véve az előző szezont a Juventusnál kölcsönjátékosként töltő Moise Kean visszahívása is. Nasszer Al-Kelaifi, a PSG elnöke ambíciózus átigazolási időszakot ígért a szurkolóknak, vagyis nem lesz meglepő, ha a francia kirakatcsapat lesz az idei nyár egyik főszereplője a piacon.

Mbappé hosszabbítása várat magára

Vajon Neymar után (aki 2026-ig hosszabbította meg szerződését) Kylian Mbappé is megtoldja párizsi kontraktusát? Talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a francia sportsajtót ezekben a napokban. A 22 éves csatár mostani szerződése egy év múlva fog lejárni, azonban jövő januárban már szabadon eligazolhat másik csapathoz, amennyiben ezt szeretné. A PSG nyilván nem akarja eme forgatókönyv megvalósulását, hiszen ebben az esetben egy lyukas garast sem látna abból a 180 milló euróból, amelyért 2017 nyarán szerződtette a franciák sztárját. Al-Kelaifi klubelnök elmondása szerint nagyon bízik abban, hogy Mbappé maradni fog, s meghosszabbítja szerződését. A tárgyalások már folyamatban vannak a klub és Mbappé között, aki nem titkoltan arról álmodozik, hogy egy szép napon övé lesz az Aranylabda. Michel Platini, a rangos elismerés háromszoros nyertese (1983, 1984, 1985) szerint a fiatal labdarúgónak a PSG-ben nagyobb esélye van az Aranylabda megszerzésére, mint bármely más klubnál.

Depay: Irány Barcelona?

A francia sajtót Kylian Mbappé mellett Memphis Depay ügye foglalkoztatja még nagyon. A holland csatár már biztosan távozik a Lyontól, azonban jövője még nem dőlt el. Egybehangzó hírek szerint a Barcelona a legnagyobb esélyes Depay játékjogának megszerzésére. A 27 éves, 64-szeres holland válogatott focista sorsa minden bizonnyal nem fog gyorsan rendeződni, mivel már hónapok óta tárgyalásban áll a katalánokkal, akik viszont súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek, így minden egyes fillért meg kell számolniuk. Ráadásul a legfrissebb pletykák alapján nem kizárt, hogy a PSG Depayra is kiveti a horgát, de erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a Kean-ügylet meghiúsul. A Barcelona esélyeit ugyanakkor növelheti az a tény, hogy a következő szezonban is Ronald Koeman lesz a csapat vezetőedzője, aki korábban szövetségi kapitányként először hívta be a holland válogatottba.

Megtarthatja a Dortmund Haalandot?

Erling Haaland jövőjének firtatása lehet az idei nyári átigazolási időszak legnagyobb szappanoperája Európában. A Borussia Dortmund norvég gólvágója iránt ugyanis mind a négy égtáj felől érdeklődnek, azonban a 20 éves csatárt szerződése és különösen annak 75 millió eurós, leghamarabb 2022-ben aktiválható kivásárlási záradéka köti mostani egyesületéhez. Amennyiben azonban lehet hinni a Ruhrvidékről érkező legújabb hírfoszlányoknak, információmorzsáknak, akkor a BVB ezt az összeget 200 millió euróra akarja fölemelni. Ezt az összeget az európai klubok 99%-a aligha tudná bevállalni. Akik esetleg képesek volnának kigazdálkodni ezt pénzt, az a Real Madrid, a friss BL-győztes Chelsea vagy éppenséggel a Manchester City. Egy biztos, Haalandnak van ideje tárgyalni.

Egész Anglia Grealisht üldözi

A 25 éves Jack Grealish először került be az angol válogatottba az elmúlt napok barátságos mérkőzésein, amit annak köszönhet, hogy az Aston Villával remek szezont futott. A birminghami csapat kapitányát már tavaly nyáron is számos szigetországi klub megkörnyékezte, de akkor még úgy döntött, hogy marad csapatánál, amellyel szeptemberben meghosszabbította szerződését. A sokoldalú támadó középpályás nem biztos, hogy a következő idényt is a Villánál akarja majd tölteni, ugyanis szeretne az európai porondon játszani, s erre pl. a két manchesteri csapattal minden esélye meglenne. A City és a United ádáz harcot vívhat érte, de nem szabad elfeledkezni az Arsenalról sem, amely mindenképpen erősíteni akar, s a Tottenhamről sem, amely távozó játékosai helyére szerződtetné Grealisht. Az Aston Villa a jelek szerint már készül tehetséges játékosa távozására, mivel leigazolta a Norwichtól mintegy 46 millió fontért az argentin Emiliano Buendiát, akinek hasonló a profilja, mint Grealishnek.

Messi hosszabbít?

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés! Lionel Messi az elmúlt években gyakran állt közel ahhoz, hogy befejezze lassan húsz éve tartó barcelonai pályafutását. Tavaly nyáron már jelezte az akkori klubvezetésnek, hogy távozni akar, Joan Laporta elnökké választásával azonban valószínűleg már inkább a maradásra hajlik annak ellenére is, hogy egyrészt csapata nehéz pénzügyi helyzetben van, másrészt január óta szabadon tárgyalhat bármelyik klubbal,  közte a Paris Saint-Germainnel is, amelynek elnöke, Nasszer Al-Kelaifi egy nemrég a L’Équipe-nek adott interjúban kijelentette, hogy szívesen szerződtetné az argentint, akit egykori barcelonai csapattársa, Neymar is örömmel látna a PSG-nél. Messi szerződtetése terén azonban komoly buktató lehet a dél-amerikai csatár fizetési igénye, amely nem biztos, hogy tetszeni fog a kisebb veszteséggel működő francia klub vezetőinek…

A Sportudvaron elsősorban augusztusban több írásra is lehet majd számítani az átigazolásokkal kapcsolatban.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: ANTHONY BIBARD / FEP / Panoramic / ANTHONY BIBARD / AI / REUTERS / PANORAMIC / INA FASSBENDER / AI / Reuters / Panoramic / JUAN MABROMATA

Leave a Reply