Botrány tört ki a francia fociválogatott Eb-indulói miatt

VIDEÓVAL – Több országban is dalok készültek az elmúlt hónapokban a labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő válogatottak tiszteletére. Így történt ez a magyar csapat csoportellenfelénél, a francia nemzeti együttesnél is, amelynél nemhogy egy, hanem kettő induló is született. A két dalban annyi közös vonás van, hogy egyaránt rapper készítette, s mindkét zenemű komoly port kavart Franciaországban, mivel szerzőikről kiderült, hogy kétes múlttal bírnak és jó viszonyt ápolnak a szélsőjobboldallal, s utóbbira több utalást is találni a dalokban. A francia szövetség elnöke szerint hibát követtek el, hogy ebből a két dalból választották ki az egyiket hivatalos Eb-himnusznak, azonban a közvélemény jelentős része kiáll a szóban forgó rapperek mellett.

A francia labdarúgó-válogatott háza táján úgy döntöttek, hogy a jövő pénteken startoló Európa-bajnokságra hivatalos indulót készítenek a csapat számára. A zenét egy Youssoupha névre hallgató rapper készítette el. Erről a dalról az RMC rádióállomás tegnap kikérte Didier Deschamps szövetségi kapitány véleményét. A szakvezető jónak ítélte a zenét, amelynek célja a válogatott 26 kerettagjának bemutatása volt. A dal sokaknak tetszett, de nem mindenkinek. A francia sajtó ugyanis kiderítette, hogy Youssoupha korántsem tiszta. Többek között erőszakra való fölbujtás, halálos fenyegetések és rendőrség elleni inzultusok miatt folyt ellene eljárás a közelmúltban. A tények miatt sokan fölháborodtak, hogy miért őt kérte fel a francia sportági szakszövetség (FFF) az Eb-induló megírására. Noel Le Gräet, a szövetség elnöke magyarázkodásra kényszerült: “Kommunikációs szolgálatunk fiatal alkalmazottjai vetették föl az ötletet, hogy vele kellene megcsinálni azt a dalt, amelyben mind a 26 kerettag feltűnik. Személy szerint én is láttam ebben fantáziát. Vannak, akik nagyon szeretik a rapet, mások kevésbbé. Youssoupha egy jó rapper, akinek szövegeiben viszont – másokhoz hasonlóan – előfordulhatnak nem feltétlenül megfelelő szavak. Úgy gondolom, nem kellett volna őt fölkérnünk erre a feladatra, s hagynunk kellett volna, hogy a kerethirdetés zenei körítés nélkül menjen le” – mondta az elnök.

Nem Youssoupha volt az egyetlen gall rapper, aki dalt írt a focisták számára az Eb apropóján. Kaotik 747, egy nizzai illetőségű rapper szintén dalban kívánta kifejezni érzelmeit a válogatottal szemben. A Hajrá, anyaország gyermekei! címet viselő zenének komoly sikere volt a francia közvélemény körében, olyannyira, hogy miután Youssoupháról kiderült, hogy igen sáros múlttal rendelkezik, több jobboldali parlamenti képviselő kérte meg arra az FFF-et, hogy ezt a zenét válassza Eb-indulónak. Tíz képviselő írt levelet Noel Le Gräet-nek, amelyben többek között azt írják, hogy Youssouphával ellentétben Kaotik 747 dala alkalmas arra, hogy minden franciát egy és ugyanazon zászló alá tereljen. A politikusok szerint teljesen egyértelmű, hogy a nizzai rapper elkötelezett a hazaszeretet és a nemzet egysége iránt, ezért támogatásukról biztosítják őt. Kaotik 747 a YouTube-on már hivatalos indulóként tünteti fel dalát, amelyet eme cikk írásának idejéig (2021. június 1. 12:18) picivel több, mint 96 ezer alkalommal hallgattak meg.

https://youtu.be/7gsSM13eNKM

Csakhogy róla is igen kényes dolgokat derített ki a francia sajtó. Az Obs című újság számolt be arról először, hogy Kaotik 747 támogatja a különböző szélsőjobboldali szervezeteket, köztük az amerikai Ku Klux Klánt is. A rapper hétfőn megvédte magát a támadásokkal szemben: “Tudomásul veszem, hogy nem jó bevándorlói háttérből származni, nem jó dolog a Marianne-nak (ez egy francia magazin – a szerk.) köszönetet mondani, ugyanakkor meg kell köszönni Franciaországnak, hogy befogadott, s esélyt adott nekem arra, hogy megvalósíthassam magam, s gyermekeimnek meg tudjam adni azt, amit érdemelnek és hogy nekik ne kelljen ugyanolyan sanyarú körülmények között élniük, mint nekem kellett. Amikor láttam az Obs cikkét, nem tudtam tőle jól aludni. Nevemet az amerikai történelem sötét figuráinak nevei mellé helyezni… Ezzel lényegében azt mondja a cikk szerzője, hogy közöm van a Ku Klux Klánhoz, s egyetértek annak nézeteivel. Fölvettem a kapcsolatot az Obsszal, beszéltem a szerkesztőség helyettes igazgatójával. Elismerte, hogy hiba volt ilyesmiket írni rólam, de ezt ő könnyelműségnek nevezte a szerző részéről. Megkértem, hogy tüntesse el a cikkből a családnevemet, mert rengeteg gyalázkodó üzenetet, sőt, még halálos fenyegetést is kaptam. Ezt ő elutasította. Nem adtam beleegyezésem ehhez a cikkhez. Azt, hogy a rendőrökkel együtt tüntetek, egy jelként értelmezték, hogy szélsőséges vagyok” – mondta, utalva arra, hogy nemrég meghívták a párizsi rendőrtüntetésre.

“Szeretném, ha olyan fotók jelennének meg rólam a médiában, amelyeken barátommal, Sopranóval, a Nice szurkolóival és játékosaival szerepelek. Pozitív rappet akartam csinálni, de a bulvársajtó ki akart nyírni, mivel szerinte nem jó dolog azt mondani, hogy Franciaország, szeretlek. Senki vagyok, nem írtam alá egyetlen lemezkiadóval sem szerződést. Üzenetet küldök az Obs összes előfizetőjének: vizsgálják meg életemet, nézzenek utána, mi mindent tettem a beteg gyermekekért, a rendőrségért, a tűzoltókért” – zárta mondandóját Kaotik 747.

A magyar válogatott csoportellenfelének háza táján tehát egy érdekes okból kifolyólag alakult ki kisebb cirkusz, ez azonban aligha lesz hatással Benzemáék szereplésére az Európa-bajnokságon.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: news.in-24.com

Leave a Reply