Női tőrvívóinknál sem minden fenékig tejfel

A Magyar Vívószövetség kedden kihirdette a tokiói olimpiára utazó női tőrválogatott összeállítását. A csapatba hárman kerültek be abból a négy lányból, akik kiharcolták a kvótaszerzést. Lupkovics Dóra viszont kimaradt a csapatból (egész pontosan tartalék lett), s helyette a hetedik olimpiájára készülő, 45 éves Mohamed Aida került be. Az elmúlt időszak eredményei alapján Mohamednek helye van a csapatban, ugyanakkor Lupkovicsék pénteken azt állították, hogy már két éve van huzavona a szakágban azzal kapcsolatban, hogy Mohamed Aidának helye van-e a csapatban vagy sem. A szövetség pénteken ismét tárgyalt az összeállításról, s Mohamed maradt a csapat tagja, Lupkovics pedig tartalék lehet Tokióban. Most az a kérdés, hogy milyen hatása lesz ennek a súrlódásnak a csapat fölkészülésére?

A 2020-as kazanyi világkupa-viadalon kvótát szerző női tőrcsapatból hárman lesznek biztosan ott Tokióban – a sportági szövetség ugyanis kedd este úgy döntött, Lupkovics Dóra helyett Mohamed Aidát nevezi a magyar keretbe, előbbi csak a tartalékok között kapott helyet. Az MVSZ lépésére reagálva az olimpiai részvételt kivívó négy sportoló közös közleményt adott ki, amelyben a kerethirdetés felülvizsgálatát kérik.

Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra (a kiemelt képen bal szélen), és Pásztor Flóra a 6. helyen zárta a kazanyi világkupa-viadal csapatversenyét, ezzel olimpiai kvótát szerezve Magyarországnak – ám a Magyar Vívószövetség úgy döntött, nem ez a négyes utazhat Tokióba, Lupkovicsot ugyanis a tartalékok közé nevezték, míg a keret negyedik tagja az ezzel a hetedik olimpiájára készülő Mohamed Aida lett.

Udvarhelyi Gábor, a tegnap leváltott szövetségi kapitány így indokolta szerdán a “sportnapilapnak” a döntést: „A női tőrcsapatra vonatkozóan Feczer Viktor vezetőedző javaslatát nem fogadtam el, a szakmai szempontokat szem előtt tartva módosítást terjesztettem elő, amelyet végül az elnökség jóváhagyott. A javaslatom megfogalmazásánál figyelembe vettem a hazai ranglistát, amely megmutatja az erőviszonyokat. A hazai sorrend és a világranglistás helyezések is alátámasztják a szakmai véleményemet, hogy Mohamed Aida jobb vívó, mint a küldöttségbe végül tartalék versenyzőként jelölt Lupkovics Dóra. A csapatversenyhez szükség van tapasztalatra – ezt a szempontot ugyancsak figyelembe vettem –, márpedig Aidának világversenyek sora van a háta mögött, kellenek ugyanakkor a fiatalság erényei is. Tiszta lelkiismerettel tettem meg a javaslatomat, amelyben csakis az vezérelt, hogy a legerősebb magyar csapat induljon Tokióban.”

A kerethirdetést követően a Kreiss, Kondricz, Lupkovics, Pásztor kvartett közös nyílt levelet jelentetett meg, amelyben leírják, a kerethirdetés hátterében egy már kétéves „huzavona” áll, amelynek részleteit eddig nem kívánták nyilvánosságra hozni, ám most már csak ennek köszönhetően remélnek megoldást a helyzetre.

Mohamed Aida első magyarként a hetedik olimpiáján vehet részt. (Forrás: origo.hu)

„A történetünk messzire tekint vissza, a 2019-es évvel kezdjük. Feczer Viktor vezetőedző kijelentette, hogy neki két embere fix az együttesben, az pedig Kreiss Fanni és Mohamed Aida, amit tiszteletben tartottunk. A három másik lányt rotálva váltogatta a csapatversenyek során, amelyeken sajnos nem sikerült a 8-ba jutás.”

Ezt követően a közlemény megemlíti, hogy a vártnál gyengébb szereplést követően Feczer Viktor változtatott a csapaton az olimpiai szereplés kivívása érdekében.

„Az Európa-bajnokságon, már Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra vett részt. A nagyon értékes 5. helyen végeztünk, aminek során Lupkovics Dóra kiemelkedő szerepével tudtunk felülkerekedni a rivális lengyeleken.”

A sportolók közleménye felidézi, a 2019-es budapesti világbajnokság előtt nem sokkal hasonló hírt kaptak: a szövetség korábbi elnöksége akkor Pásztor Flóra helyett nevezte a keretbe Mohamed Aidát.A világbajnokságon nem sikerült nyolc közé jutni, ezzel pedig távolra került a válogatott a kvótaszerzéstől. A vb-t követően ismét a négy fiatalabb versenyző indult a világkupa-versenyeken.

„Esélytelennek tartott csapatként indultunk, a sikerünk az egységünknek, összetartásunknak és a végtelen munkánknak volt köszönhető. Mindeközben Aida a csapatmunkában nem vett részt, a közös pszichológiai foglalkozásokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a sikertelen világbajnokság után. Amikor először kijutó helyen álltunk, újra elkezdett részt venni a közös felkészülésben. Ahogy egyre közelebb kerültünk a kvótához, annál több cikk jelent meg, amikben Aida sérelmezte, hogy ő miért nincs a csapatban.”

Az olimpiai indulási jog megszerzését követően – amint írják – abban bíztak, hogy őket nevezik a keretbe, így villámcsapásként érte őket a keddi hír Mohamed Aida csapatba kerüléséről.

„Az elnökség döntése óta a média ismét olyan cikkekkel van tele, hogy szenzáció történt, ott lesz hetedszer is az ötkarikás játékokon. Arról semmi hír, hogy Kreiss Fanni, a csapat vezéregyénisége, Magyarország legjobb női tőrözője hogyan készül, és akik kivívták az indulási jogot, hogyan vélekednek, ugyanis ha nem sikerül megszerezni a csapatkvótát, akkor nem lenne miről beszélni, Kreiss Fanni lenne az egyetlen induló. A fent említettek fényében, kérjük Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozíciójának újratárgyalását” – zárul a nyílt levél.

Kreiss Fanni szerdán nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, s leszögezte, társaival együtt sokkolta őt a szövetség elnökségének döntése: „Életem legnehezebb időszakát élem meg, ahelyett, hogy nyugodtan készülnék, készülnénk az olimpiára. Sokkolt bennünket az elnökség döntése, hatalmas csalódás, hogy a szakmai szempontok mellőzésével hozták meg. Mi mindent megtettünk, a válogatókon előrébb végeztünk, egyetlen mutató sincs, amely azt támasztaná alá, hogy változtatni kellett a kvótát kivívó csapat összeállításán. A világranglistás helyezésre lehet hivatkozni, de ehhez kapcsolódóan nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi az olimpiai kvalifikációs időszakban a csapatversenyekre összpontosítottunk. Én magam is többször áldoztam be az egyéni versenyt, rendre úgy vívtam, hogy a fejemben a másnapi csapatviadal járt. A legszörnyűbb azonban az, amit a vezetőedzőnkkel, Feczer Viktorral tettek. Viktor a halál torkából hozta vissza a nőitőr-szakágat, kijuttatta az olimpiára, és ahelyett, hogy a munkáját elismernék, a szakmaiságát kérdőjelezik meg.”

Az UTE 32 éves sportolója hozzátette: nemigen tud a tatai edzőtáborban a munkára összpontosítani.

„Teljesen szétestünk, ami ilyen közel az olimpiához nem éppen ideális. Mondják, profi sportolók vagyunk, túl kell lépni a történteken, és dolgozni tovább. Így is fogunk tenni, de amellett, hogy profik vagyunk, mindenekelőtt érző emberek, akiket megvisel az igazságtalanság. Mi négyen nagyon jó barátok vagyunk, de nem ezért akarunk együtt vívni Tokióban, hanem azért, mert ebben az összeállításban a legerősebb a magyar női tőrválogatott. Márpedig jó eredményt csakis a legerősebb csapat érhet el, nekünk pedig ez a célunk” – szögezte le a legmagasabban jegyzett hazai tőrvívó.

Mohamed Aida szerdán interjút adott a sportújságnak, amelyben elmondta: lelkesíti a kivételes lehetőség, hogy első magyar sportolóként hetedik olimpiáján vehet részt, s leszögezte azt is, hogy szeretne segíteni rutinjával a csapatot.

“Felfokozott lelkiállapotban vártam a döntést, és amikor meghallottam, olyasmit éreztem, mint amikor nagyon jó vívással ezüstérmes lesz az ember. Először van benne egy kis csalódottság, de alszik rá egyet, és másnap átgondolja, milyen jelentős eredményt ért el. Gyorsan átértékeltem magamban a történteket – a rengeteg gratuláció és biztató üzenet is segített ebben –, hiszen a kedvezőtlen döntés is benne volt a pakliban. Úgy gondolom, én ennek csak örülhetek” – mondta arra utalva, hogy egyéniben is szívesen indulna Tokióban, de örül neki, hogy legalább csapatban meglesz erre a lehetősége.

A Magyar Vívószövetség pénteken rendkívüli elnökségi ülést tartott. Az MVSZ oldalának beszámolója szerint az ülésen formai okok – és vélhetően a kvótát szerző női tőrcsapat tagjainak tiltakozása – miatt meg kellett ismételni az olimpiai vívóválogatott összeállításáról szóló szavazást, emellett határidőre ki kellett jelölni a tokiói játékokon részt vevő teljes magyar vívóküldöttséget. Udvarhelyi Gábor megismételte keddi előterjesztését, amelyet ezúttal valamennyi fegyvernemben elfogadott az elnökség, vagyis a tokiói vívóválogatott személyi összetétele nem változott.

Az ülésen Udvarhelyi Gábor személyesen közölte, hogy orvosi utasításra nem utazhat el Tokióba, így az ajánlására és az elnökség döntése alapján a kapitányi feladatokat a párbajtőrözőként világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Boczkó Gábor fogja végezni.

A női tőrözők tiltakozása tehát nem vezetett eredményre, vagyis jelen állás szerint Mohamed Aida ott lesz a tokiói olimpián. Az elmúlt évek eredményei alapján Mohamednek szerintem még mindig van helye a csapatban, ugyanakkor az már más kérdés, hogy nem volna-e szerencsésebb, ha a Kondricz, Kreiss, Lupkovics, Pásztor összeállítású együttes képviselné Magyarországot az olimpián? Azt gondolom, a sportlövők cirkuszával ellentétben itt nehezen megkérdőjelezhető a különböző megszólalók, s különösképpen Kreiss Fanni igazmondása.

Nagyon jó volna, ha nem lennének feszültségek, hiszen Tokióig már csak kevesebb, mint kettő hónap van hátra, márpedig a Kreiss által leírtak és elmondottak alapján sajnos egyáltalán nem ez a helyzet. Bár szerintem a női tőrcsapatnak alapból nehezen lehetnek érmes reményei, de ha nem sikerül az ellentéteket vagy nézetkülönbségeket legalább elásni az olimpia idejére, akkor még a reálisnál is rosszabb lehet a szereplés, márpedig ez nem volna jó.

Bízzunk benne, hogy a női tőrvívóknál és a férfi sportlövőknél is megoldódnak a bajok – bár utóbbiak esetében erre kevés sansz mutatkozik, de erről később még valószínűleg lesz szó itt a Sportudvaron…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: mvsz.hu

Leave a Reply