A rózsaszín trikó története

Javában zajlik az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia, amelyen idén ünnepli 90. születésnapját az összetett éllovasának járó rózsaszín trikó. Ezt a mezt most – a történelemben először – egy magyar kerekes hordhatja Valter Attila személyében. Most mindenki róla beszél idehaza, ami teljesen érthető is, de azért érdemes kicsit áttekinteni a Maglia Rosa történelmét, amely bizony tele van érdekességekkel.

’30-as évek – Rózsaszín trikó fasiszta címerrel

Azért rózsaszínű a győztesnek járó trikó, mert ezzel akarnak tisztelegni a Giro d’Italia létrehozója, a Gazzetta dello Sport újság előtt, amelynek ugyanez a fő színe. Bár az olasz körverseny első kiírására még 1909-ben került sor, egészen 1931-ig kellett várni arra, hogy a rózsaszín trikó, a Maglia Rosa megjelenjen. Mivel akkoriban a Mussolini-féle fasiszta diktatúra irányította Olaszországot, ezért “természetesen” nem maradhatott ki a mezből a fasiszta címer. Olyan versenyzők is viselhették ezt a trikót, akiktől egyébként távol állt a fasizmus, mint pl. Fausto Coppi és Gino Bartali.

1951 – Az első Maglia Rosa hímzett feliratokkal

A versenyzők közül elsőként Learco Guerra viselhette a rózsaszín trikót, ugyanakkor az első csapat, amelynek nevét belehímezhették a mezbe, a Ganna névre hallgató istálló volt 1951-ben, miután versenyzője, Fiorenzo Magni nyerte a versenyt. A Ganna név már akkoriban is igen jól csengett az olasz kerékpározásban, hiszen az első, 1909-es Giro d’Italiát Luigi Ganna nyerte meg, aki az ötvenes évek elején saját kerékpármárkával és persze csapattal is rendelkezett, s ennek a gárdának a neve került föl először a rózsaszín mezre, mégpedig kézi hímzéssel.

1973 – Eddy Merckx európai trikója

A belga Eddy Merckx 1973-ban negyedjére nyerte meg az olasz körversenyt. Rózsaszín trikóján azonban a belga zászló mellett az olasz, a francia, a svájci, a luxemburgi, a német és a holland lobogó is szerepelt. Ennek az volt a prózai oka, hogy mindegyik országot érintette az 56. Giro d’Italia útvonala. Volt azonban egy másik oka is ennek, méghozzá egy marketingfogás egy új verseny létrehozatalának érdekében. “A Giro d’Italia ebben az időszakban szeretett volna tető alá hozni egy amolyan ikerversenyt európai körverseny vagy Tour de la Paix (Béke Körverseny – a szerk.) néven, amely az olaszországi Assisiből indult volna, s Kelet-Berlinben, a vasfüggöny “átvágásával” ért volna célba” – mondta Pierre Carrey francia sporttörténész, akinek nemrég könyve jelent meg az olasz körversenyről.

1980 – Először jelenik meg a trikón annak gyártója

Gianni Vittore még 1876-ban alapította meg kifejezetten kerékpáros ruházatok gyártására szakosodott márkáját, amely ugyanakkor a XX. század első felében éveken keresztül az AC Milan labdarúgócsapatát is ellátta mezekkel. 1935-ben Armando Castelli megvásárolta a céget, s a saját nevét adta neki. 1980-ban pedig a Castelli lett az első sportszergyártó, amelynek logója és neve feltünhetett a Maglia Rosán. Akkor a Giro d’Italia 63. kiírását rendezték, amelyet Bernard Hinault nyert meg.

1998 – A legnépszerűbb trikó

A Giro d’Italia szervezői idén áprilisban készítettek egy felmérést, amelyben arra voltak kíváncsiak, a szurkolók kit tartanak a rózsaszín trikót valaha viselt legnépszerűbb versenyzőnek. Több, mint egymillió szavazat érkezett, s ez alapján – nem meglepő módon – egy olasz, mégpedig Marco Pantani győzött, aki 1998-ban nyerte meg az itáliai háromhetes viadalt. Pantani Fausto Coppit utasította maga mögé.

2003-2007 – A művészi kivitelű trikók

A szervezők 2003 és 2007 között több művészt kértek fel arra, hogy tervezzenek különleges dizájnt a Maglia Rosára. 2003-ban Ugo Nespolo, 2004-ben Mark Kostabi, 2005-ben Marco Lodola, 2006-ban Lucio Del Pezzo, 2007-ben pedig Antonio Tamburro keze munkája volt látható az éllovasnak, a végelszámolásnál pedig a győztesnek járó mezen. Az egyes ruhákon az ábra egy kerékpárost jelenít meg, akinek grafikája az évek során egyre csak fejlődött. Az alábbi képen az látható, ahogy Enrico Gasparotto fotót készít csapattársáról, Danilo Di Lucáról, a 2007-es Giro d’Italia győzteséről.

2009 – A 100. évforduló trikója – a Dolce & Gabbana munkája

A szervezők természetesen megadták a módját 2009-ben annak, hogy méltóképpen megünnepelhesse a kerékpáros közösség a Giro d’Italia fönnállásának századik évfordulóját. A rózsaszín trikót abban az évben Domenico Dolce és Stefano Gabbana, a híres ruhamárka alapítói tervezték. A Santini sportszergyártóval együttműködve a főleg luxusruhákat tervező cég a mezben megjelenítette az olasz nemzeti színeket, mégpedig csíkok formájában a ruha két oldalán, valamint a gallérnál. Ebben az évben is Danilo Di Luca nyerte a versenyt, vagyis ez a különleges mez is az övé lett.

2013 – Mark Cavendish különleges trikója

A 96. Giro d’Italia elsősorban a napjainkban váratlan másodvirágzását élő Mark Cavendish öt szakaszgyőzelméről szólt. A brit sprinter az első etapot is megnyerte, így értelemszerűen akkor ő viselhette a rózsaszín trikót, mely Paul Smith brit tervező munkája volt. A bal ujjon a 74 éves kreátor sajátos csíkjai voltak láthatók, a gallér belsejében pedig Fiorenzo Magni aláírása – az olasz körverseny háromszoros győztese (1948, 1951, 1955) 2012. október 19-én 91 éves korában elhunyt, vagyis ezzel kívántak rá emlékezni. A 2014-es versenyen egy kis lóhere tündökölt a Maglia Rosán, hiszen abban az évben Írországból rajtolt a Giro d’Italia.

2019 – Rejtett szponzor először

A 102. Giro d’Italia rózsaszín trikójának különlegessége volt, hogy először tüntettek fel szponzorlogót a ruha belső részén is, egész pontosan a cipzár mögött. A szerencsés cég az Intimissimi Uomo, férfi alsóneműket gyártó olasz divatmárka volt, amely ebben az évben a fehér trikó szponzora, tehát ilyen értelemben kettő napon keresztül Valter Attilát is támogatta.

2021 – Maglia Rosa Dante tiszteletére – egy magyar fiún

A Giro d’Italia ebben az évben megemlékezik az egységes Olaszország fönnállásának 160. évfordulójáról, valamint az Isteni színjáték zseniális szerzője, Dante Alighieri halálának 700. évfordulójáról is. A nagyszerű költőt sokan az olasz nyelv atyjának tekintik Itáliában. A Maglia Rosa gallérjának belsején az Isteni színjáték egyik idézete olvasható: “Disposto a salire alle stelle”, vagyis “Készen áll, hogy fölmásszon a csillagokhoz”. Az az ember, aki jelenleg ezt a trikót viselheti, ezáltal mászhat fölfele a csillagokhoz, egy magyar fiatalember, aki elképesztő teljesítményt nyújt egyelőre a Giro d’Italián. Bízzunk benne, hogy Valter Attila minél tovább magáénak tudhatja majd ezt a szép mezt!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply