Roger Federer lett 2020 legjobban fizetett sportolója

Annak dacára, hogy alig játszott a tavalyi évben, Roger Federer bizonyult 2020 legjobban fizetett sportolójának a Forbes amerikai gazdasági szaklap legújabb összesítése szerint. A svájci teniszlegenda percenként 202 dollárt, vagyis csaknem 60 000 forintot keresett. Két fő riválisa, Novak Djokovics és Rafael Nadal a 20. és a 30. hely között foglalnak helyet, holott tavaly mindketten nyertek Grand Slam-tornát. A rangsorban több ismert sportoló is szerepel, a lista nagy részét azonban amerikai kosárlabdázók és futballisták teszik ki.

Roger Federert sokan – köztük jómagam is – minden idők legnagyobb teniszezőjének tartják. Ezzel az állítással biztos vitatkoznak páran, azt viszont most már nehéz kétségbe vonni, hogy a svájci legenda volt a tavalyi esztendő legjobban fizetett sportolója a világon. Pedig Federer februárban ragadott ütőt utoljára, legközelebb idén márciusban lépett pályára hosszú pihenője után. A majdnem 40 éves játékos azonban így is 106,3 millió dollárt, vagyis több, mint 31 milliárd forintot tehetett zsebre 2020-ban, ez az eredmény pedig elegendőnek bizonyult a rangsor megnyerésére. Federer ezzel a számmal Cristiano Ronaldót (a történelem első milliárdos sportolóját), Lionel Messit és Neymart utasította maga mögé. A Forbes összesítése egyébként havi, heti, napi és óránkénti bontásban is közli a sportolók keresetét – ez alapján Roger Federer percenként 202 dollárt, azaz csaknem 60 000 forintot keresett.

A Forbes angol nyelvű honlapján megjelent cikk szerint Federer az első teniszező, aki a rangsor 1990 óta íródó történetében az élen tudott végezni. Azt, hogy milyen nehéz egy ilyen lista első helyére kerülni, jól mutatja az a tény, hogy az elmúlt harmincegy évben a svájcival együtt csupán kilencen voltak listavezetők. Az indoklás szerint Federer elsősorban a Crédit Suisse-vel, az Uniqlóval és a Mercedes-Benzzel kötött megállapodásainak köszönhette ezt a nagy bevételt.

Rajta kívül még további öt teniszezőnek sikerült bekerülnie a 21 országból és 10 sportágból kikerült személyek által alkotott listába. Közülük Novak Djokovics a 23. helyen végzett 44 millió dolláros összkeresettel, ami percenként 84,86 dollárt (25 000 forint) jelent. Igen jelentős a kettejük közti különbség, ami annak fényében meglepő, hogy a szerb világelső tavaly megnyerte az Ausztrál Opent, a Roland Garroson pedig döntőzött. Nem kizárt, hogy a US Openen elkövetett nagy butasága miatt bizonyos szponzorok elpártoltak mellőle, ezért lett ennyire “gyenge” az eredménye. Rafael Nadal, a Roland Garros győztese a 27. helyen szerepel a rangsorban 40 millió dolláros keresettel.

A 100-as rangsorba csupán két női sportoló került be, akik egyaránt teniszezők. Oszaka Naomi, a US Open győztese a 29. lett 37,4 millió dollárral, Serena Williams pedig a 33. helyre futott be 36 millióval. A teniszezők közül még Nisikori Kejnek sikerült föliratkoznia a rangsorba, aki a 40. helyen zárt 32,1 millió dollárral.

Az első tízbe Federer és a focistatrió mellett csupa amerikai sportoló került be: LeBron James, Kevin Durant és Stephen Curry NBA-sztár kosárlabdázók, Tiger Woods golfozó, valamint két futballista: Kirk Cousins és Carson Wentz. Egyébként a kosárlabda és a futball a két legjobban képviselt sportág a listában, hiszen 36 kosárlabdázó és 31 NFL-játékos szerepel benne.

Összesen 14 labdarúgó található a száz legjobban kereső sportoló között, így pl. Mohamed Szalah, Kylian Mbappé, a japán szerződését éppen ma meghosszabbító Andrés Iniesta, Mesut Özil, Paul Pogba, Oscar és Antoine Griezmann.

A már említettek mellett még 4 ökölvívó, 3 golfozó, 3 Forma-1-es pilóta (Hamilton, Vettel, Ricciardo), 1 krikettjátékos és Conor McGregor személyében egy MMA-harcos található meg a listában. A Forbes közlése szerint a 100 sportoló összesen 3,6 milliárd dollárra, vagyis 1 billió 58,4 milliárd forintra tett szert 2020-ban, ami 9%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, s 2016 óta az első visszaesés volt.

Mit ne mondjak, nincsenek anyagi gondjaik…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum