Egy hónap múlva startol a foci-Eb – kik nyerhetnek és kik bukhatnak?

Napra pontosan egy hónap múlva útjára indul a labda a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon. A csapatok lassan megkezdik a felkészülést a kontinenstornára, amelynek végkimenetelét illetően nagy a homály. A magyar válogatott is javában hangolódik a nagy megmérettetésre, amire szüksége is van, hiszen három kőkemény ellenféllel szemben kell fölvenni a kesztyűt. A Sportudvar igyekszik összefoglalni, hogyan alakulnak az erőviszonyok jelen pillanatban a különböző csoportokban, s ez mit eredményezhet júniusban.

A-csoport: Olaszország, Törökország, Svájc, Wales

Ezzel a csoporttal kapcsolatban valószínűleg első ránézésre mindenki Olaszországot mondaná a legnagyobb esélyesnek az első hely megszerzésére. Ez szerintem is így van. Nem akarom lebecsülni a másik három csapatot, de úgy gondolom, az olaszok viszonylag könnyű csoportot kaptak, hiszen szerintem egyik gárdában sincs per pillanat akkora szufla, hogy a taljánokat le tudja győzni. Wales négy éve elődöntős volt, de egyelőre úgy tűnik, hogy ez egy amolyan egyszeri nagy eredmény volt részéről, hiszen aztán a 2018-as világbajnokságra nem tudott kijutni. A walesiek esetében igen érdekes faktor lehet, hogy bizonytalan, ki fogja irányítani a csapatot az Európa-bajnokságon, Ryan Giggs szövetségi kapitány ellen ugyanis büntetőeljárás van folyamatban bántalmazás miatt, ezért tavaly november óta segítője vezeti a csapatot. Egyelőre nem tudni, hogy a Manchester United legendája az Eb-n leülhet-e mára kispadra. Ha esetleg nem, az okozhat gondokat a csapaton belül, hiszen Giggs minden bizonnyal nagy hatással van labdarúgóira. A törökök rendszeres résztvevői az Eb-knek, azonban mostanság nem igazán termett nekik babér. Bár több török játékos is topligában szerepel, nem gondolom, hogy nekik túl nagy sanszuk volna a csoportelsőségre, de a továbbjutás simán összejöhet. Svájc bármikor bárkire veszélyes tud lenni, úgyhogy ellenük mindenkinek föl kell kötnie a gatyát.

B-csoport: Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország

Ennek a négyesnek Belgium a toronymagas favoritja. A vb-bronzérmes együttes a legutóbbi Európa-bajnokságon meglepetésre a negyeddöntőben kikapott Walestől, most azonban akár a végső győzelemre is esélyes lehet. A belgák évek óta nagyon erősek, hiszen rengeteg jó játékosuk van, s ez még úgy is igaz, hogy Eden Hazard csak keresi régi önmagát ebben a szezonban. Azt gondolom, Belgium mindhárom mérkőzését meg fogja nyerni. Dánia és Oroszország közel azonos erőt képvisel. A 2018-as világbajnokságon mindkét együttes jól szerepelt, s mindkettőt csak a későbbi ezüstérmes horvátok tudták megállítani. Az azóta eltelt időszak eredményeit elnézve igen szoros lehet a küzdelem kettejük között a második helyért, de akár Belgiumot is elkaphatják, ha igen jó napot fognak ki. Akármi is lesz, szerintem mindkét csapat továbbjuthat, hiszen a négy legjobb csoportharmadik is bejut a nyolcaddöntőbe. A csoport és az egész torna fekete lova Finnország, amely történelme első nagy tornájára készül. A skandinávok 2018 ősze óta produkálnak igen jó eredményeket, hiszen a Nemzetek Ligájában följutottak a C-ből a B-ligába, s ennek köszönhetően az Eb-selejtezőben olyan csoportba kerülhettek, ahonnan nem volt igazán nehéz kijutni. Kíváncsian várom, mire fog menni a finn csapat a három igen erős riválissal szemben, de jelenleg úgy gondolom, nem sok pontot fog tudni szerezni.

C-csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia

Ennek a csoportnak Hollandia a kiemelkedő esélyese. Az Oranje a 2010-es évek második felének szenvedései után (a 2014-es vb után a mostani lesz az első nagy tornája a csapatnak) az évtized végére összekapta magát, így ezen az Európa-bajnokságon ismét odaérhet a kontinens legjobbjai közé. Azt azért nem gondolnám, hogy a csapatnak sikerülne lemásolni az 1988-as szereplést, amikor kontinensbajnok lett, de akár messzire is eljuthat ezen az Eb-n. A második helyért a közel azonos játékerőt képviselő osztrák-ukrán páros lehet harcban, de a németek idegenbeli legyőzése után én már az Eb-újonc észak-macedónok részéről sem tartom elképzelhetetlennek, hogy odaérnek ebbe a pozícióba, persze ez azért nagy meglepetés lenne, hiszen náluk topligás játékos is alig akad, Eb-rutinja pedig senkinek sincs. Meglátjuk, mi fog történni.

D-csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország

A D jelű kvartettben meg fog ismétlődni a 2018-as világbajnokság egyik elődöntője, az angol-horvát párharc. Az angol labdarúgás brutális erejét szerintem manapság sem kell különösebben részletezni, elég, ha csak azt nézzük, hogy a négy európai kupadöntős klubcsapatból három angol, s az elmúlt három-négy évben a felnőttválogatott, s az utánpótlás-együttesek is sorra érték el a kiváló eredményeket. Nálam Anglia a torna fő esélyese. Ami Horvátországot illeti, a 2018-as világbajnokság döntőse az azóta eltelt időben nem igazán kápráztatott el minket jó játékkal, s több szakértő is kételkedik abban, hogy az Eb-n is sikerül-e messzire jutnia a balkáni csapatnak. Én úgy gondolom jelenleg, hogy a csoport második helyére simán odaérhetnek a piros-fehér sakkockások, de aztán az egyenes kieséses szakaszban korán elvérezhetnek. Az a megérzésem, hogy ebből a csoportból a harmadiknak nem lesz sansza továbbjutni, hiszen Skócia és Csehország nem képvisel akkora játékerőt, ami az angol-horvát tandem ellen elegendőnek bizonyulna. Nem lennék meglepve, ha egymással sem bírnának, márpedig egy ponttal egyikőjüknek sem lesz módja beférkőzni a négy legjobb csoportharmadik közé.

E-csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia

Ebben a csoportban a spanyol válogatott számít a legerősebbnek, s szerintem a hispánok simán megszerzik a csoportelsőséget. Persze a sima jelző alatt nem arra kell gondolni, hogy feltétlenül könnyed mérkőzéseket fog vívni a csapat, hiszen különösen a svédek és a lengyelek ellen alaposan megizzadhat, de úgy vélem, hogy mindkét találkozót meg fogja nyerni. Nagy kérdése lesz ennek a csoportnak, hogy Robert Lewandowski és Zlatan Ibrahimovic milyen elemében lesz. A lengyelek gólvágója nemrég tért vissza sérüléséből, de úgy tűnik, nem vesztette el góllövő formáját, ugyanakkor a svédek gólzsákja esetében megkérdőjeleződött az Eb-szereplés, hiszen megsérült a Milan Juventus elleni győzelme alkalmával. Amennyiben nem lehetne ott az Eb-n, az bizony komoly érvágás lenne a skandinávok számára, hiszen a 39 éves csatárra épülne együttesük. Ez a két csapat lehet harcban a második helyért, én ugyanis a szlovákokból nem nézek ki annyit, hogy bárkit megtudnának szorongatni.

F-csoport: Magyarország, Portugália, Franciaország, Németország

Mint köztudott, a magyar válogatottnak a létező legkeményebb csoportba sikerült kerülnie, hiszen a legutóbbi három nagy torna győztesével szemben kell kiállnia. A portugálokkal már négy évvel ezelőtt is egy csoportban szerepeltek a mieink, s akkor egy őrült meccsen 3:3-as döntetlen született. Egy ilyen eredménnyel most is kiegyeznénk, már csak azért is, mert legyünk őszinték: ebben a csoportban már a pontszerzés is nagy bravúr lenne. Mondjuk, én a németek ellen nem is tartanám feltétlenül akkora bravúrnak a pontszerzést, hiszen a Nationalelf az elmúlt években igen gyatrán szerepelt: csoportutolsóként zúgott ki a világbajnokságról, a Nemzetek Ligájában kiesett az A-ligából, s a spanyolok ellen kapott egy hatost, a vb-selejtezőben pedig odahaza kapott ki Észak-Macedóniától március 31-én. Joachim Löw a torna után távozik a kispadról, holott sokan már most távozását követelik, mert úgy látják, vele nem fogja sokra vinni a csapat. S legyünk őszinték, lehet, hogy ellenünk még sikerülni fog a győzelem, azonban a francia-portugál kettőssel szemben nem sok esélye lesz a német válogatottnak, ha nem sikerül összeszednie magát a társaságnak. Ami a címvédő portugálokat illeti, Cristiano Ronaldóék sem feltétlenül kényeztették el szurkolóikat az elmúlt években, hiszen a vb-n erősen közepes játékkal csak a nyolcaddöntőig sikerül eljutniuk. Az azóta eltelt időben ugyan sikerült megnyerni a Nemzetek Ligája első kiírását, s a vb-selejtezőkben is jól kezdett a csapat, azonban hajlamos könnyelműre venni a figurát a gyengébb ellenfelekkel szemben, így nem egyszer közel állt ahhoz, hogy kínos eredményt érjen el. A mieinknek is ez lehet az esélye velük szemben. Ami pedig a világbajnok Franciaországot illeti, a gallok az Eb-selejtezők során kissé szenvedtek, aminek az lett az eredménye, hogy Törökország mögött a második helyen tudtak továbbjutni. Nem igazán nyújtott lehengerlő játékot a francia együttes az utóbbi hónapokban, igaz, ez Didier Deschamps idejében sosem volt jellemző rájuk. Úgy gondolom, ellenük lesz a legkevesebb esélye a magyar válogatottnak a bravúrra, hiszen a legjobbak: Kylian Mbappé és Antoine Griezmann is jó formában vannak, s a középpályán és a védelemben is olyan labdarúgók foglalhatnak majd helyet, akik alapvetően jó idényt tudhatnak maguk mögött. A portugálok továbbra is főleg Cristiano Ronaldóra építenek, ami miatt könnyen megéghetnek, míg a németeknél sok a probléma elsősorban az önbizalom és a csapatrészek közötti együttműködés tekintetében, úgyhogy jelen pillanatban azt gondolom, hogy francia-portugál továbbjutás biztosan lesz, de a magyar válogatottnak akár még esélye is lehet a harmadik helyre, ha megtudná lepni Németországot. Vagy akár megint Portugáliát. A magyar csapat kilátásaival kapcsolatban hamarosan külön cikkel fogok jelentkezni.

Így látom tehát egy hónappal a start előtt a labdarúgó Európa-bajnokság erőviszonyait. A Sportudvar természetesen rendszeresen be fog számolni a kontinenstornával kapcsolatos legfontosabb fejleményekről, úgyhogy érdemes követni az oldalt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply