Szuperliga: Az UEFA kilenc klubnak megkegyelmezett, hárommal viszont kardoskodik

Az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) pénteken este bejelentette, hogy kilenc csapatot különösebb büntetés nélkül visszafogad versenyrendszerébe abból a tizenkettőből, amely áprilisban csatlakozott a Szuperliga névre keresztelt anyagias szakadártörekvéshez. Ezek a klubok a következő szezonban 5%-kal kevesebb pénzt kapnak a Bajnokok Ligája bevételeiből. A Real Madrid – Barcelona – Juventus hármas mindmáig kitart a zárt rendszerű sorozat mellett, ezért ezzel a három egyesülettel szemben tovább folytatódik az eljárás, s jó eséllyel súlyosabb szankciókat kaphatnak. A három klub elítéli az UEFA nyomásgyakorlását. Valószínűleg évekig elhúzódó jogi viaskodásra lehet számítani a felek között, ez azonban nem segíti a magukat teljesen lejárató topklubok megtépázott imázsának helyreállítását.

Az UEFA tegnap bejelentette, hogy megegyezést kötött a Szuperligát létrehozó 12 klub közül azzal a 9-cel, amely mindössze 48 órával a szakadársorozat megalapítását követően a szurkolók, a játékosok, az edzők, a sportvezetők, a sajtó és a politikusok heves tiltakozásának nyomására kiléptek a kizárólag anyagi érdekeken alapuló, zárt rendszerű ligából. A megállapodás értelmében a kilenc egyesület (Arsenal, Chelsea, Atlético Madrid, Milan, Inter, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham Hotspur) a következő kiírásban 5%-kal kevesebb pénzt kaphat az UEFA-tól (bár hogy az Arsenal egyáltalán jogosult lenne-e UEFA-pénzre, miközben a nemzetközi porondon nem fog indulni, azt nem tudom), ezen kívül pedig 15 millió eurót köteles fizetni a szövetségnek, amely ezt a pénzt az utánpótlásra, a női focira és a labdarúgással foglalkozó helyi közösségek támogatására fogja fordítani. Azt is rögzítették a felek a megállapodásban, hogy amennyiben valamelyik csapat elindulna egy UEFA által nem engedélyezett sorozatban, akkor 100 millió, ha pedig egyszerűen megsértené a most kötött szerződés bármely pontját, akkor 50 millió euró büntetést köteles fizetni. Az UEFA tehát kőkeményen megkötötte a szakadni szándékozott klubok kezét, de azt gondolom, a jelenlegi helyzetben szükség is van erre.

A másik három egyesület: a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus viszont továbbra is kitart a Szuperliga mellett, emiatt nem is volt hajlandó kezet rázni az európai szövetséggel. Az UEFA velük szemben további eljárást folytat le, aminek vége akár a nemzetközi kupákból történő, két évre szóló kizárás is lehet. “Azt mondtam az UEFA kongresszusán két héttel ezelőtt, hogy erős szervezetre van szükség ahhoz, hogy az elszakadni szándékozók beismerjék a hibát, különösen a közösségi média korszakában. A kilenc klub éppen ezt tette. Elfogadva az általuk előidézett zavarok fölszámolására tett vállalásaikat és elhatározásukat, az UEFA a történetnek ezt a fejezetét szeretné lezárni, s pozitív szellemben kíván haladni a továbbiakban. A bejelentett intézkedések fontosak, de az UEFA egyik pénzügyi szankciót sem fogja visszavonni” – mondta Alekszander Cseferin UEFA-elnök pénteken kora este.

A szlovén sportvezető hozzátette: a kilenc klub hamar beismerte, hogy hibát követett el a Szuperligához való csatlakozással, s most olyan vállalásokat tett, amelyek az európai labdarúgás jövője szempontjából hasznosak és gyümölcsözőek lesznek. “Azt, hogy a három másik klubbal szemben hogyan fogunk eljárni, most még nem lehet megmondani. Az viszont látható, hogy ezek a klubok továbbra is azt vallják, hogy a Föld lapos, a Szuperligára pedig szükség van” – tette hozzá Cseferin, aki ugyan nem tért ki a konkrét intézkedésekre, de nincs kizárva, hogy eltiltják a Real Madridot, a Barcelonát és a Juventust a nemzetközi kupáktól – egyes pletykák szerint kettő idény erejéig.

A három klub szombat reggel közös közleményt adott ki, amelyben azzal vádolják az UEFA-t, hogy hiányzik belőle a tisztelet.

A három egyesület sajnálkozásának adott kifejezést a szerintük tolerálhatatlan helyzet miatt. “Az alapító klubok már eddig is nagy nyomást kaptak, de ez a nyomás most még csak fokozódik, olyannyira, hogy már fenyegetések és elfogadhatatlan inzultusok is érik őket azért, hogy kiszálljanak egy olyan projektből, amelyet ők maguk javasoltak annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak a labdarúgás gazdasági rendszerének fejlesztésére konkrét javaslatok és párbeszéd útján”

A három klub honlapjain és közösségi oldalain egyaránt közzétett hosszú szövegben szerepel az, a részükről áprilisban sokszor hangoztatott frázis is, hogy a Szuperligát a jelenlegi versenyrendszerek teljes tiszteletben tartása mellett hívták életre. “Teljes mértékben tisztában vagyunk a Szuperliga kezdeményezésére adott válaszok sokaságával, s ezért annak szükségességével, hogy átgondoljuk ennek néhány okát. Hajlandóak vagyunk újragondolni az elképzeléseket, amennyiben szükséges. Nagyon felelőtlenek lennénk azonban, ha föladnánk azt a küldetést, hogy hatékony és tartós válaszokat nyújtsunk a labdarúgást, mint iparágat fenyegető egzisztenciális problémákra” – teszik hozzá.

A három klub közleménye végén üzent a Szuperliga mögül kihátrált kilenc csapatnak és a különböző szervezeteknek is: “Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Szuperliga megalapításában közreműködő barátaink és partnereink most egy inkoherens és ellentétes szituációban találják magukat az UEFA-val tegnap (pénteken) kötött megegyezés után, azonban kötelességünk felelősségteljesen cselekedni, s kitartóan törekszünk céljaink elérésére a folytatólagos és elfogadhatatlan nyomások és fenyegetések ellenére, amelyeket az UEFA-tól kaptunk. Megismételjük az UEFA, a FIFA és a labdarúgás valamennyi érdekeltje számára, hogy elköteleződésünk és határozott vágyunk, hogy a törvények alapelveivel összhangban, de elviselhetetlen nyomás nélkül közösen megvitassuk az egész focicsalád fönntarthatósága szempontjából a legmegfelelőbb megoldásokat”.

A Madrid – Torino – Barcelona tengely tehát továbbra is úgy látja, hogy a Szuperliga szükséges, mert máskülönben a labdarúgás meghal. A foci akkor halna meg, ha a Szuperliga létrejönne. Mindenesetre az UEFA által kilátásba helyezett lehetséges szankciók sem biztos, hogy használnának a sportágnak, ugyanis, ha mondjuk kizárnák a három csapatot a nemzetközi sorozatokból, azzal végső soron a játékosokat, az edzőket és a szurkolókat büntetnék, akik pedig éppen a legélesebben tiltakoztak a Szuperliga létrehozatala ellen. Arról már nem is beszélek, hogy mekkora pereskedés kerekedhetne egy ilyen döntésből. Szerintem az volna a legbölcsebb, ha azokat a klubvezetőket tiltanák el minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, akik úttörői voltak a szakadárligának, vagyis Florentino Pérezt, Joan Laportát, Josep Maria Bartomeu volt Barcelona-elnököt és Andrea Agnellit.

Szinte garantált, hogy bármilyen UEFA-szankcióra bírósági kereset lesz a három egyesület válasza, s mint tudjuk, az ilyen pereskedések akár évekig is eltarthatnak. Ez azonban biztosan nem tenne jót a három klubnak, amelynk hírnevét talán még sosem érte akkora csapás, mint a Szuperliga körüli bohóckodás, az, hogy kettő napig sem tudták életben tartani a sorozatot, miközben a JP Morgantől, a világ egyik legnagyobb bankjától eurómilliárdokat kunyeráltak, amely most alighanem visszakerül az amerikai pénzintézethez. A szurkolók sok helyen még manapság is tüntetnek a Szuperligában fantáziát látó tulajdonosok ellen, elég csak az Arsenalra és a Manchester United-re gondolni. Az biztos, hogy dühük nem fog egyhamar enyhülni, ha pereskedésre kerül a sor, akkor pedig főleg nem.

Valószínűleg még sok epizódja lesz a Szuperliga-sagának. Akármi is fog történni, a Sportudvaron lesz róla véleménycikk – benne e sorok szerzőjének kendőzetlenül őszinte álláspontjával.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: UEFA/Twitter

Leave a Reply