BL-döntők, amelyekben egy nemzet volt érdekelve

VIDEÓKKAL – Mint szerda este óta köztudott, két angol csapat: a Chelsea és a Manchester City fogják vívni a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Korántsem ez az első alkalom, hogy két azonos országból érkező csapat vívja a finálét, s az angoloknak sem a mostani lesz az első házidöntőjük. A Sportudvar egy kis összefoglalót készített az eddigi hazai párharcokról.

2000: Real Madrid – Valencia

Bár a legrangosabb nemzetközi kupasorozat története a Bajnokcsapatok Európa-kupájával együtt egészen 1955-ig nyúlik vissza, de a BEK-korszakban a legerősebb országok is csak legfeljebb kettő csapatot indíthattak, így annak esélye, hogy házidöntő jöjjön össze, igen csekély volt. A Bajnokok Ligája 1992-es létrejöttével már nagyobb volt a sansz arra, hogy két, azonos országból érkező csapat vívja a finálét, s 2000-ben meg is valósult ez. Két spanyol csapat: a rekordgyőztes Real Madrid és a története első BL-döntőjét játszó Valencia feszült egymásnak. A madridiak 3:0-ára nyerték a mérkőzést, amelyen Raúl és Fernando Morientes is betalált Santiago Canizares kapujába. A királyi gárda a nyolcadik BEK/BL-trófeájának örülhetett ezzel a sikerrel, míg a Valencia az első után a második esélyével sem tudott élni egy évvel később: a 2001-es fináléban a Bayern München tizenegyesekkel verte a Túria-partiakat.

2003: Milan – Juventus

Másodikként Olaszország mondhatta el azt magáról, hogy két csapata játszott egy Bajnokok Ligája-döntőt. A 2003-as manchesteri finálé nem éppen a jó fociról vált emlékezetessé, hiszen a Milan és a Juventus 120 percen keresztül képtelen volt bevenni a másik kapuját. Jöhettek a büntetők, s Dida, a milánóiak brazil kapusa három 11-est is megfogott, pl. David Trezeguet sem tudott túljárni az eszén. Ellenben Andrij Sevcsenko mattolta Gianluigi Buffont, így a Rossoneri 3:2-re nyerte a büntetőpárbajt, s Paolo Maldini csapatkapitány immár a negyedik BEK/BL-győzelmét ünnepelhette. A csapatnak ez volt a hatodik sikere.

2008: Manchester United – Chelsea

Az első angol házidöntőben is érintett volt a Chelsea, de akkor a másik manchesteri csapat, a United ellen kellett pályára lépnie. A Vörös Ördögöknél a 23 éves Cristiano Ronaldo első nemzetközi kupasikerére hajtott. A portugál a 26. percben megszerezte a vezetést csapatának, azonban Frank Lampard egalizált, s mivel több gólt már nem hozott sem a rendes játékidő, sem a 2×15 perces hosszabbítás, ezért jöhettek a tizenegyesek. Sokáig senki sem hibázott a moszkvai esőben, azonban John Terry, a Chelsea csapatkapitánya megcsúszott a vizes füvön a rúgás pillanatában, így labdája a bal oldali kapufán csattant, holott Edwin van der Sar, az MU kiváló kapusa az ellenkező irányba mozdult, így esélye se lett volna hárítani. Ez a hiba eredményezte a manchesteriek győzelmét.

Az alábbi videóban 1:30-nál látható Terry kihagyott büntetője:

2013: Bayern München – Borussia Dortmund

Először, s mindmáig utoljára nyolc évvel ezelőtt került sor német házidöntőre, melynek a londoni Wembley volt az otthona. A Bayern vezetéshez jutott, azonban a Dortmund egyenlített. Amikor már lassacskán mindenki a hosszabbításhoz készülődött, akkor jött a 87. percben Arjen Robben, aki góljával eldöntötte a találkozót. Ez volt a bajorok ötödik BEK/BL-címe, amelyet aztán tavaly követett a hatodik.

2014: Real Madrid – Atlético Madrid

2014-ben volt először példa arra a Bajnokok Ligája történetében, hogy nemhogy egy ország, hanem egy város két csapata játszotta a finálét. Lisszabonban Madrid két büszkesége: a rekordgyőztes Real és az abban az évben a spanyol bajnokságot általános meglepetésre megnyerő Atlético nézett farkasszemet egymással. A rendes játékidő itt nem hozott döntést, azonban a hosszabbításban a Real Madrid – többek között Sergio Ramos gyönyörű fejesgóljával – tönkreverte ellenfelét, s 4:1-re nyerte meg a döntőt.

2016: Real Madrid – Atlético Madrid

Kettő évvel a lisszaboni csata után Milánóban újfent a két madridi gigász csapott össze a BL-trófeáért. Az Atléticót természetesen fűtötte a visszavágás vágya, azonban Sergio Ramos már a 15. percben előnyhöz juttatta a Real Madridot. Carrasco révén a 79. percben egyenlítettek a “matracosok”, akik ezúttal bírták a 2×15 perces hosszabbítást is, azonban a büntetőpárbajban Fortuna nem az ő kezüket fogta. Az első három páros nem hibázott, s a Real Madrid negyedik büntetőjéből is gól lett Sergio Ramos révén, azonban Juanfran kihagyta saját 11-esét, s mivel Cristiano Ronaldo nem hibázott, így ismét a királyiak ünnepelhettek.

2019: Tottenham – Liverpool

Kettő évvel ezelőtt Madridban, az Atlético vadonatúj stadionjában játszották a BL-döntőt. A spanyolok számára kissé ironikus lehetett, hogy házidöntőre került ugyan sor, de nem két hispán, hanem két angol együttes részvételével. A Liverpool az elődöntő első mérkőzése után igen messze állt a finálétól, azonban az Anfield fanatikus közönsége előtt sikerült ledolgoznia háromgólos hátrányát a Barcelonával szemben, s 4:0-ás sikerével nemhogy bejutott a döntőbe, hanem rögvest annak favoritjává vált. A Tottenham története során először játszhatott finálét a legrangosabb európai sorozatban, miután ugyancsak nem akármilyen módon, az utolsó másodpercekben szerzett góllal ejtette ki az Ajaxot a legjobb négy között. Maga a döntő egyből egy 11-essel kezdődött, amelyet a 2. percben Mohamed Szalah gólra váltott. Ezt követően nem sok említésre méltó esemény történt, egészen a 87. percig, amikor Divock Origi eldöntötte a mérkőzést, ezzel a Liverpool 6. BEK/BL-trófeáját emelhette a magasba.

Hogy május 29-én Isztambulban a Chelsea vagy a Manchester City ünnepelhet, azt most még nehéz lenne megtippelni. Az eddigi házidöntőkből kiindulva azonban arra lehet számítani, hogy rendkívül kiélezett csatára kerül sor a két angol gárda között, amely simán büntetőrúgásokba torkollhat.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply