Kanté remekelt, Hazard nem csinált semmit – a Chelsea-Real Madrid mérkőzés értékelése

Három éven belül másodszor rendeznek angol házidöntőt a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis az idei finálé másik résztvevője a Chelsea lesz, amely 2:0-ra verte az elődöntő visszavágóján a Real Madridot. A londoniak végig jobban játszottak ellenfelüknél, amely nem igazán fogta föl, hogy a döntőbe jutás a tét. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Kanté megint

Bár a Chelsea tegnap győzelmével kapcsolatban lényegében az összes, pályára lépett játékost kiemelhetnénk, hiszen ez egy igazi csapatmunka gyümölcse volt, azonban még közülük is kiemelkedett N’Golo Kanté teljesítménye. Ahogy az egyik francia szakportál éjszaka fogalmazott, három tüdővel rendelkezett a gall középpályás ezen az estén, mert akkora erővel játszott végig, ami szinte hihetetlen. A világbajnok focista már az odavágón is elemében volt, hiszen fáradhatatlanul szervezte csapata játékát. Tegnap hasonlóan jól játszott. Az első félidőben a Chelsea négyszer is elcsente a labdát a Real Madrid elől, ebből egyszer Kantének sikerült ez. 45 labdaérintése volt, amiből az utolsó három lövés előtti passz volt. Többen a meccs emberének választották annak dacára, hogy végül nem szerzett gólt. De mint tudjuk, a fociban nem minden a gól, az is legalább annyira fontos, kik vállalnak szerepet az előkészítésben.

Tuchel és Lőw tökéletes hatása

Thomas Tuchel és magyar segítője, Lőw Zsolt egy év után visszatérhet a BL-döntőbe, hiszen tavaly a Paris Saint-Germainnel már sikerült eljutniuk a sorozat fináléjába. Akkor a PSG 1:0-ra kikapott a Bayerntől. Párosuknak május 29-én újból lehetőségük nyílik arra, hogy BL-t nyerjenek, hiszen akkor kerül sor az isztambuli döntőre a Manchester City ellen. Mint ismert, Tuchel és stábja a PSG-nél kezdte a szezont, ahonnan karácsonykor küldték el őket. Januárban kerültek a Chelsea-hez, amely addig csak szenvedett az angol bajnokságban, s BL-továbbjutását is főleg annak köszönhette, hogy könnyű csoportba került. Tuchellel és Lőwwel azonban megtáltosodott a nyugat-londoni együttes, amely ebben a naptári évben szinte minden meccsét megnyerte, a BL-ben pedig az Atlético Madridon, a Portón és a Real Madridon keresztül verekedte be magát a döntőbe. Hogy aztán Törökországban mi fog történni, azt még nem lehet tudni, de az biztos, hogy a Chelsea, amennyiben a tegnap látott jó játékkal fog előrukkolni, akkor a Man. City-nek irtó nehéz dolga lesz. Apró érdekesség a végére: Thomas Tuchel az első vezetőedző, aki egymást követő két évben, két különböző csapattal jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Párizsban alighanem most sokan fölteszik a kérdést: minek kellett elküldeni a klubvezetés extrém elvárásait kritizáló németet?

Mendy, az áttörhetetlen kapus

Edouard Mendy, a Chelsea kapusa elképesztő karriert fut be. Pár éve még a francia alsóbb ligás Cherbourgban szerepelt. Onnan a Marseille-hez került, ott viszont csak a tartalékcsapatig jutott. Ezután hosszabb ideig munka nélkül maradt, majd a Reimsnál és a Rennes-nél lett igazán jó portás. Ezután került a Chelsea-hez, amellyel pár hét múlva BL-döntőt játszhat. Természetesen a szenegáli válogatott kapusnak is óriási szerepe volt csapata sikerében, hiszen újfent fantasztikus teljesítménnyel vétette észre magát. A Real Madrid ugyan nem sok veszélyt jelentett kapujára, de ha akadt védenivaló, akkor mindig teljesítette kötelességét. Karim Benzema közel járt a gólhoz, ami megváltoztathatta volna a meccs menetét, ám Mendy akkor is a helyén volt. A kapus a francia másik veszélyesebb próbálkozását is megfogta, ezzel egy újabb, kapott gól nélküli estét tudhat háta mögött.

NEGATÍVUMOK
Sergio Ramos nem volt jó kapitány

Sergio Ramosnak ki kellett hagynia az első mérkőzést, tegnap viszont ismét ő volt a Real Madrid csapatkapitánya. A rutinos hátvéd azonban nem tudta legjobb arcát mutatni. A kezdetektől fogva hiányzott belőle a ritmus, s egyszerűen képtelen volt legalább fékezni a Chelsea támadásait, ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a két védőtárs: Eder Militao és Nacho nem sok segítséget nyújtottak neki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Sergio Ramosnak ez volt az ötödik mérkőzése 2021-ben, miközben a szezon végén lejár a szerződése. Nem kizárt, hogy ez volt utolsó európai mérkőzése a Real Madrid mezében.

A fantom, akit úgy hívnak, hogy Eden Hazard

Sokakat meglepett, hogy Zinédine Zidane a kezdőbe rakta Eden Hazard-t, a Chelsea egykori közönségkedvencét. A sérülése miatt formán kívül lévő belga egy 3-4-3-as fölállásban Karim Benzema támogatása céljából szerepelt. Ebből a támogatásból azonban szinte semmi sem valósult meg. Hazard úgy játszott, mintha életében először rúgná a bőrt a Stamford Bridge gyepén. Alig vette ki részét a játékból, egyetlen említhető momentuma a 60. percben volt, amikor egy közeli lövést eresztett meg, de abból sem alakult ki komolyabb veszély. Zidane-nak csak a 89. percben jutott eszébe lecserélni Hazard-t, aki 52 passzt produkált, de ebből csak egy volt lövés. Spanyolországban azonban nem csak gyakorlatilag nulla játéka miatt kritizálják most sokan, hanem azért is, mert igen szívélyesen ölelkezett egykori csapattársaival a lefújást követően. Mostanság inkább idegesítő, amit csinál, mintsem szép.

A Real Madridnak és Zidane-nak elakadt a lélegzete

A Real Madrid játéka csak úgy hemzsegett a hibáktól, a spanyol csapat lényegében képtelen volt mit kezdeni a Chelsea dinamikus focijával. A királyi gárda egy öregfiúk-csapat benyomását keltette. Bizonyos játékosok egészen rossz osztályzatot érdemelnek teljesítményükért. Pedig Zinédine Zidane próbálkozott aztán mindennel: átállt a három védős játékra, visszatette a csapatba Sergio Ramost és Hazard-t, miközben Ferland Mendyt és Viniciust a padra ültette – ezek a húzások egyáltalán nem jöttek be. Egyes híresztelések szerint nem kizárt, hogy ez volt az utolsó európai mérkőzése a Real Madrid kispadján, ugyanis ő lehet a Juventus szakvezetője a nyártól kezdve.

A Chelsea tehát 2:0-ra verte a Real Madridot, így 3:1-es összesítéssel jutott be története során másodszor a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Manchester City lesz az ellenfele május 29-én, Isztambulban. Három éven belül a második angol házidöntőre kerül sor, hiszen 2019-ben a Liverpool 2:0-ra győzött a Tottenham ellen. Abban az évben az Európa Ligában is angol csapatok játszották a finálét, hiszen a Chelsea és az Arsenal mérkőzött meg egymással, ami a Chelsea 4:1-es sikerével végződött. Idén az már biztos, hogy a Manchester United ott lesz az EL-döntőben, a másik elődöntőből pedig az Arsenal is bekerülhet oda, ehhez viszont az Ágyúsoknak le kell dolgozniuk egygólos hátrányukat a Villarrellal szemben. A Sportudvar természetesen a BL- és EL-döntőről is értékeléssel jelentkezik május végén.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: talksport.com

Leave a Reply