Mahrez sírba döntötte az ötlettelen párizsiakat – a Man. City-PSG mérkőzés értékelése

A Manchester City története során első alkalommal jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe, miután a tegnapi visszavágón 2:0-ra verte a Paris Saint-Germaint. Guardiola, az angolok vezetőedzője nagyot húzott Riyad Mahrez beállításával, hiszen az ő duplája döntötte el a mérkőzés és a párharc sorsát. A párizsi játékosok mentálisan nem voltak helyzetük magaslatán, így a Barcelona és a Bayern München után nem tudtak egy újabb nagycsapatot idegenben kiejteni. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Mahrez, a hóhér

Egyesek meglepődtek azon, hogy Riyad Mahrezre kezdőként számított Guardiola a tegnapi mérkőzésen. Az algériai szélső azonban meghálálta a bizalmat, s már korán vezetéshez juttatta csapatát, méghozzá egy jobb lábbal szerzett góllal, ami pedig a gyengébbik lába neki. Ez a találat lesújtóan hatott a PSG-re, amely szerette volna ledolgozni otthon összeszedett egygólos hátrányát, ellenben Mahrez növelte csapata önbizalmát, s persze a sajátját is, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis egy ellentámadás végén újfent mattolta Keylor Navast, ezzel végleg eldöntve mindent. Mahrez kissé félénken kezdte a mérkőzést, de aztán alig hagyta levegőhöz jutni Diallót és Kimpembét a jobb szélen. Egyértelműen ő volt a mérkőzés embere.

Bevált Guardiola taktikai húzása

Az lehetett az ember érzése a tegnapi mérkőzésen, hogy a City taktikailag összeszedettebb volt, mint az odavágón. Guardiola húzásai azt eredményezték, hogy a PSG focistái alig jutottak labdához, ezáltal nem tudtak támadásokat szövögetni. Az angol védelem a beadásokat, keresztpasszokat sok esetben könnyedén lefülelte, s ezzel nem hagyott semmi kétséget afelől, hogy melyik csapat fog bejutni a BL-döntőbe. Fernandinho jelenléte a középpályán Rodri helyén különösen nagy értékkel bírt a Városlakók számára ezen az estén.

Foden kínozta ellenfeleit

A fiatal angol válogatott játékos lábai az egész mérkőzés során üzemi hőfokon működtek, ahogy az már Párizsban is történt. Nagyon élt a bal oldalon, rengeteg szenvedést, okozott Florenzinek, valósággal kínozta őt, ami nagyon hatásos volt. Három veszélyes lövése volt, amiből Navas kettőt hárított, azonban így is kiosztott egy gólpasszt Mahreznek, vagyis neki is eredményes estéje volt.

Zincsenko, a jó joker

Guardiola a védelem bal oldalán Joao Cancelo helyett ezúttal Olekszandr Zincsenkónak szavazott bizalmat, aki szintén remekül játszott. Az első mérkőzésen gólpasszt jegyzett, s tegnap is benne volt az első gólban, ugyanis ő ívelte be a labdát a védelem háta mögé, ami után Mahreznek már viszonylag könnyű dolga volt. Di María igyekezett nehézségeket okozni az ukrán számára, de Zincsenko ennek jól ellenállt, ezzel bizonyítva, hogy ő is fontos szereplő lehet a fináléban.

NEGATÍVUMOK
A PSG úgy játszott, mint egy újonc

A francia sportújságírók közül többen is azt a szemrehányást tették a PSG-re az elmúlt órákban, hogy hova tűnt az a fantasztikus teljesítmény, amellyel Barcelonában és Münchenben is sikerült győzni. Erre azt lehet mondani, hogy aki abban a tudatban látta a tegnapi mérkőzést, hogy nem tudott a párizsi csapat tavalyi döntős szerepléséről, az erősen kételkedhetett abban, hogy ez a legénység képes volt BL-döntőt játszani. A francia kirakatcsapat focistái ugyanis már-már amatőr hozzáállással futottak ki az Etihad Stadion gyepére. Ez eredményezte a korai vezető gólt a City számára, amelynek kapujára a PSG nem tudott igazán veszélyes lenni. A párizsiak kezdték elveszteni hidegvérüket, s végül Angel Di Maríánál szakadt el legjobban a cérna, akinek teljesen fölösleges és veszélyes talpalása teljesen jogosan eredményezett azonnali piros lapot. A meccs végén újabb balhét csaptak a franciák, igaz, akkor elsősorban a játékvezető szerintünk sértő megjegyzésein voltak nagyon kiakadva. Ettől függetlenül a párizsiak nem tudtak magukhoz térni a korán bekapott gól után, s mondhatni dicstelenül búcsúztak a Bajnokok Ligájától.

Neymar nem volt vezére csapatának

Neymar elszánt volt azt illetően, hogy ledolgozza csapata minimális hátrányát, azonban erőfeszítései és nagy aktivitása ellenére összességében véve csalódást okozott. A brazil időnként körülményes volt, főleg akkor, amikor magának kellett volna valamit kitalálnia. Ezekben a pillanatokban nem egyszer nagyon rossz döntést hozott. Egyetlen veszélyes lehetősége sem volt. Az 55. percben járt legközelebb a gólszerzéshez, de gyenge lövését simán blokkolták a védők. Hibáa próbált segíteni csapatán, ez az ő estéje sem volt.

Di María, a szimbólum

Angel Di María az odavágón és en bloc a visszatérése óta remekül játszott – egészen tegnapig. Ugyan kezdetben viszonylag jól játszott, azonban Fernandinhóval szembeni brutális belépője után teljesen jogosan mehetett az öltözőbe. Elvesztette a fejét, amivel szimbolizálta csapata tegnapi idegállapotát.

A párizsi védelem és Kimpembe: a nagy fogyatékosság

Abdou Diallo és Alessandro Florenzi egyaránt gyengén muzsikált a manchesteri pályán. Előbbinek volt helye a bal oldalon ahhoz, hogy kifejezze önmagát, azonban rossz keresztpasszainak és indításainak száma egyre csak szaporodott az idő előrehaladtával. Ami Florenzit illeti, mindkét gólban ludas volt, mert túl sok területet hagyott Zincsenkónak, majd Fodennek, s amikor a City fölért a PSG tizenhatosához, az olasz rendre nehézségekkel küzdött. Presnel Kimpembe nem volt kellően agresszív Mahrezzel szemben az első gól előtt, s általánosságban azt a benyomást hagyta maga után, hogy még mindig nem kellően érett a csúcsfocihoz.

A Manchester City tehát 2:0-ra verte a Paris Saint-Germaint, így 4:1-es összesítéssel jutott be – története során először – a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Chelsea – Real Madrid párharc győztese vár majd rá. A Sportudvar holnap reggel értékelni fogja a másik elődöntő eseményeit is. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply