De Bruyne zsenialitása és a párizsi csatárok gólképtelensége – a PSG-Man. City BL-mérkőzés értékelése

A Manchester City 2:1-re győzött a Paris Saint-Germain otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első fölvonásán. A párizsiak szereztek vezetést, azonban az angoloknak sikerült fordítaniuk, miközben a francia csapat emberhátrányba is került. A manchesterieknél Kevin De Bruyne volt igazán elemében, aki egy nem akármilyen gólt szerzett. Eközben a másik oldalon a Mbappé-Neymar kettős egyáltalán nem villogott. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

POZITÍVUMOK
De Bruyne, a példamutató kapitány

A belga középpályás életet tudott lehelni csapatába, amely az első félidőben igen nagy nehézségekkel találta magát szemben. A fordulástól kezdve ő volt az, aki agresszivitást vitt a Manchester City játékába, amely az első 45 perc során hiányzott. De Bruyne remekül bánt a labdákkal, s ez különösen igaz volt akkor, amikor megszerezte az egyenlítő találatot, amely eredetileg egy beadásnak indult, de végül a teljes párizsi védelmet becsapva a kapuban kötött ki. A belgának ez volt egyébként a harmadik gólja a PSG ellen, ugyanis 2016-ban a negyeddöntőben kétszer is bevette a francia csapat hálóját. Hogy mostani remekbe szabott találata továbbjutást fog-e érni a City számára, kedden kiderül, mindenesetre tegnap ő jelentette a különbséget a két együttes között.

Mahrez döntött

Az angol csapat algériai szélsője is remek teljesítményt nyújtott a Parc des Princes-ben. Bakker, a PSG védője csak szenvedett mellette, miközben Mahrez remekül játszott össze társaival, s kivette részét csapata föltámadásából. Ennek pedig meg is lett a jutalma, ugyanis ő szerezte a Manchester City győztes találatát.

Foden ismét remekelt

A fiatal angol válogatott középpályás gyakran okozott zavart a párizsi védelemben, amelyen nem egyszer szinte gyalogolva tudott átjárni. Egy újabb igen jó mérkőzést láthattunk tőle, s ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül alapember csapatában.

Marquinhoson nem múlott

A PSG brazil csapatkapitányának fejesgóljával került előnybe a francia csapat, amely találat Di María pontos szöglete után született. Marquinhostól nem ritkák a gólok a Bajnokok Ligája későbbi fázisában, hiszen az elmúlt kettő szezon során négy gólt szerzett a negyed- és elődöntőkben. Amikor fejesével vezetéshez jutott a párizsi csapat, alighanem ő is azt gondolhatta, hogy most már minden sínen van. Ezt az érzését erősíthette az, hogy sérüléséből visszatérve egyáltalán nem látszott rajta, hogy kihagyott egy bizonyos időt. A probléma ott volt, hogy csapattársai fizikailag meginogtak, amit a City kihasznált.

NEGATÍVUMOK
A párizsiak gyenge fizikuma

Aligha számított bárki is arra az első félidőben látottak alapján, hogy a PSG a második játékrészben nagyon vissza fog esni. Az első 45 percben meghökkentő volt a franciák fölénye a pályán, hiszen gyors labdajáratásukkal alaposan megizzasztották a manchesteri védelem dolgát. A nagy akarásnak azonban nyögés lett a vége – a második félidőben látszott a párizsiakon, hogy túl sok energiát fektettek bele a támadásokba, ez pedig végül vereséget eredményezett számukra. Így most egygólos hátrányból várhatják a visszavágót, igaz, főleg idegenben szoktak fontos győzelmeket aratni…

Mbappé és Neymar: a két nagy csalódás

Természetesen mindenki ettől a két játékostól várta a veszélyes akciókat párizsi oldalon, azonban végül mindenkinek csalódnia kellett bennük. Neymar játékára nem gyakoroltak jó hatást önzőségei, pedig három komolyabb lehetősége is akadt az első félidőben. Ami Kylian Mbappét illeti, fizikailag gyengébbnek nézett ki az este folyamán, s egyszer sem lőtt kapura. Csak rajtuk múlik, összeszedik-e magukat a keddi visszavágóra.

Navas nem volt mindig határozott

Keylor Navas eddig rendre brillírozott a Bajnokok Ligájában, azonban a szerződését éppen a héten meghosszabbító Costa Rica-i kapus tegnap este nem fogott ki jó napot. Néhány beadásnál, fejesnél kissé bizonytalan volt a levegőben, miközben mindkét bekapott gólnál csak néző volt, de ez különösen igaz De Bruyne találatára. A védőkkel sem mindig értett szót.  Neki is javulnia kell a visszavágóra, ha a PSG egymásután a második szezonban akar döntőt játszani.

Gueye nagyon hiányozhat a visszavágóról

Idrissa Gueye az első félidőben nagyon aktív volt, azonban egy óra játékidő elteltével alaposan visszaesett az ő teljesítménye is. A szenegáli a második félidőben lényegében csak azzal a csúnya talpalással vétette észre magát, amelyért kiállította a játékvezető tíz perccel a lefújás előtt. Ugyan tegnap ő is felemás játékkal rukkolt elő összességében véve, de azt gondolom, nagyon fog hiányozni a PSG-nek a visszavágón.

A Manchester City tehát 2:1-re nyert Párizsban, így minimális előnyből várhatja a keddi hazai visszavágót. A Sportudvar természetesen a jövő héten is értékelni fogja a látottakat, úgyhogy érdemes továbbra is követni az oldalt!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply