A 10 éves kisfiú, aki fonák nélkül teniszezik

VIDEÓKKAL – Van az Egyesült Államokban egy igen érdekes tenisztehetség. A 10 esztendős, bolgár származású Teo Davidov mindkét kezével ugyanolyan jól tudja visszaütni a labdákat, vagyis nem használ fonákot. Ezzel a rendkívüli tulajdonságával világszerte nagy figyelmet keltett, amely – ha lehet hinni édesapjának – nem a fantázia szüleménye, hanem a valóság.

Bejárták a világot azok a felvételek, amelyeken az látható, hogy Teo Davidov mindkét kezével ugyanolyan jól, ezáltal fonák nélkül teniszezik. A 10 éves, bolgár gyökerekkel rendelkező amerikai teniszezőpalánta hol a jobb, hol a bal kezébe ragadja ütőjét, hogy visszaüsse azokat a labdákat, amelyeket a legtöbb játékos – köztük sok élmenő is – kétkezes fonákkal, egyesek – köztük Roger Federer – egykezes fonákkal old meg. Bár Teo Davidov játékstílusa elsőre megmosolyogtató lehet egyesek számára, de igen sikeres vele, pedig az élet minden más területén teljesen jobbkezes, ezért is roppant különös, hogy a teniszt mindkét kezével ugyanolyan jól tudja űzni. Ez azonban természetesen nem a véletlen műve, ugyanis eleve kétkezes játékra tanította meg edzője, aki egyben édesapja is. Kalin Davidov interjút adott a Guardian című brit lapnak, amelyben részletesen mesélt fia érdekes teniszéről.

Egy életmód…

A Bulgáriából származó Davidov-család kevéssel Teo megszületése után hagyta el szülőhazáját az egyesült államokbeli Colorado államért. Kalin, a családfő, aki fiatal korában röplabdázott és teniszezett, testnevelőtanári engedéllyel rendelkezik, emellett pedig mesterszakos edzői diplomája is van. Felesége, Elena egykoron profi műugró volt és fizioterapeutai végzettséget szerzett. Teo tehát egy olyan családba született, amelynek mindene a sport, így nem is lehetett kérdéses, hogy ő is aktívan fog mozogni. Játékstílusát azonban kevéssé ismert módszerek befolyásolták. Szülei tanulmányozták a holisztikus gyógyászatot, amely egy mentális, fizikai, érzelmi és szellemi aspektusokkal is rendelkező alternatív gyógymód.

Kalin, Teo ambidextrális játékának “karmestere” azt mondja, hogy fiát ennek a gyógymódnak keretében pszichomotorikus fejlesztésre járatta. Ez egy olyan terápia, amely minden életkorú egyénnel, de különösen gyermekekkel és serdülőkkel működik, játékokkal és gyakorlatokkal terápiás célok elérése érdekében. A pszichomotorikus fejlesztés nagyon hasznos eszköz neurológiai betegségekben szenvedők, például agyi bénulás, skizofrénia, Rett-szindróma, koraszülöttek, tanulási nehézségekkel küzdő, pl. diszlexiás, fejlődésben késleltetett, testi fogyatékossággal élő és mentális problémákkal küzdő gyermekek kezelésére. Célja a testmozgások, a tér fogalmának javítása, a mozgáskoordináció, az egyensúly és a ritmus is. Ezeket a célokat olyan játékokkal érik el, mint a futás, a labdákkal, babákkal és egyéb eszközökkel való játék. A játék révén a pszichomotoros terapeuta, aki lehet fizioterapeuta vagy foglalkozási terapeuta, megfigyeli az egyén érzelmi és motoros működését, és más játékokat használ a mentális, érzelmi vagy fizikai szinten bekövetkező változások kijavítására, az egyes igényeknek megfelelően.

“Amikor Teo 8 éves volt, úgy döntöttem, hogy a bal kézzel való játékra tanítom meg, hogy ezáltal befolyásoljam jobb agyféltekéjének működését. Túlságosan extrovertált és tüzes jelleme volt, mentálisan kiegyensúlyozatlan, ezért kizárólag a jobb agyféltekére akartam hatni azzal, hogy testének bal oldalát használom fel”. Kalin hozzátette, hogy ez az egyensúlykeresés egy nélkülözhetetlen eleme a jógának és a kínai orvoslásnak, amelyet ő és felesége is követ. A Davidov-család számára a jóga egy életmód, Kalin pedig biztosította, hogy a família holisztikus megközelítése átragadjon Teóra is a pályán és azon kívül egyaránt. Édesapja szerint Teo megtanult olyan további mozgásformákat is, mint a sí, a falmászás, a labdarúgás, az asztalitenisz és a kosárlabda. A sport mellett zongorázik és igyekszik minél több időt tölteni a barátaival. Nagyon igényes fiával szemben, ugyanis heti 30-40 óra edzést ír elő számára, s ösztönzi arra, hogy a teniszhez a “lelki növekedés egyik formájaként” közelítsen.

…mielőtt stratégiává válna

Jóllehet, Kalin eredetileg filozófiai okokból tanította meg a kétkezes teniszre fiát, ám a bolgár-amerikai rövidesen rájött arra, hogy számos stratégiai előnye is van annak, hogy Teo mindkét kezével egyformán jól tud játszani. A gyakori kézváltásokkal ugyanis dekoncentrálttá tudja tenni ellenfeleit, s – apja szerint – ez fizikai előnyökkel is jár számára. “Fele annyira veszi igénybe az ízületeit, a vállát, a könyökeit és a csuklóit, és még ha meg is sérül, könnyedén át tud váltani az ép kezére, ezáltal folytatni tudja önmaga képzését” – hangoztatta Kalin. Egyesek azt gondolhatják, hogy eme különös játékstílus mögött egy hátsó szándék áll, aminek az a célja, hogy Teónak ne kelljen fonákot használnia, de apja szerint nagyon is jó fonákja van.

Kalin hozzátette, hogy a kétkezes játék több lehetőséget kínál fia számára egy mérkőzésen: tud csak bal és csak jobb kézzel játszani, vagy pedig mind a kettővel. Az, hogy egy meccsen melyik játékát veszi elő, egyelőre még csak részben az ő döntése, de apja szerint rövidesen már önállóan tud majd határozni erről. Ez a játékstílus azonban kolosszális, napi nyolc órányi edzésidőt igényel, de szerinte fia csak így lesz sikeres a teniszben.

Teo Davidov már napjainkban is zavarba ejti ellenfeleit a gyermekek számára kiírt versenyeken, de biztosak lehetünk abban, hogy jó 8-10 év múlva az akkori nagyok dolgát is meg fogja nehezíteni a felnőttek között, ahogy azt Michael Chang is tette az 1989-es Roland Garroson, amikor mindössze 17 évesen, sajátos stílusával nyerte meg a francia nyílt bajnokságot, amelyen Ivan Lendl fölött aratott sikerét mindmáig a sportág egyik legnagyobb mérkőzéseként tartják számon.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Kalin Davidov

Leave a Reply