Haaland nem volt a pályán, a Liverpool csak erőlködött – a szerdai BL-mérkőzések értékelése

Kialakult a legjobb négy mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az, hogy a Real Madrid megőrizte kétgólos előnyét a Liverpoollal szemben, nem meglepetés, viszont a Manchester Citynek kicsit izzadnia kellett Dortmundban, de végül szintén továbbjutott. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés legfőbb tanulságait.

DORTMUND – MANCHESTER CITY
POZITÍVUMOK
Foden letette névjegyét

A Manchester City továbbjutását nagyban köszönheti fiatal tehetségének, Phil Fodennek. A 20 éves támadó középpályás már az első mérkőzésen is remekül szerepelt, gólt szerzett, tegnap viszont még jobb volt, hiszen ő szerezte azt a gólt, amellyel végleg megpecsételődött a Dortmund sorsa, ugyanakkor az első találatból is tevékenyen kivette részét, hiszen Emre Can az ő középreadásába nyúlt bele kézzel, ami büntetőt eredményezett, amellyel egyenlített az angol csapat. Foden a második legfiatalabb játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki egy negyeddöntős párharc mindkét mérkőzésén gólt szerzett – csak Kylian Mbappé előzi meg, aki 2017-ben – szintén a Dortmund ellen – 18 évesen volt képes hasonló teljesítményre. A City és a PSG egymással csap össze az elődöntőben, úgyhogy a két, még mindig igen fiatal focista szembe kerülhet egymással.

De Bruyne mutatta az utat

Sosem pánikolt. Esetleg volt néhány olyan perce, amikor hirtelen nem tudta, mit kéne csinálni, de gyorsan összeszedte magát. A City kapitánya aztán újból kezébe vette csapata irányítását, s ugyan az első meccsel szemben ezúttal nem szerzett gólt, de elképesztő aktivitással volt jelen a pályán, amellyel bizony rengeteget kivett a dortmundiakból. Gyakran a bal oldalon indult meg, s majdnem innen szerzett gólt a 74. percben, ám Hitz kapus ki tudta ütni a labdát. Az ezt követő szögletből született aztán a manchesteriek győztes gólja, amellyel eldőlt a továbbjutás kérdése. Erre ötven perccel korábban is sor kerülhetett volna, hiszen a belga bombaerős lökete a 25. percben a fölső lécen csattant. Ettől függetlenül a két mérkőzés alapján Foden mellett De Bruynét is mindenképp ki kell emelni.

Bellingham álomhete

Miután a hétvégén megszerezte első gólját a német bajnokságban, Jude Bellingham a Bajnokok Ligájában is megvillant, hiszen a 15. percben az ő góljával került előnybe a Dortmund. A mindössze 17 esztendős angol középpályás a legrangosabb európai kupa történetének második legfiatalabb negyeddöntős gólszerzője az ex-barcelonai Bojan Krkic után. Amellett, hogy góljával a BVB továbbjutásra állt az idegenben lőtt gólnak köszönhetően, a támadások mellett védekezésben is remekül helytállt, hiszen a 31. percben az ő hősies mentése kellett ahhoz, hogy Bernardo Silva ne vegye be a hazai kaput. A dortmundiak elsősorban miatta hihettek abban, hogy csapatuk meg tudja fordítani a párharcot, ezáltal egy nagy skalpot ejtve bejuthat az elődöntőbe. Csakhogy Bellingham a második félidőben gyakorlatilag eltűnt a pályáról, s mivel csapattársaira is ugyanez volt igaz – a bravúrokat bemutató Hitz kapust leszámítva -, így a Borussiának esélye sem volt megőrizni előnyét, s végül kettős vereséggel esett ki. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy Jude Bellingham a jövő nagy ígéreteinek egyike, aki sokra viheti még.

NEGATÍVUMOK
Hova tűnt Erling Haaland?

Néhány héttel ezelőtt, a vb-selejtezők idején több egykori norvég labdarúgó is élesen kritizálta Erling Haalandot, hogy amíg Dortmundban brillírozik, addig a válogatottban szinte semmit sem csinál. Most már klubcsapatában nyújtott teljesítményére is elmondható ugyanez, hiszen a gólerős csatár immár zsinórban negyedik mérkőzésén maradt gól nélkül. Legyünk őszinték, pár héttel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy esetében egy ilyen hosszú gólcsend bekövetkezhet. Haalandot tegnap lényegében nem is lehetett látni a pályán, pedig Edin Terzic megbízott vezetőedző kezdőként küldte a pályára. Elég sokat láttam a mérkőzésből, de csupán a 82. perc tájékán vettem észre a norvégot, hogy egyáltalán a gyepen tartózkodik, de akkor is csak egy közeli képnek az előterében bukkant föl… Szürke teljesítményét a statisztikák is alátámasztják, hiszen az egész mezőnyben ő játszotta meg a második legkevesebb, szám szerint 25 labdát, egyetlen valamirevaló próbálkozására pedig a 90. percben került sor, de ez is már egy minden mindegy alapú lövés volt, hiszen addigra eldőlt a továbbjutás kérdése, így nem volt csoda, hogy a norvég ballábas lövése a kapu helyett a Sárga Falon, a dortmundi B-közép lelátórészén kötött ki. Borzasztóan gyengén játszott megint, pedig ha tudta volna hozni egy vagy kettő hónappal ezelőtti formáját, lehet, hogy most dortmundi továbbjutásról írhatnék, de most már mindegy.

Támadásban szinte teljesen lebénult a BVB

A Borussia Dortmund annak tudatában kezdte a mérkőzést, hogy legalább egy gólt szereznie kell a továbbjutáshoz, de a City ellen inkább többre volna szükség, hogy meg lehessen nyugodni. Az egy találat meg is született, de csupán jó fél órán keresztül bizakodhattak a sárga-feketék a továbbjutásban, hiszen Mahrez sikeres büntetője és a City fokozódó fölénye eloszlatta ezeket a reményeket. A Dortmund igyekezett a támadásokra összpontosítani, csakhogy eközben a védekezésre kevesebb figyelem jutott, amit a Manchester City simán kihasználhatott volna többször is, ha nincs Hitz kapus, vagy az angol befejező emberek néha egészen gyermeteg hibái. Az erősen kezdő BVB azonban a már említett Haaland és az első meccsen betaláló Reus nulla teljesítményének is köszönheti, hogy végül nem járt sikerrel. Az első mérkőzésen mindenki nagy meglepetésére kezdőbe került 19 éves Ansgar Knauff tegnap is lehetőséghez jutott, de az ő szereplése sem volt gyümölcsöző. A Dortmund végül mindössze hét lövést eresztett meg a meccsen, amiből három találta el a kaput – ez bizony egy Manchester City ellen édeskevés manapság…

Can keze messzire elhajította a dortmundi álmokat

Emre Can tizenhatoson belüli kezezése az 54. percben nagyon sokba került a Dortmundnak, hiszen az ebből következő tizenegyessel tudott egyenlíteni, összesítésben pedig újfent előnybe kerülni a Manchester City, amely szerintem enélkül is legalább egyenlített volna, hiszen gyakorlatilag a Borussia vezető góljától kezdve brutális nyomást gyakorolt a németek kapujára. Ami a 27 éves középpályás teljesítményét illeti, abban sem volt sok köszönet, mert az egyik leggyengébb volt csapatában, miközben a másik két középpályás: a hiperaktív Dahoud és a gólszerző Bellingham sokkal többet tett le az asztalra. Can, az egykori Liverpool-focista nyomás alatt túl sok labdát vesztett, de soha nem adta fel, amit a 89. percben leadott nem rossz lövése bizonyított. Ettől függetlenül ha negatív hőst kéne megneveznünk ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, akkor alighanem ő érdemelné ki ezt a nem túl megtisztelő címet.

A Manchester City tehát oda-vissza 2:1-re verte a Borussia Dortmundot, vagyis 4:2-es összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol a Paris Saint-Germainnel fog megküzdeni.

LIVERPOOL – REAL MADRID
POZITÍVUMOK
Courtois verhetetlen volt

Amennyiben sikerült is a Liverpoolnak túljárnia a Real Madrid védőinek eszén, Thibault Courtois-n már nem talált fogást. Az angol csapatnak kettő gólt kellett volna valahogy berámolnia a spanyol kapuba, s volt is két igen komoly lehetősége, de a belga portás ezen az estén legyőzhetetlennek bizonyult, amivel eldöntötte a továbbjutás kérdését. Már a 3. percben nagyot kellett hárítania, amikor Mohamed Szalah ajtó-ablak helyzetbe került vele szemben – védése még úgy is bravúros volt, hogy az egyiptomi eltörte a labdát. A 12. minutumban James Milner próbálkozását tudta kivédeni, ami szintén bekerülhet az év legszebb védései közé. Az egykori Chelsea-kapus mindvégig nyugalmat árasztott magából, ami csapattársaira is jó hatással volt, s újfent megmutatta, hogy a Real Madrid számíthat rá a szezon igen keménynek ígérkező utolsó fázisában is, amikor a csapatnak a BL mellett a spanyol bajnokságban is ádáz küzdelmet kell folytatnia a végső győzelemért.

Valverde először volt sikeres a jobbhátvéd posztján

Az El Clásicón a bal térdében keresztszalag-szakadást szenvedett Lucas Vázquezt pótolandó, Federico Valverde került tegnap este a védelem jobb oldalára, de a számára szokatlan poszton is remekül játszott. Az alapvetően szűrő középpályásként szereplő labdarúgó átmeneti posztján is hatékony volt, nagyban segítette csapata védekezését, s nem egy liverpooli támadást akasztott meg remek közbenyúlásaival. A 22 éves uruguayi válogatott focista a támadásokba is igyekezett besegíteni – kétszer is majdnem gólpasszt adott Karim Benzemának, de a francia egyik lehetőséggel sem tudott élni. Az egyébként közepes estét produkáló Real Madrid összességében véve könnyedén tartotta meg kettőgólos előnyét a Liverpoollal szemben, s ebben Valverdének is nagy szerepe volt, aki lehet, hogy megtalálta új posztját.

NEGATÍVUMOK
A Liverpool rendetlensége

A visszavágó végén a Liverpool játékosai és Jürgen Klopp vezetőedző is valószínűleg nagyon sajnálta, hogy így alakult ez a negyeddöntős ütközet, mivel az angol együttes labdarúgóiból hiányzott a realizmus a madridi kapu térségében. Szalah 3. percben elpuskázott óriási lehetőségétől kezdve Milner jól helyezett, erős löketén át egészen Wijnaldum veszélyes próbálkozásáig, vagy a második félidőben látott helyzetekig bizony sok lehetősége volt a Liverpoolnak, hogy megfordítsa a párharcot, azonban egyszerűen hagyta elúszni ezeket az esélyeket, így pedig nem jelentett valós veszélyt a Real Madrid továbbjutására.

Roberto Firmino teljesítményét jobb elfelejteni

A Vörösöknél Diogo Jota helyett Roberto Firminóra számítottak a támadásoknál, de a brazil nem állt helyzete magaslatán tegnap este, s két csatártársával: Sadio Manéval és Mohamed Szalah-val sem tudott jól együttműködni. Firminót hibáztatni lehet azért, mert igen kevés befolyása volt a mérkőzés menetére. A Liverpool 9-ese az első félidőben a támadásépítésből nem volt hajlandó kivenni a részét, miközben a kapu előtt gyakorlatilag nem csinált semmit. A fordulás után volt egy veszélyesnek mondható próbálkozása, de Courtois védte a lövést. Az 57. percben megeresztett távoli, ugyanakkor laposra sikeredett lövése a fáradtság tipikus jele egy támadónál, azonban a 70. percben még volt egy erősebb kísérlete, de azt Militao blokkolta. Összességében véve Firmino tegnapi játéka felejtősnek mondható, hiszen akadtak lehetőségei, de azok sem jelentettek életveszélyt a Real Madrid számára. Tudni érdemes, hogy a brazil január 28-a óta nem tudott betalálni az ellenfelek kapujába – akkor a Tottenham elleni 3:1-es győzelem alkalmával volt eredményes, azóta viszont már 12 meccs telt el gól nélkül részéről.

0:0 lett a vége, így a Real Madrid 3:1-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe, ahol a Chelsea-vel csap majd össze. Az elődöntők első mérkőzéseire április 27-én és 28-án, a visszavágókra május 4-én és 5-én kerül sor. A Sportudvar az elődöntőkről is értékelésekkel fog jelentkezni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic/AFP

Leave a Reply