Hiábavaló vendéggyőzelmek – a keddi BL-mérkőzések értékelése

Lezajlott tegnap este az első kettő negyeddöntős párharc visszavágója a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Szinte minden tekintet Párizs felé fordult, ahol a Bayern Münchennek egygólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a PSG-vel szemben. Ez végül ugyan sikerült a címvédő német csapat számára, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz. A Chelsea nem igazán erőltette a jó focit a Porto ellen, amelynek csupán az utolsó másodpercekben sikerült egy gólt szereznie, ez azonban a Bayernhez hasonlóan semmit sem ért a portugálok számára. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés legfőbb tanulságait.

PARIS SAINT-GERMAIN – BAYERN MÜNCHEN
POZITÍVUMOK
Nagy párizsi diadal

Ugyan ezúttal sem tudott otthon nyerni a Paris Saint-Germain a visszavágón, de a csapat olyan nagy harciassággal rukkolt elő, hogy a Bayern Münchennek csupán az összesítésbeli hátrány ledolgozására volt módja, de arra, hogy meg is fordítsa az állást, már nem. A PSG olyan játékot produkált, amellyel méltán sorolható Európa legnagyobb klubjai közé – attól függetlenül, hogy végül sikerül-e megnyerni a BL-t. A Barcelonát és a Bayernt kiejteni egymásután bizony minden csapat számára nagy fegyvertény, s arra predesztinálja, hogy esélyes legyen a végső győzelemre. A párizsiak a vereség ellenére nagy csapategységről tettek tanúbizonyságot, amelyre az elődöntőben is nagy szükségük lesz.

Gueye és Paredes magas szinten játszott

Arra a kérdésre, hogy melyik páros szimbolizálja legjobban a párizsi erőt, alighanem Idrissa Gueye és Leandro Paredes lenne a válasz. A szenegáli az odavágóhoz hasonlóan kiváló teljesítménnyel állt elő. Folyamatosan zavarta az ellenfél labdát birtokló játékosát, s főleg a meccs végéhez közeledve néhány pontosnak tűnő passzba sikerült belenyúlnia. Az argentin szintén remekül zavarta meg a kibontakozófélben lévő müncheni támadásokat (pedig előzetesen nem ezt várták tőle), miközben arra is gondot fordított, hogy lézerpontosságú passzokkal szolgálja ki a támadókat.

Danilo jó estéje

A párizsiak portugál játékosa számára komoly kihívást jelentett ez a mérkőzés, mivel Marquinhos sérülése miatt az ő karjára került a kapitányi karszalag – ő azonban teljesítette feladatát. Mesterien működött a levegőben, megszámlálhatatlan mennyiségű labdát távolított el a veszélyes területről. Ezt elsősorban annak köszönhette, hogy szinte tökéletesen olvasta az ellenfél játékát. Párharcai túlnyomó részét megnyerte, ezzel is bizonyítva, hogy helyzete magaslatán állt tegnap este. Ugyanez volt elmondható a jobb oldalon Colin Dagbára, a bal szélen szereplő Presnel Kimpembére már nem feltétlenül, de róla lentebb még lesz szó.

Di María ismét jó formába lendült

Angel Di Maríát többen már leírták, azt terjesztették róla, hogy hanyatlóban van pályafutása, az argentin azonban tegnap csattanós választ adott a fanyargóknak. A keményen küzdő játékos nagyon jól muzsikált a jobb oldalon, de az indításoknál is megállta a helyét. Rá sem panaszkodhatnak a párizsi szurkolók.

NEGATÍVUMOK
A Bayern túlságosan korlátozott volt hátul

Azzal, hogy az első mérkőzésen történtek eredményeként a védelemből Süle, a középpályáról pedig Goretzka hiányzott, a Bayern München igen törékeny csapattal tudott kiállni Párizsban, ráadásul az első meccshez hasonlóan most sem számíthatott gólfelelősére, Robert Lewandowskira. Az alaposan átvariált bajor védelem különösen az első félidőben nehezen állta a sarat a párizsi támadóhullámokkal szemben. Elsősorban a két szélső hátvéd: Davies és Pavard, valamint a középen elhelyezkedő Boateng számára okozott sok szenvedést a francia csapat. Az Alaba-Kimmich duó szintén sok hibát követett el a védők támogatásában, s több esetben nagy területeket hagyott Neymar és a többi párizsi számára – az már inkább a szerencsének köszönhető, hogy végül ezt nem tudta kihasználni az ellenfél.

Neymar rendetlensége kis híján sokba került

Csakúgy, mint a tavalyi döntőben, Neymar most is megfoghatatlannak tűnt. Azonban Lisszabonhoz hasonlóan tegnap este is sok lehetőséget puskázott el, ami akár sokba is fájhatott volna a PSG-nek. A brazil 10-es az első félidőben nem kevesebb, mint négy komoly lehetőséget hagyott ki – előbb két ízben Neuer védte próbálkozását,  majd újabb kettő esetben a kapu fölé bombázott. A Bayern gólja az utolsó komoly próbálkozását követő gyors megindulás végén született, vagyis ilyen értelemben Neymar még ártott is csapatának. Az 54. percben nem sokon múlt, hogy újból helyzetbe kerüljön, csak éppenséggel Di María keresztpassza rövidnek bizonyult. A végsőkig küzdött azért, hogy gólt szerezzen, még a 92. percben is akadt lehetősége, de végül eredménytelen maradt. Ennek ellenére volt oka mosolyogni a lefújás után, s minden bizonnyal gyorsan el fogja felejteni elpuskázott ziccereit.

Kimpembe sok párbajt veszített

Marquinhos távollétében a párizsiak védője nem igazán tudott levegőhöz jutni. A fizikai párharcokban nem egyszer alulmaradt, így a gól előtt is, amikor Chupo-Moting győzte le egy ütközet során, ami után megszerezte a Bayern München vezető találatát. Egy darabig látszott Kimpembén, hogy egy picit megfogta ez a jelenet, de becsületére legyen mondva, hogy a második félidőben jobban játszott és szorgalmasabb volt.

A Paris Saint-Germain tehát 1:0-ra kikapott odahaza a Bayern Münchentől, de 3:3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol a Dortmund – Manchester City összecsapás továbbjutójával csap majd össze. A Bayern München nem tudja megvédeni címét – a tavalyi döntőben még sikerült két vállra fektetni a PSG-t, ez most nem jött össze.

CHELSEA – PORTO
POZITÍVUMOK
Mehdi Taremi zseniális gólja

Bár gyanítom, a két csapat szurkolóin kívül nem sokan követték figyelemmel a Chelsea – Porto összecsapást, azonban akik kitartottak a meccs legvégéig, azok a hét, de talán a hónap vagy az idény gólját láthatták, amelyet Mehdi Taremi, a Porto iráni csatára szerzett a 94. percben. A portugál csapat támadója Nanu beadását kilenc méterről beollózta az angol kapu bal oldalába – Mendy, a Chelsea kapusa nem tehetett semmit. A szezon egy ritka pillanatát láthattuk, s nem csak azért, mert egy csodagól született, hanem azért is, mert a londoniak kapuját mostanság nem egyszerű bevenni a BL-ben. Ez csak tovább növeli Taremi góljának értékét annak dacára is, hogy csapata számára annyit jelentett ez a találat, mint halottnak a csók, hiszen a Chelsea továbbjutása így sem került valós veszélybe. Nem volnék ugyanakkor meglepve, ha ezt a gólt jelölnék a Puskás-díjra, s el is nyerné az elismerést.

N’Golo Kanté, a londoni játékszervező

Nem sok játékos nyújtott remek teljesítményt ezen a negyeddöntő-visszavágón, de közéjük sorolandó N’Golo Kanté. A francia válogatott középpályás aktív volt a középpályán, szinte ragadt lábaihoz a labda, s könnyen talált társat, akit meg tudott játszani és szükség esetén megtalálta a legjobb megoldást is. Gesztusaival, mozdulataival, a labdával való könnyed bánásmódjával életet lehelt csapata álmoskás játékába. Védekezésben és támadásban egyaránt jól helytállt, s ez az állítás még úgy is igaz, hogy három veszélyes helyzetéből egy sem zárult góllal. Thomas Tuchel vezetőedző mindenesetre elégedett lehet vele.

NEGATÍVUMOK
Egy unalmas negyeddöntő

Sokan tartottak attól az első mérkőzés után, hogy a visszavágó már csak puszta formalitás lesz annak dacára, hogy mindkét összecsapásra Sevillában került sor. Végül ezek az aggodalmak valóra is váltak, hiszen a Chelsea nem igazán erőltette a támadófocit, inkább arra törekedett, hogy megtartsa kétgólos fórját. Sok hibával játszottak a londoniak, de ugyanez igaz volt a Portóra is, amely ugyan próbált támadólag föllépni, de nem tudta áttörni az angol védelmet. Taremi ollózós gólja viszont sok dolgot feledtetni fog, hiszen a jövőben mindenki erre az egy jelenetre fog emlékezni ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban.

A Porto meddő támadójátéka szétmorzsolta halovány reményeit

A Porto ritkán tudott igazán veszélyes lenni a Chelsea kapujára. A portugálok elsősorban keresztpasszokkal és beívelésekkel igyekeztek operálni, de a levegőben a londoniak voltak az urak. A Rüdiger, Thiago Silva, Azpilicueta hátvédtrió nem hagyta, hogy egyetlen labda is gondot okozzon. A portóiak tele voltak küzdeniakarással és elszántsággal, de ez a Chelsea tudatos és pontos játékával szemben kevésnek bizonyult. A Porto ennek ellenére büszke lehet teljesítményére, hiszen a Juventus kiejtésével jutott el 2004 után első alkalommal a BL-negyeddöntőbe. Most ennyi sikerült, de a csapat nemzetközi megítélésének semmiképp sem tesz rosszat ez az eredmény, sőt…

A Chelsea tehát 1:0-ra kikapott a Portótól, de 2:1-es összesítéssel ott van az elődöntőben, ahol a Liverpool vagy a Real Madrid lesz az ellenfele. Ma este Dortmund – Manchester City és Liverpool – Real Madrid mérkőzésekre kerül sor – előbbi párharcban a City vezet 2:1-re, a másikban pedig a Madrid 3:1-re. A Sportudvar holnap reggel erről a két mérkőzésről is értékeléssel jelentkezik.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply