A sportvilág is gyászolja Fülöp herceget

Ma délelőtt bejelentették, hogy elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje. A néhány hét híján 100 évet élt Fülöp hercegre a világ minden táján és az élet minden területén emlékeznek, így természetesen a sportban is. Fülöp nagy sportrajongó hírében állt, elsősorban az arisztokráciához közelálló sportágakat kedvelte, mint például a lovaspólót, de nem állt távol tőle a Forma-1 követése sem. A halálát követő órákban rögtön sportszereplők sokasága fejezte ki részvétét a brit királyi család felé.

A BBC ma délelőtt adását megszakítva jelentette be, hogy Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit királynő férje 99 éves korában elhunyt. A hír azonnal mély gyászba borította Nagy-Britanniát és a brit Nemzetközösség valamennyi tagállamát, s a tragédia által keltett hullámok csakhamar a sport világát is elérték. Fülöp hercegnek ugyan nem a labdarúgás volt a kedvenc sportja, de a szigetországi fociklubok is kifejezték részvétüket a királyi családnak.

“A Chelsea FC valamennyi alkalmazottja szomorúan fogadta a hírt, miszerint Királyi Fensége Fülöp edinburgh-i herceg elhunyt. Gondolataink Őfelségével, a Királynővel és a királyi családdal vannak” – írta közösségi oldalain a nyugat-londoni klub, amelyhez gyorsan csatlakozott a Tottenham, a Manchester City, a Manchester United, a Leeds és a Rangers is. A Manchester United bejegyzéséhez egy régi fotót mellékelt, amelyen Fülöp herceg látható a csapat egyik mérkőzése előtt.

José Mourinho, a Tottenham menedzsere sajtótájékoztatója elején megemlékezett az elhunyt hercegről: “Sajnálattal olvastam az imént egy szomorú hírt Fülöp hercegről. Őszinte részvétem fejezem ki a királyi családnak. Hogy nagyon őszinte legyek, mélységesen tisztelem a királyi családot. Minden együttérzésem az övék. Nemcsak ez az ország osztja ezt az érzést” – mondta a portugál szakvezető. Csapatából Harry Kane a Twitteren adott hangot fájdalmának, míg a Premier League bejelentette, hogy az összes hétvégi mérkőzés előtt egyperces néma csönddel adóznak az elhunyt herceg emlékének, akinek tiszteletére valamennyi játékos fekete karszalagot visel majd.

A lovassport volt az igazi szenvedélye

Fülöp herceg nagy sportkedvelő hírében állt, s maga is kipróbált bizonyos sportágakat. Él vele és házastársával, a királynővel kapcsolatban egy olyan legenda, miszerint Erzsébet egy közös teniszezés közben lett szerelmes Fülöpbe, mert elbűvölte a jóképű fiatal tengerésztiszt, aki egyébként a királyi haditengerészet kiképzőtisztje volt. Fülöp herceg rengeteg sporteseményen tette tiszteletét hosszúra nyúlt élete során. Többször díjak, kupák átadására kérték fel, de sokszor volt példa arra is, hogy mint néző, lement a pályára a mérkőzések, versenyek előtt, hogy személyesen üdvözölje a sportolókat. Számos rögbimérkőzésen is tiszteletét tette Harry és Vilmos herceg társaságában. Még tengerészkorában szeretett bele a vitorlázásba, s krikettezett is hosszú éveken át, mielőtt új sportos szenvedélyének, a lóversenynek kezdett élni. Ezekből a sportágakból is részvétnyilvánítások tömkelege érkezett az elmúlt órákban.

A világszerte híres ascoti lóversenypálya – ahol Fülöp és II. Erzsébet többször is megjelentek a különböző rangos versenyek alkalmával – képviselői az elsők között fejezték ki legőszintébb együttérzésüket a királyi családdal. Fülöp ezen a pályán tökéletesítette lovaglását, s itt tanult meg lovaspólózni, amelyet különösen szeretett. Több alkalommal meghívták a brit lovaspóló-válogatottba, hogy nemzetközi versenyeken erősítse a csapatot.

A szép autók és az autóversenyek szerelmese

Fülöp herceg sporttal kapcsolatos érdeklődései közül nem hiányzott a Forma-1 sem. A herceg rendszeres követője volt az autóversenyeknek, s valósággal imádta a szép, főleg brit gyártmányú sportkocsikat. Hosszú élete során több futamon is megjelent. “A Forma-1 teljes közössége Fülöp hercegre, Edinburgh hercegére emlékezik, aki Nagy-Britanniának szentelte életét, s büszkén és odaadással szolgálta hazáját” – olvasható a világbajnokság hivatalos Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben. Egy másik bejegyzésben hosszabb emlékezés jelent meg, amelyben többek között arra is fölhívják a figyelmet, hogy Fülöp még kettő évvel ezelőtt is képes volt autót vezetni, holott 90 év fölött már nem sokan képesek, vagy bátrak erre.

Fülöp herceg bátor ember volt, aki szerette a sportot, s aki méltán élt még közel egy évszázadot. Nyugodjék békében!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply