A diktátor, aki rajong a kerékpározásért

VIDEÓKKAL – Azok, akik hallottak már Türkmenisztán jelenlegi elnökéről, valószínűleg egy autoriter diktátorként jellemzik őt, ami igaz is, de ahogy sok korábbi és jelenlegi államférfinak, úgy Gurbanguly Berdimohamedovnak is akadnak érdekes és hasznos hobbijai. Ezek közé tartozik a kerékpározás is, amely nagy szenvedélye a hazájában személyi kultuszt kiépítő elnöknek. A sportágért tett erőfeszítéseit a nemzetközi szövetség is elismerte tavaly. A napokban a közép-ázsiai országban egy nagy kerékpáros felvonulásra került sor, amelynek persze maga a vezető volt a főszereplője.

Bár nem a türkmén elnök a világ egyetlen vezetője, aki használ kerékpárt, de az az állítás, hogy Gurbanguly Berdimohamedovnál egyetlen államfő sem tesz többet a kerékpározásért és annak népszerűsítéséért, bizony nem áll messze a valóságtól. Amellett, hogy szeretné meghonosítani hazájában a sportágat, a mindenható despota, aki személyi kultuszt épített föl maga körül, rendszerének oszlopává tette a kerékpárt, mint közlekedési eszközt.

Valószínűleg velem együtt sok nyugati szemlélő hökkent meg, amikor a héten a közösségi médiában megjelent egy videó Berdimuhamedovról, amelyen a 2007 óta uralkodó, az “Arkadag” (Védő) becenévvel illetett vezető kiszáll egy autóból, s egyformán öltözött kerékpárosok nagy tömege tapsolja meg. Egy zenei show-t követően az elnök vezetésével felvonulásra indultak a kerékpárosok, amelyre a nemzetközi egészségnap keretében került sor.

Cél a minél több Guinness-rekord

A mostani messze nem az első alkalom volt, hogy Berdimuhamedov honfitársai, nem egyszer hivatalnokok és diákok előtt kerékpárral jelent meg. Tavaly már szervezett egy hasonló felvonulást, amikor az állami televízió szerint 7500 ember gyűlt össze június 3-án, a kerékpározás nemzetközi napja alkalmából tartott parádén. Érdekesség, hogy a tematikus napot az ENSZ annak idején éppen Türkmenisztán kezdeményezésére hirdette meg…

2019-ben még nagyobbat dobbantott, amikor hazája azzal került be történelme során először a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy közel kettőezer ember tekert szorosan egymás mögött 3,3 kilométeren át. Ezzel a “legnagyobb egyvonalú kerékpáros felvonulás” csúcsát sikerült fölállítani. 2018-ban a “kerékpározás legnagyobb érzékenyítési leckéje” névre hallgató rekordot állították föl a türkmének 3246 résztvevővel, de az a csúcs nem került be a Guinness-rekordok közé.

Az övéjétől eltérő véleményt képviselőkkel szemben nem éppen toleráns 63 éves diktátor (Türkmenisztán a világ egyik legelnyomóbb rezsimje, ahol kvázi nincs sajtó- és szólásszabadság, miközben sok politikai fogoly ül a börtönökben) már hosszú évek óta rákényszeríti a lakosságra kerékpárbarát elképzeléseit. 2013-ban lényegében kötelezte arra honfitársait, hogy vegyenek kerékpárt. Az így befolyó pénzekből egy nagy országos esemény költségeit finanszírozták, miközben Berdimuhamedov egy több évre szóló sportfejlesztési tervet indított útjára. “Célunk a nép jóléte, egy egészséges társadalom és egy harmónikus fizikai és szellemi fejlődés minden generáció számára” – mondta az elnök egy hivatalos beszédében.

Berdimuhamedov nem meglepő módon egy komplett kerékpár-gyűjteményt tart otthonában, s ezekkel a járgányokkal többször propagandafilmekben tűnt fel, ezek között akadt egy olyan is, amelyen biciklin ülve vesz részt egy lövészeten:

https://youtu.be/KBAJ5lXW6DM

Az UCI kitüntette

A türkmén elnöknek a sportágért tett erőfeszítéseire a Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) is felfigyelt, amelynek elnöke, David Lappartient tavaly májusban a szövetség rendjével tüntette ki a politikust a világ kerékpározásához tett óriási hozzájárulásáért. Az UCI döntése minden bizonnyal nem aratott osztatlan lelkesedést a rendszer ellenzékének köreiben, ugyanakkor rávilágított arra, hogy Berdimuhamedov – pl. Kínához és Katarhoz hasonlóan – diplomáciai célokra használja a sportot, amelynek segítségével szeretné országát visszavezetni a nemzetközi közösségbe, ahonnan elődje, Türkmenbasi lényegében kivezette azt utódjánál is keményebb diktatúrájával és személyi kultuszával.

Ezen az úton nagy eredménynek számít, hogy hosszú évek tárgyalásait követően Türkmenisztánnak sikerült megszereznie az idén októberben esedékes pályakerékpár-világbajnokság rendezési jogát. Az tény, hogy az ország vezetője sokat tett azért, hogy hazájában meghonosítsa a kerékpározást, azonban már most látom lelki szemeim előtt, hogy a szelektív látással bíró jogvédők a vb-t megelőző hónapokban bojkottra fogják buzdítani a résztvenni szándékozókat, s a felkészülés helyett a politikai cirkuszra fog terelődni a figyelem. Én azért kíváncsi leszek arra, hogyan tud nagy sporteseményt rendezni a közép-ázsiai ország, mert Türkmenisztánból nem nagyon láttam még semmilyen versenyt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Igor Sasin / AFP

Leave a Reply