Sepp Blattert ismét eltiltották – 2028-ig nem térhet vissza

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke és jobbkeze, Jerome Valcke egykori főtitkár már eddig is el volt tiltva minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A FIFA belső igazságszolgáltatása a minap úgy határozott, hat évvel és nyolc hónappal meghosszabbítja a két renitens büntetését, aminek következtében Blatter 2028-ig, Valcke 2032-ig nem térhet vissza a sportágba. Lehet, hogy akkor már egyikőjük sem fog élni…

Továbbra is él a korrupciós ügyek kapcsán a kettős mérce a FIFA-nál: amíg a jelenlegi elnök, Gianni Infantino kétes ügyeiben semmi kivetnivalót nem talált a nemzetközi szövetség, addig az előző vezetés két legfőbb tagját, vagyis Sepp Blatter elnököt és Jerome Valcke főtitkárt újabb sokéves eltiltással sújtotta. Persze ők ketten is abszolút rászolgáltak a szigorú szankciókra, hiszen már évek óta köztudott volt, hogy előszeretettel emeltek ki nem kevés pénzt a szövetség kasszájából magáncélokra, illetve a vesztegetés sem állt messze tőlük, ha arról volt szó, s akkor a jövő évi vb Katarnak való odaítélésének körülményeiről már ne is szóljunk. Most is egy sikkasztási ügyben hozott kemény ítéletet a FIFA belső igazságszolgáltatása: Blatter és Valcke eltiltását egyaránt hat évvel és nyolc hónappal hosszabbították meg, mivel előbbi 20, utóbbi 27 millió eurót fizettetett ki a szövetség költségvetéséből önmagának bónusz címén. Mindez azt jelenti, hogy Blatter 2028-ig, Valcke 2032-ig nem vállalhat semmilyen tisztséget a fociban – előbbi 92, utóbbi 71 éves lesz, amikor lejár eltiltása, föltéve, hogy addig nem kapnak újabb büntetést, meg ha egyáltalán élni fognak még. Ha ez még nem volna elég, fejenként 900 000 svájci frank pénzbüntetést is be kell fizetniük a FIFA kasszájába, igaz, a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezhetnek az ítélet ellen, így még az eltiltás sem jogerős.

A FIFA belső igazságszolgáltatása egy 2016 szeptemberében indult nyomozás konklúziójaként hozta meg szerdán döntését, amellyel a mostani elnök, Infantino, természetesen nagyon jól jár, mert így nem kell tartania attól, hogy Blatter veszélyt jelent elnöki pozíciójára, pedig a svájci sportdiplomata az elmúlt években többször is lemondásra szólította föl utódját a vele kapcsolatban kiderült, semmivel sem kisebb visszásságok miatt, tavaly nyáron pedig egyenesen azt követelte, hogy a szövetség etikai testülete mozdítsa el tisztségéből az elnököt. Csakhogy a föntebb hivatkozott cikkemben az is szerepel, hogy Infantino saját embereit rakta a testületbe, így az természetesen nem fog szembefordulni vele.

Ami a Blatterék ellen most meghozott ítéletet illeti, a belső bíróság az indoklásban azt rótta az egykori vezetők terhére, hogy az etikai szabályokat megsértve olyan rendszert dolgoztak ki, amely “rendkívüli előnyöket biztosít minimális erőfeszítéssel”.

65 millió svájci frank bónusz három embernek

Az ítélet indoklásának részleteiből kiderül, hogy Sepp Blatter összesen 23 millió svájci frankot kapott “rendkívüli bónusz” címén a 2010-es világbajnoksággal, a 2013-as Konföderációs Kupával és a 2014-es vb-vel összefüggésben. Jerome Valcke, a sportújságíróból lett FIFA-főtitkár ugyanezen időszak alatt 30 millió frankot kapott hasonló címen, persze szokásos javadalmazása mellett. Ezek az összegek és a jogcím, amely alatt kifizetésre kerültek, önmagukban is nehezen érthetőek, jogilag azonban az eredményezte a fő problémát, hogy Blatternek és Valcke-nak nem volt szüksége a FIFA pénzügyi bizottságának jóváhagyására ezekhez a jelentős kifizetésekhez. Nem csak ők kaptak a jóból: Markus Kattner, a 2016 májusában menesztett pénzügyi igazgató és Julio Grondona egykori alelnök is kapott kisebb pénzeket rendkívüli bónusz gyanánt. Kattnert tavaly júniusban ugyanebben az ügyben 10 évre tiltották el, Grondona pedig 2014-ben bekövetkezett halála miatt nem lett felelősségre vonva.

Blatter, Valcke és Kattner összesen 64,5 millió svájci frankot kapott a vizsgált időszakban, míg Grondona 4,5 millió dollárt. A volt elnök, a volt főtitkár és Grondona maguk írták alá a részükre történő kifizetések teljesítéséhez szükséges jóváhagyásokat, míg Markus Kattner volt felelős a teljesítésért, azonban tartózkodott attól, hogy erről jelentést tegyen a FIFA auditorainak, s a szövetség pénzügyi jelentéseiben sem tüntette fel ezeket a kiadásokat.

A 85 éves Sepp Blatter ellen több büntetőeljárás is folyik Svájcban, többek között annak a 2 millió eurós kifizetésnek az ügyében, amelyet Blatter Michel Platininek, az UEFA akkori elnökének folyósított 2011-ben “baráti kölcsön” címén, azonban erről “elfelejtette” a FIFA pénzügyi részlegét tájékoztatni. Ez volt az az ügy, amely kirobbantotta a nemzetközi szövetség körüli botrányt, amely végül 2015-ben, egy nappal újraválasztása után a volt elnök tisztségébe került, mivel a rá nehezedő nagy nyomás miatt lemondani kényszerült.

“Ez az új szankció övön aluli ütés számomra. Fájdalmas és érthetetlen” – reagált a tavaly decemberi és januári kórházi kezelése után most otthon lábadozó Blatter a francia hírügynökségnek. “Az etikai bizottságnak jelenlegi formájában semmi köze sincs egy független testület alapelveihez. Ma már nem több, mint a FIFA elnökének fegyveres szárnya, emiatt pedig ez az eljárás nem más, mint az igazságszolgáltatás paródiája” – vádaskodott.

Ami a 60. évét taposó Jerome Valcke-ot illeti, ő jelenleg várja a fellebbviteli tárgyalást az ellene és Nasszer Al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain elnöke ellen hűtlen kezelés és korrupció miatt folyó eljárásban. Elsőfokon mindkettejüket fölmentette a bíróság, az ügyészség azonban fellebbezett, így a másodfokon eljáró törvényszék fog ítélkezni fölöttük. Valcke már korábban kijelentette, hogy szeretne visszatérni egykori szakmájába, a mezőgazdaságba, azonban állítása szerint a FIFA beavatkozásai “két-három” hasonló kísérletét már meghiúsították.

A svájci igazságszolgáltatás 2015 óta közel húsz nyomozást indított a FIFA-t érintő ügyekben: ezek nagy része még a Blatter-érához kapcsolódik, de tavaly július óta Gianni Infantino jelenlegi elnök ellen is eljárás van folyamatban, amiért 2017 és 2020 között három alkalommal is titokban találkozott a szövetség elleni nyomozásokat vezető ügyésszel abból a célból, hogy a FIFA számára kedvező irányba terelje az ügyek menetét. Azt hiszem, még sokszor kell majd írnom a mostanihoz hasonló ügyekről, pedig jó lenne, ha nem kéne ilyenekkel foglalkozni…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: lopinion.ma

Leave a Reply