Külföldi nézők nélküli olimpia: Japán túl fogja élni

A tokiói olimpia és paralimpia szervezői szombaton bejelentették, hogy nem engedélyezik külföldről beutazni szándékozó szurkolók jelenlétét a játékokon, vagyis az eseményeken csak a hazai közönség, meg esetleg a Japánban élő külföldiek vehetnek részt. A döntésnek természetesen sokan nem örülnek, még ha szükségesnek is találják azt. Ez különösen igaz a turizmus-vendéglátásra, amely a tavalyi visszaesés után idén elsősorban az olimpiától remélte üzleti eredményének növekedését, most azonban alighanem keresztet vethet erre, s tovább várhat a jobb napokra.

Ishii Tosiko 2019-ben több, mint 150 000 eurónak megfelelő összeget befektetett hagyományos japán fogadója, a ryokan felújításába, bővítésébe. Ez a projekt természetesen a tokiói olimpiával állt összefüggésben, hiszen – mint minden, a turizmusban érdekelt vállalkozó – ő is arra számított, hogy a világ legnagyobb sporteseménye rengeteg külföldi turistát vonz majd az országba, ezáltal komoly bevételnövelést tud majd elérni a játékok 18 napja alatt. Mostantól kezdve azonban le kell mondania eme terveiről, mert az olimpia szervezői szombaton végleg eldöntötték, hogy nem lehetnek jelen külföldről érkező szurkolók a versenyeken, s természetesen a nyitó- és záróünnepségeken sem. Pedig Ishii asszonynak néhány hónappal ezelőtt még komoly reményei voltak: “Azt mondtam magamnak, hogy a játékokkal határ a csillagos ég, de mindez most elpárolgott” – utalt ezzel arra, mekkora várakozásai voltak az olimpia miatt. Az üzletasszony hozzátette, csak az állam által nyújtott támogatásoknak köszönhetően tudott talpon maradni, mert tavaly több hónapon át alig akadt vendége, s amikor az év második felében a kormány ösztönözte a japánokat a belföldi utazásokra, akkor is elmaradtak a számok egy normális esztendő adataitól. Ennek ellenére igyekszik bizakodó maradni, s jó vállalkozó módjára előretekinteni: “Úgy vélem, hogy legalább szeptemberig nem jöhetnek külföldi látogatók Japánba. Most már a jövőt kell tervezni”.

A külföldi nézők beutazásának megtiltásáról szóló döntés megszületése előtt az olimpia és a paralimpia szervezői 630 000 jegyet értékesítettek Japánon kívül. A turizmus, valamint a vendéglátóipar szereplői ez alapján joggal bízhattak abban, hogy vállalkozásaik komoly föllendülést érhetnek el az események ideje alatt, s az azokat követő időszakban is. Ugyanakkor a két nagy világverseny gazdasági hatásait túlbecsülték Japánban az elmúlt egy-két évben. Erre talán a legjobb példa, hogy a japán kormány a tavalyi esztendőre vonatkozólag 40 millió külföldi turista beutazásával számolt, ám ennek a határkorlátozások miatt csak a töredéke valósult meg.

A Capital Economics gazdaságelemző cég tavaly év végén kiadott elemzésében is még azzal számolt, hogy közel 600 000 külföldi látogatója lesz az olimpiának és paralimpiának, s ezek az emberek mintegy 95 milliárd jent költenek majd el Japánban, amely összeg az ország GDP-jének 0,02%-át teszi ki. Azzal, hogy a játékokat külföldi nézők nélkül fogják megrendezni, akár 200 milliárd jen hiányt is okozhat Kiuicsi Takahide, a Nomura pénzügyi kutatóintézet közgazdásza szerint. A szakember azonban úgy véli, hogy ezt a kiesést a japán gazdaságnak el kell tudni viselni, de kétségtelen, hogy bizonyos iparágakra nézve súlyos hatása lesz ennek a veszteségnek.

Mindennek ellenére jelentősen nőhet a gazdaság

Japán a világ negyedik legnagyobb nemzetgazdaságával rendelkezik, amelyet elsősorban rendkívül exportképes és jelentős iparának köszönhet. A szigetország idén fellendülést remél a tavalyi 4,8%-os recesszió után. Az OECD előrejelzése szerint Japán 2,7%-os gazdasági növekedést könyvelhet el ebben az évben. Ez jobb, mint a szervezet korábbi prognózisa, amelyben még 2,3% szerepelt. A Nemzetközi Valutaalap a maga részéről még optimistább a kilátásokat illetően, ugyanis január végén közzétett előrejelzésében 3,1%-os növekedést várt.

Ennek ellenére a japán turizmusnak idén is komoly csapást kell elszenvednie egyrészt az olimpiával kapcsolatos korlátozások, másrészt a külföldiek beutazásának tilalma miatt. Pedig a tavalyi második félévben a turisztikai ágazat javítani tudott eredményén, miután a kormány ösztönözte a belföldi utazásokat a szektor megmentése végett. Ezt az intézkedést azonban sokan az év végén ismét romlásnak induló egészségügyi helyzet kiváltó okának bélyegezték, ezért a kormánynak december végén föl kellett függesztenie a programot. A döntéshozóknak januárban ismét veszélyhelyzetet kellett bevezetniük Japán több régiójában, köztük Nagy-Tokióban is (ez a fővárost és annak hatalmas agglomerációját foglalja magában) a kórházak növekvő terheltsége miatt, azonban Nyugat-Európával összehasonlítva szinte semminek számítottak azok az intézkedések, amelyeket életbe léptettek, hiszen az emberek hétköznapjait talán a leginkább érintő szabály az volt, hogy a bároknak, éttermeknek 20 órakor be kellett zárniuk, de szigorúnak mondható lépésekre nem került sor. A japán kormány éppen ma vonta vissza a veszélyhelyzetet Tokióban és környékén a helyzet rendeződése miatt. Ez a tény természetesen az olimpia szempontjából is pozitív fejlemény, s nagyban csökkenti azoknak a feltételezéseknek megvalósulási esélyeit, hogy a játékokon erősen korlátozhatják a helyi közönség számát is. Ahogy a Sportudvar Podcast múlt heti adásában elmondtam, Japánban a sportesemények látogatására vonatkozóan a kötelező maszkviselésen kívül semmilyen rendkívüli szabály nem vonatkozik. A jó hírek ellenére a japánok óvatosak maradnak, ami érthető is, hiszen a világ legelöregedettebb társadalmáról beszélünk.

Jóllehet, van egy olyan hipotézis, miszerint az olimpia kedvező hatással lesz a japánok lelki állapotára és kiadásaira is, de elemzők szerint ez attól függ, hogyan tud teljesíteni a gazdaság, s esetleg menet közben nem kell-e ismét rendkívüli jogszabályokat bevezetni egyes területeken, netán az egész országban a kórházak állapota miatt. Hogy mi lesz, megjósolhatatlan, de a japánok egyre inkább bíznak abban, hogy rendeződik az egészségügyi helyzet, ezáltal az olimpiarendezés támogatottsága is növekedésnek indult többhavi csökkenést követően. Ez tűnik ki Hidejuki Szatónak, a japán ryokanok és szállodák szövetsége igazgatójának szavaiból is: “Egyszer véget fog érni a határzár, s az emberek ismét utazni fognak. Úgy gondoljuk, hogy erős globális kereslet fog megmutatkozni a japán turizmus iránt”.

Akármi is lesz, bízzunk abban, hogy most már semmilyen probléma nem fog fölmerülni az olimpia és a paralimpia körül, s akkor nyáron rengeteg magyar sikernek örülhetünk majd.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply