“Eurószemét” – keményen ostorozza az angol sajtó a Zágrábban megégett Tottenhamet

A tegnap esti Európa Liga-mérkőzések közül a legnagyobb meglepetést kétségtelenül a Tottenham zágrábi kiesése szolgáltatta. A Spurs pedig kettő gólos előnyből várhatta a Dinamo Zagreb elleni nyolcaddöntő-visszavágót, azonban a horvát csapat 120 perc alatt megfordította a párharcot, ezzel kiejtette az észak-londoniakat. José Mourinho, a Spurs vezetőedzője nem rejtette véka alá csalódottságát a meccs után, s természetesen az angol sajtó sem így tett, miközben a horvát lapok érthető módon eufórikus állapotban vannak, s már a végső győzelem lehetőségét is reálisnak látják.

A Tottenham Hotspur abban a tudatban léphetett pályára tegnap este Zágrábban, hogy 2:0-ás előnyben kezdheti meg a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjének visszavágóját. Az angol együttesen pedig látszott is, hogy elsősorban az előny megtartására összpontosít, s nem erőlteti a támadójátékot. Amennyiben a védelem állta volna a sarat, akkor minden bizonnyal sikeres lett volna ez a taktika, csak hát a hátsó alakzat korántsem volt stabil. Ezt pedig Mislav Orsic használta ki, aki a 2×15 perces hosszabbításba torkolló mérkőzésen triplázott, s ezzel a horvát bajnok 3:2-es összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe.

“Eurószemét” – ezzel az igen kemény jelzővel illette a Spurs zágrábi produkcióját a Daily Mail, amelynek mai sportrovatában ez a mérkőzés szerepelt a címlapon annak ellenére is, hogy közben a Manchester United és az Arsenal is továbbjutott (előbbi Milánóban ejtette ki a Milant, utóbbi hazai vereséggel is továbbment az Olimpiakosszal szemben). A lap pár sorral lejjebb “Horror Show”-ként írta le a mérkőzést, a címlaphoz mellékelt fotón pedig a földön ülő, letört Harry Kane látható, aki szintén nem tudott érdemben segíteni csapatán, amely így KO-t kapott a Dinamo Zágrábtól. Miközben a Times megalázónak minősítette a Tottenham szereplését, az újságok többsége nem feledkezett el megemlékezni José Mourinho nyilatkozatáról sem, aki erősen kritizálta játékosai hozzáállását.

“Ellenfelünk izzadtságot, energiát és vért nem kímélve küzdött ma este, a végén pedig örömkönnyeit is kiadhatta magából. Nagyon szerények és elkötelezettek voltak. Gratulálnom kell nekik. Eközben az én csapatom – ismétlem, az én csapatom – nem úgy nézett ki, mintha egy fontos mérkőzést játszana. Lehet, hogy számukra nem volt fontos ez a mérkőzés, számomra viszont igenis az volt. Sajnálom, hogy ekkora különbség volt hozzáállásban a két csapat között. Sajnálom, hogy csapatom volt az, amely nem csak a foci alapjait, hanem az élet alapjait sem tartotta tiszteletben, ami azt jelenti, hogy tiszteljük a munkánkat és mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeresen végezzük a dolgunkat. Csak bocsánatot kérhetek a Tottenham szurkolóitól. Remélem, ők is ugyanazt érzik, amit most én. A mai nap arról szólt: élni vagy meghalni. Mi pedig meghaltunk” – mondta a portugál szakvezető a BT Sport tv-csatorna riporterének közvetlenül a lefújás után.

“A Special One nem tud elrejtőzni”

A Guardian című napilap Mourinho bosszúságának illusztrálására azt a képet közölte, amelyen a Spurs trénere gratulál a Dinamo Zagreb játékosainak a pályán, közvetlenül a lefújás után, de ugyanezt kicsivel később, a horvátok öltözőjében is megtette. Ez azonban nem akadályozza a sajtót abban, hogy a portugállal szembeni ellenérzéseinek is hangot adjon.

“Mourinhónak és a Spurs sztárjainak meg kellene kérdezniük, hogy hazatérhetnek-e Horvátországból ezek után” – írja a Sun. “José Mourinho ölbe tett kézzel hibáztatta csapatát, de a Special One nem tud elrejtőzni a felelősség elől eme katasztrófális estét követően” – közölte a Mirror. Az Independent még messzebb megy: “Ez a mérkőzés végzetes lehet José Mourinho számára. A Spurs Dinamo Zagreb elleni veresége és kiesése minden bizonnyal elgondolkodtatja Daniel Levyt (a Spurs elnökét – a szerk.). Ezután a menesztésnek is szóba kell kerülnie, tekintve, hogy a Tottenham számára mennyire fontos volt idén az Európa Liga”.

Örömmámorban a horvát sajtó

Amíg az angol lapok döbbenten és frusztráltan írnak a mérkőzésről, addig természetesen a horvát újságok eufórikus hangulatba kerültek. Az ország legolvasottabb napilapja, a Jutarnji List és az egyetlen sportnapilap, a Sportske Novosti is címlapján hozta a mérkőzésről szóló tudósítását. “Horvát klub 1967 óta nem szerepelt olyan jól európai kupában, mint most” – írta utóbbi újság, utalva ezzel a Dinamo Zagreb eddigi legnagyobb nemzetközi sikerére, az 1967-es Vásárvárosok Európa-kupája megnyerésére, amikor az oda-visszavágós döntőben egy másik angol csapatot, a Leeds Unitedet győzte le 2:0-ás összesítéssel. Ahogy a sportlap is írta, 54 éve várnak egy újabb európai győzelemre Zágrábban, s a helyiek a mostani siker után már a végső diadalt is reális célkitűzésnek tartják a Dinamo számára.

Ma 13:00-kor kerül sor a negyeddöntők sorsolására, amelyen a Dinamo Zagreb a Manchester Unitedet, de akár a Rangerst szintén nem kis meglepetésre, ráadásul idegenben búcsúztató Slavia Prahát is kaphatja. Meglátjuk, mi fog történni a folytatásban, de az biztos, hogy a Tottenham nem érdemelt továbbjutást, a horvát csapat már annál inkább.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: theguardian.com

Leave a Reply