Kanté mindenhol ott volt, Suarez a pályán sem volt, a Bayernnek nyugodt estéje volt – a szerdai BL-mérkőzések értékelése

Lezárult tegnap este a nyolcaddöntős szakasz a labdarúgó Bajnokok Ligájában, vagyis kialakult a legjobb nyolc mezőnye. A Chelsea hazai pályán is megverte az Atlético Madridot, amelyben Luis Suarez teljesítményében nem volt köszönet. A Bayern München eközben ugyancsak különösebb gond nélkül győzte le a Laziót, így továbbra is versenyben van a címvédésért.

CHELSEA – ATLÉTICO MADRID
POZITÍVUMOK
Kanté volt a meccs embere

N’Golo Kanté rendkívül jó teljesítményt nyújtott a tegnapi mérkőzésen. Ebben talán az is szerepet játszott, hogy Didier Deschamps ma jelenti be a francia válogatott kvázi Eb-keretét, úgyhogy nyilván bizonyítani akart, hogy helye van a nemzeti csapatban. Kanté pedig bizonyított. Rengeteg labdát szerzett a középpályán, emellett pedig remek összekötő kapocs volt a védelem, a középpálya és a támadósor között, ugyanis szinte egyetlen pontatlan passza sem volt. A francia indította azt a támadást, amelyből Ziyech a 34. percben megszerezte a vezetést, ezzel nagyban eldöntve a párharc sorsát. Az egész mérkőzésen fáradhatatlan volt, hiszen a 94. minutumban is főszerepet vállalt csapata második találatából, amikor is teljesen lekötötte az Atlético védelmét a jobb oldalon, ezáltal Emersonnak rengeteg szabad területet biztosított a bal oldalon, így könnyedén vehette be Oblak kapuját. Kantét tehát nyugodtan nevezhetjük a meccs emberének.

Rüdiger, a föltámadt főnök

A Frank Lampard által jobbára mellőzött Antonio Rüdiger honfitársa, Thomas Tuchel érkeztével valósággal újjászületett Londonban. A német hátvéd a csapat egyik vezéregyéniségévé vált Tuchel kezei alatt, s erről tegnap este is tanúbizonyságot tett, ugyanis védekezésben szinte tökéletes teljesítményt nyújtott, egyáltalán nem hagyta, hogy a madridi támadók kifejezhessék önmagukat. Kiváló játékkal rukkolt elő, amely szimbolizálja az angol védelem újszerű átjárhatatlanságát, amely Tuchel érkezése óta csupán kettő gólt kapott.

Tuchel bölcs döntései

A Chelsea menedzsere nagyot húzott azzal, hogy Kai Havertz gyorsaságát előnyben részesítette az első mérkőzésen szenzációs gólt szerző Olivier Giroud képzettségével szemben. Többen meg is lepődtek a kezdés előtt, hogy a francia nem került a kezdőbe, de mint utóbb kiderült, nélküle is simán továbbjutott a londoni csapat. Havertz volt ugyanis az, aki az első gól előtt kiszolgálta Timo Wernert, aki aztán gólpasszt adott Ziyechnek – ezzel teljes mértékben megvalósították azt, amit edzőjük kért tőlük. Lenyűgözőek voltak az átadások, s látszott a játékosokon, hogy éheznek a sikerre, amit Lampard utolsó heteiben nem igazán lehetett látni az arcokon, Tuchel azonban – többek között másodedzője, Lőw Zsolt segítségével – gatyába rázta a társaságot, amely újra elkezdett hinni magában, s ennek az lett az eredménye, hogy a Kékek versenyben vannak a BL-győzelemért, s az angol bajnokságban is minden esélyük megvan a dobogós helyezés elérésére. Az sem mellékes, hogy a német szakvezető eddigi 13 mérkőzéséből egyet sem veszített el a Chelsea-vel.

NEGATÍVUMOK
Suarez fantom volt

Az uruguayinak talán csak egyetlen értékelhető megmozdulása volt az egész mérkőzésen, mégpedig a 23. percben, amikor a vele szemben elkövetett szabálytalanságért egy szőrösebb szívű bíró minden bizonnyal 11-est adott volna. Ezzel azonban minden jót el is mondtam Suarez szerepléséről. Az egykori Liverpool-csatár annak idején sok nagy csatát vívott a Chelsea-vel (ezek között akadt harapással végződő incidens is), most azonban gyakorlatilag ott sem volt a pályán, igaz, ez nem kizárólag az ő hibája volt, hiszen a gyengén inspirált középpálya sem nagyon szolgálta ki labdákkal, ugyanakkor az már részben az ő sara, hogy a nála lényegesen agilisebb Joao Félixet nem tudta hatékonyan támogatni. Ebből az következett, hogy immár 25 meccsesre nyúlt Luis Suarez góltalansági sorozata a Bajnokok Ligájában, azaz az idei kiírásban egyetlen gólt sem tudott szerezni. Az uruguayi gyengélkedése a spanyol bajnokságban is érezteti hatását, hiszen amíg a Chelsea-re azt lehet mondani, hogy föltámadt tavasszal, addig az Atlético pont, hogy visszaesni látszik. Néhány hete még kilenc pont volt a Matracosok előnye a La Ligában, ez mostanra négy pontra olvadt a Barcelonával szemben, míg a Real Madrid hat ponttal van városi riválisa mögött, miközben tizenegy forduló van hátra, vagyis simán kicsúszhat a piros-fehérek kezéből a már-már biztosnak tűnt bajnoki aranyérem. Persze lehet, hogy a BL-kiesés miatt csökkenő terhelés jótékonyan fog hatni a gárdára, de ez a jövő zenéje.

Koke jól futott, de nem szolgált jól

A spanyol rengeteget futott a találkozón. Csapatkapitányként igyekezett föltüzelni társait, azonban technikailag több hibát is vétett, ezzel pedig éppen ellentétes hatást ért el: a madridiak szinte lelketlenül szaladgáltak a pályán, miközben egyáltalán nem voltak veszélyesek a londoni kapura. Koke sok hibával játszott, a támadások fölépítéséhez pedig egyáltalán nem tudott hozzájárulni. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy Suarezzel együtt ők ketten okozták az Atlético Madrid minden baját ezen az estén. Sok fizikai erőfeszítését semmivé tették a nullához közelítő támadó szándékai. Így pedig nem is lehetett más a spanyolok sorsa, mint a kiesés, ami ráadásul úgy sikerült, hogy 180 perc alatt egyetlen gólt sem tudtak szerezni. Azért ez elgondolkodtató…

A Chelsea tehát 2:0-ra verte az Atlético Madridot és 3:0-ás összesítéssel került be a negyeddöntőbe.

BAYERN MÜNCHEN – LAZIO
POZITÍVUMOK
David Alaba kifogástalan volt védekezésben és a középpályán

Védekezésben nem tűrt megalkuvást, a támadásokból pedig úgy igyekezett kivenni részét, hogy maga vitte föl a labdákat az ellenfél 16-osának térségébe. Labda nélkül sikerült megtörnie a Lazio támadásait, hiszen Muriqit már az 1. perctől fogva nem hagyta élni a pályán. A 64. percben helyet cserélt a beálló Daviesszel, ezzel is bizonyítva, hogy mennyire sokoldalú játékos. Ez a változtatás pedig nagy szerepet játszott abban, hogy a 73. percben gólpasszt adott Chupo-Motingnak. Nagy meccse volt, a Bayernnél már most sajnálhatják, hogy a nyáron elmegy.

Leroy Sané, a Bayern valódi veszélyforrása

Nagyon mozgékony és aktív volt a müncheni támadó alakzatban, tőle indult ki a legtöbb veszélyes német akció. Ritmusváltásai és megindulásai nem egyszer veszélyeztették a római védelmet, amely nem igazán tudott ellenállni ezeknek a történéseknek. Erre talán a legjobb példa a Luliccsal szembeni párharca volt az 50. percben. Csak az fosztotta meg a gólszerzéstől, hogy Robert Lewandowski az első találat előtt nem volt önzetlen, nem passzolta le neki a labdát, hanem ő fejezte be a támadást. Sanénak a meccs végén is volt még egy nagy alakítása, amikor több védőből bohócot csinálva szolgálta ki Gnabryt, akinek lövését viszont Pepe Reina hárította.

NEGATÍVUMOK
A két csapat játéka

Akárhonnan is nézzük a dolgokat, az idei Bajnokok Ligája nyolcaddöntős fázisa nem volt izgalmas, hiszen mindegyik párharc igen simának bizonyult, s ezek közül is kiemelkedett ez a párosítás, hiszen a Bayern München Rómában 4:1-re tudott nyerni az odavágón. A bajorok ugyan a visszavágón is próbáltak támadó szellemben föllépni, és sikerült is kettő gólt szerezniük, de a római védelmet nem tudták mindig feltörni. Ezzel szemben a Lazio játékosai elfogadták, hogy eldőlt a párharc, gyakorlatilag meg sem kíséreltek csodát tenni, igaz, erre aligha lett volna esélyük. A Bayernt ez pedig arra késztette, hogy ne adjon ki magából mindent, ezáltal pedig egy közepes színvonalú találkozót láthattunk, olyat, amilyen talán a múlt heti Liverpool – Lipcse mérkőzés volt.

Muriqi nehéz estéje

Vedat Muriqi feladata lett volna a visszavágón a római támadások befejezése, azonban a koszovói csatár egy igen komplikált estén van túl. Ebben nagy szerepe volt a föntebb már emlegetett David Alabának, akinek ellenállhatatlan és koncentrált játékával szemben nem volt ellenszere Muriqinek, aki emellett Leon Goretzkával szemben is csúnyán alulmaradt a 30. percben megvívott párharcban. Kitűnt a fiatal játékos nemzetközi tapasztalatlansága, igaz, nem ez volt a Lazio kiesésének fő oka.

A Bayern München tehát 2:1-re nyert a Lazio ellen, s 6:2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol rajta kívül a Dortmund, a Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Real Madrid, a Paris Saint-Germain és a Porto került még be. Ebből a névsorból kiderül, hogy már egyetlen olasz csapat sincs versenyben, miközben három angol alakulat is áll még a sorozatban, s a Porto személyében egy nem topligás együttes is pályázik még a végső győzelemre. A negyeddöntők sorsolását pénteken délben fogják megtartani.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply