Az angol labdarúgás későn lépett föl a focistapalánták bántalmazása ellen

Nagy port kavart a szigetországi közvéleményben egy szerdán közzétett független vizsgálat eredménye, miszerint az angol labdarúgásban a ’80-as, ’90-es évek folyamán rengeteg gyermek esett áldozatul szexuális zaklatásoknak, s egyéb elfogadhatatlan cselekedeteknek. Maga a tény már évek óta ismert volt, most viszont arra is fény derült, hogy az FA késlekedett föllépni a káros jelenséggel szemben, mint ahogy a klubok nagy része sem tett egy darabig semmit a gyermekek érdekében. Az angol szövetség tegnap beismerte “megbocsáthatatlan intézményes felelősségét” a történtek elfajulásában.

Az angol Labdarúgó Szövetség (FA) szerdán nyilvánosságra hozta annak, a szervezettől teljesen független vizsgálatnak a megállapításait, amely súlyos felelősséget ró a szövetségre a ’90-es években, különösen 1995 és 2000 között az angol labdarúgásban számos ifjúsági korú játékost ért szexuális visszaélések, bántalmazások, zaklatások kapcsán tanúsított tehetetlensége, a gyermekek megóvásának és a felelősök megbüntetésének elmulasztása miatt. “Az FA késlekedve hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesek és hatékonyak lettek volna a gyermekek megóvása érdekében, valamint elősegítették volna azt, hogy a sportág szereplői kellően komolyan vegyék ezt a védelmet” – áll a több, mint 700 oldalas jelentésben.

2016-ban kezdődött a nyomozás

A most kiadott vizsgálati jelentés nem pár hónap, hanem öt év munkájának eredménye, hiszen az FA 2016-ban kezdeményezte, hogy egy független vizsgálóbizottság vegye górcső alá az 1970 és 2005 közötti időszakot abban a tekintetben, hogy mennyi utánpótláskorú játékost értek szexuális természetű incidensek. A botrány annak idején azután tört ki, hogy kiderült: Barry Bennell, a Crewe Alexandra ifjúsági edzője a ’80-as, ’90-es években több tanítványát is bántalmazta, mint pl. az ügyet 2016 novemberében a Guardian című újságnak adott döbbenetes interjújával kirobbantó Andy Woodwardot, de napokon belül több egykori játékos is jelentkezett, s egyre több és több, az utánpótlásban dolgozó edző keveredett gyanúba. Köztük több olyan is van, aki korábban már ült börtönben fiatalkorúak elleni erőszak miatt, így pl. Bennellt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is elítélték, de egy korábbi játékosa azt a George Ormondot kompromittálta, aki hat évet töltött börtönben, mert közel 25 éven át bántalmazott fiatal focistapalántákat.

Bennellre többen is terhelő vallomást tettek, amelyek közül talán a ma 49 éves, korábban a Crewe-ban és a Manchester Cityben is megfordult, manapság azonban már golfozó Chris Unsworth kijelentése volt a legmegdöbbentőbb. Azt állította ugyanis, hogy Bennell a Manchester City edzőjeként legalább 50-szer, de az is lehet, hogy 100-szor megverte, s volt, amikor egy-két másik fiúval együtt kapták a pofonokat az agresszív vadállattól, aki pedig a ’90-es években nagy hírnévre tett szert Angliában, mivel vezetésével a Crewe Alexandra a korszak egyik, ha nem a legerősebb utánpótlás-képzésével rendelkezett, amelyből számos, később ismertté vált játékos került ki.

A ma 67 éves Bennellt 2018 elején állították bíróság elé, ahol 48 bűncselekmény miatt kellett felelnie: nemi erőszak, nemi erőszak kísérlete, fajtalankodás és 12 kisfiú ellen 1979 és 1990 között elkövetett sorozatos bántalmazások szerepeltek a bűnlajstromban. Az erőszakos edző ezek közül csupán hat bűncselekmény elkövetését vallotta be.

A ma 57 esztendős Paul Stewart, a Tottenham, a Liverpool és a Manchester City egykori támadója egy általa nyilvánosan megnevezni nem kívánt edzőről azt állította, hogy többször is erőszakoskodott vele, amikor ő még csak 15 éves volt. “A mentális hegek vezettek engem oda, hogy az alkoholhoz és a droghoz nyúljak. Szeretném, ha az emberek rájönnének, milyen nehéz ezt mind elmondani” – jelentette ki Stewart a Daily Mirrornak, s hozzátette: tudomása szerint legalább száz hasonló eset történt az angol labdarúgásban.

Már annak idején is több áldozat kijelentette, hogy az FA évekig nem csinált semmit a bűnös edzők felelősségre vonása érdekében, hanem lényegében cinkostárssá válva eltussolta ezeket a szörnyű ügyeket.

A szövetség tegnap jutott el oda, hogy hosszú évtizedek után végre elismerje felelősségét a történtekért. “Ezek súlyos intézményi kudarcok, amelyekre nincs mentség. A szövetség a vizsgált időszakban nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy menedékként szolgáljon a bántalmazott gyermekek számára” – áll a jelentésben.

A leírtakból arra is fény derült, hogy az FA 2000 után is súlyos hibákat követett el, hiszen nem tett semmit az ellen, hogy Bennell – miután 2003-ban szabadult a börtönből – folytassa edzői tevékenységét. A jelentés elismeri: nem biztos, hogy ezen időpont után bármelyik klubnál is munkát vállalt, de pusztán az a tény, hogy semmilyen tiltás hatálya alatt nem állt korábbi bűnei miatt, veszélybe sodorta a gyerekeket. Bennellt összesen öt alkalommal ítélték el pedofília miatt, legutoljára a már említett 2018-as, liverpooli tárgyaláson, amikor 31 év szabadságvesztést kapott a fiatalok ellen elkövetett bűnei miatt.

2019-ben egy másik egykori ifiedzőt, a Southamptonnál és a Peterborough-nál megfordult Bob Higginst 24 év börtönre ítélték 46 rendbeli fiatalkorúak elleni szexuális zaklatás és 24 rendbeli fiatalkorúak sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt, amelyekre 1971 és 1996 között került sor. Az FA vele szemben sem járt el keményen, holott 2003-tól a szabályozás lehetővé tette volna, hogy büntetőeljárást kezdeményezzen ellene.

A jelentés a szövetség mellett a klubokat sem kíméli, ugyanis az érintett egyesületek ugyancsak lassan és elégtelen módon kezelték a fiatal játékosokkal szembeni bűncselekményeket, figyelmen kívül hagyták a hozzájuk eljutott pletykákat és panaszokat.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply