Rekorddöntés mezitláb, havon

Karim El Hayani neve valószínűleg nem cseng ismerősen a Sportudvar sok olvasója számára. Pedig a spanyol mezei futó nemrég egy igen érdekes világrekordot állított föl Kanadában, ugyanis minden eddiginél rövidebb idő alatt teljesítette a félmaratont. Csúcsában az a különleges, hogy havas és jeges utakon teljesítette, mégpedig cipő és zokni nélkül.

Karim El Hayani rövidesen bekerülhet a Guinness-rekordok könyvébe. Azért a föltételes mód, mert a világcsúcsokat összegző kiadványban csak azután tüntethető föl az arab származású spanyol mezei futó rekordja, hogy a könyv szakértői megvizsgálják és hitelesítik teljesítményét. A döntés néhány héten belül várható, azonban az eddigi információk alapján biztosra vehető, hogy hivatalossá válik, ezáltal El Hayani egy igen ismeretlen világrekord büszke tulajdonosává válhat – ez pedig nem más, mint a havon és jégen teljesített leggyorsabb félmaraton csúcsa. A hispán futó ugyanis március 3-án a kanadai Québec tartományban található Beauport-tó körül 15, egyenként 1300 méteres kört tett meg a havas, jeges terepen, igen hideg időben.

Bár sütött a Nap, de Kanadában a márciusok is igen hidegek szoktak lenni. Ennek ellenére Karim El Hayani nem viselt kabátot, de ami igazán döbbenetes, még cipőt és zoknit sem, azaz mezitláb teljesítette a 21 km-es távot. Az igen kemény körülmények ellenére a spanyol 1 óra 36 perc alatt futotta le a félmaratont, ami fél órával jobb, mint az előző, még 2007-re datálható rekord, amikor a “Jégember”, a holland Wim Hof 2 óra 6 perc 34 másodperc alatt teljesítette ugyanezt a távot hasonló viszonyok közepette. Könnyen lehet, hogy ezek után a sportban egyébként több nagy név által is használt becenév El Hayanit is megilleti, mivel -10 fok körüli hidegben volt képes mezitláb lefutni 21 kilométert.

Hogy volt képes erre? Miért csinálta?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy El Hayani már pár nappal korábban megkísérelte teljesíteni nagy küldetését, azonban az időjárási viszonyok akkor még nem tették lehetővé, hogy útnak induljon. A spanyolról tudni kell, hogy a Clinique du coureur nagykövete. Ez egy olyan szervezet, amely azt kutatja, hogyan lehet megelőzni a futás közben leggyakrabban előforduló sérüléseket. El Hayani állítása szerint szívesen elindult volna -33°C-os sarkvidéki hidegben is, azonban az edzések során már összegyűjtött két vízhólyagot, ezért túl kockázatosnak vélte a vállalkozást. “Mindenen változtatni kellett, mivel nem tudtam akkor futni, amikor akartam. Amikor belevágtam, a kezdés előtt 20 perccel már biztos voltam abban, hogy képes leszek a jégen futni” – nyilatkozta az új világcsúcstartó a Distance+ nevű honlapnak, s hozzátette: hihetetlen érzés volt számára, hogy meg tudta csinálni azt, amit eltervezett.

Karim El Hayani már évek óta mezitláb fut, akármilyenek a terepviszonyok, nomeg persze az időjárási körülmények. Gyermekkorát Marokkóban töltötte, majd később Spanyolországba került, s mindkét helyen zokniban focizott. “Próbáltam cipőt viselni, de nem éreztem jól magam, nem volt megfelelő technikám, emiatt fizikai problémáim adódtak – elsősorban a térdemmel és a hátammal. Amikor mezitláb futsz, akkor igazán a természetes technikát alkalmazod, ami sokkal lazább, s ennek segítségével sok fizikai problémát el tudsz kerülni, miközben maga az érzés hihetetlen!” – hangoztatta a futó, akit Zola Budd inspirált, aki pár évtizeddel ezelőtt szintén cipő nélkül futott, akár havon is. A dél-afrikai atléta a ’80-as években arról vált ismertté, hogy sosem viselt cipőt a versenyeken. Ez azonban olyan sajátossággá vált esetében, ami egyáltalán nem hátráltatta őt a terepfutó-versenyeken, hiszen 1985-ben és 1986-ban mezei futásban világbajnok lett, s mindmáig ő tartja a cipő nélkül teljesített 5000 méter világcsúcsát is. Azt hiszem, ezek után Karim El Hayani is jó esélyekkel indulhat hasonló versenyeken.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: therunningclinic.com

Leave a Reply