Terhessége miatt büntette játékosát egy olasz röplabdaklub

Lara Lugli olasz röplabdázónő vasárnap közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, amely mostanra komoly botrány forrása lett Olaszországban. A sportoló ugyanis arról vallott, hogy kettő évvel ezelőtt csapata megvonta tőle fizetését, amiért aktív játékos létére teherbe esett, holott ebbéli szándékáról előzetesen nem tájékoztatta a klubot. Az ügynek komoly hullámai lettek Itáliában, ahol sportjogászok szerint több sportágban is előfordultak már hasonló esetek, éppen ezért szigorúbb föllépésre van szükség annak érdekében, hogy a gyermeket vállaló sportolónőket ne érhesse negatív diszkrimináció.

Egy röplabdázó, aki mindmáig pereskedik egykori klubjával, amiért az kettő évvel ezelőtt megvonta tőle fizetését terhessége miatt, hétvégi bejegyzésével nagy vihart idézett elő Olaszországban, amely rávilágított a gyermeket vállaló sportolónőket elsősorban az amatőr/félprofi egyesületeknél sok esetben érő negatív diszkrimináció problémájára. Az ügy akkora hullámokat csapott, hogy az Assist nevű, a sportolók jogainak védelmére létrejött szervezet az Olasz Olimpiai Bizottsághoz és az olasz kormányhoz fordult annak érdekében, hogy javítsanak az amatőr sportolók és különösképpen a karrierjük során teherbe eső sportolónők helyzetén.

A botrányt Lara Lugli, a ma már 41 éves röplabdázó indította el, aki vasárnap – vagyis egy nappal nőnap előtt – Facebook-oldalán közzétett egy hosszú bejegyzést. Ebben a sportolónő először beszélt nyilvánosan arról, milyen megpróbáltatások érték 2019 elején, amikor teherbe esett, miközben a harmadosztályú Pordenone csapatkapitánya volt. Állítása szerint klubja akkor, amikor közölte terhességének tényét, szerződést bontott vele, mert abban szerepelt egy olyan záradék, amely alapján a Pordenone ezt megtehette. Az más kérdés, hogy Lara Lugli nem tudott ennek a záradéknak a létezéséről, mert minden bizonnyal eltitkolták előle, legalábbis ő ezt állítja. A vallomás legdöbbenetesebb része viszont egyértelműen az, hogy Lara Lugli végül elvetélt a sok megrázkódtatás miatt, így természetesen sosem tért vissza a Pordenonéhez.

Beperelte a klub

Lara Lugli Facebook-posztjában a nőnap mellett azzal is indokolta, hogy csak most, kettő évvel a történtek után szólalt meg, mert a napokban idézést kapott a helyi bíróságtól, mivel a Pordenone beperelte szerződésszegésre hivatkozva, s anyagi kártérítést követel tőle. A klub ezzel egyébként ellenkeresetet nyújtott be, mert Lara Lugli előzőleg ugyancsak beperelte a Pordenonét, mert nem kapta meg 2019 februárjára vonatkozó fizetését, holott szerződését márciusban bontották föl, tehát az előző havi járandóság (az olasz sajtó szerint mintegy ezer euróról van szó) még jogosan járt volna neki.

Forrás: Lara Lugli/Facebook

A röplabdázónő közzétette bejegyzéséhez csatolva az idézést, amelyben az áll, hogy az amatőr státuszú klub szerint csapatkapitányának hiánya negatívan hatott a csapat eredményeire, aminek következtében szponzorokat veszített el a gárda. A Pordenone azt is fölrója a történtek idején 38 esztendős volt játékosának, hogy a csapathoz szerződésekor nem nyilatkozott arról, hogy szeretne-e még pályafutása során gyermeket vállalni, holott állítólag ez kötelessége lett volna. Kérdem én, hogy lehet azt elvárni bármelyik nőtől is, hogy évekkel előre tudja, hogy teherbe akar-e esni, s ha igen, akkor mikor?

“Egy terhes nő nem okoz kárt senkinek és emiatt nem is kötelezhető arra, hogy bárkinek kártérítést adjon” – szögezte le Lara Lugli. A Pordenone közleményben reagált a vádakra, azt állítván, hogy játékosa “túlzott anyagi követelésekkel” állt elő terhessége kezdetekor, ezért nyújtottak be keresetet ellene, s szó sincs kártérítési igényről.

Az Assist sportolói jogvédő szervezet szerint ez az ügy nem egyedi és nem csak a röplabdát érinti, más sportágakban is jelen van ez a méltatlan gyakorlat az amatőr/félprofi klubok esetében. Elena Bonetti olasz családügyi miniszter támogatásáról biztosította Lara Luglit, mint ahogy Mariastella Gelmini, a kormány egy másik tagja is, aki abszurdnak és szégyenteljesnek minősítette a történteket.

Azt hiszem, abban nincs vita, hogy ez egy undorító és abszurd ügy, s bízom abban, hogy az igazságszolgáltatás valóban igazságot szolgáltat, s keményen megbünteti a pordenonei röplabdaklubot a gyermeket vállalni szándékozó játékosával szembeni megalázó, lekicsinylő és embertelen bánásmód miatt. Lara Luglinak pedig azt kívánom, hogy legyen még alkalma gyermeket vállalni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply