LeBron James nem árulja el, hogy beoltatná-e magát – többen kritizálják emiatt

Nagy port kavart LeBron James, a Los Angeles Lakers kosárlabdázójának kijelentése, miszerint magánügyként kezeli, hogy beoltatja-e magát a különböző betegségek ellen, s lehet, hogy sosem fogja nyíltan megmondani, hogy döntött. Az USA-ban többen is ellenérzésüknek adtak hangot az NBA-sztár szavai miatt, mert úgy vélik, hogy a kosárlabdázók nagy hatással vannak a fertőzések és az ebből következő elhalálozások kockázatának jobban kitett afroamerikai közösségekre, s ezek a megnyilvánulások az egyébként sem gyenge oltásellenes hangulatot erősíthetik köreikben.

LeBron James, a Los Angeles Lakers egyik legjobb játékosa nagy feltűnést keltett vasárnap, az All-Star-mérkőzés előtt adott nyilatkozatával, amelyben arra a kérdésre, hogy beoltaná-e magát a különböző fertőző, vagy fertőzőnek vélt betegségek ellen, úgy válaszolt, hogy ezzel kapcsolatos döntése a magánszférájához tartozik, ezáltal a nyilvánosság előtt nem felel egy ilyen kérdésre. “Csak a családommal és önmagammal vitatnám meg ezt a kérdést” – hangoztatta James, akinek rengeteg követője van az afroamerikaiak körében.

Adam Silver, az NBA nagyfőnöke szombaton azt mondta, nem lesz kötelező a legújabb védőoltás a játékosok számára, ugyanakkor hozzátette, abban bízik, hogy a kosárlabdázók jelentős része önszántából beadatja magának a vakcinát. Silver abbéli reményének is hangot adott, hogy a liga nemrég elindult érzékenyítő kampánya is sokakat fog arra ösztökélni, hogy éljenek a védőoltás nyújtotta védettség lehetőségével. Annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a kampány, különböző hirdetések jelentek meg, amelyekben az NBA három egykori legendája buzdít az oltásra. A 72 éves Gregg Popovitchban, a San Antonio Spurs vezetőedzőjében, a 87 esztendős Bill Russellben, a Boston Celtics egykori csillagában és a 73. évét taposó Kareem Abdul-Jabbarban, az LA Lakers korábbi sztárjában az a közös, hogy már mindhárman megkapták a vakcinát.

Több játékos sem akarja

Az NBA oltáskampánya ellenére napjaink kosarasai között többen is vannak, akik ellenzik, hogy beoltsák őket – közölte Michele Roberts, a játékosok szakszervezetének (NBPA) igazgatója, aki a Yahoo Sportsnak adott interjújában elmondta, a sportolók válaszai igen széles skálán mozognak, amely a “Nem adatom be magamnak”-tól egészen a “Miért nem kaphatjuk meg hamarabb?”-ig terjed.

Jared Dudley, LeBron James csapattársa osztja a Lakers legnagyobb nevének véleményét. Twitter-oldalán azt írta, szerinte a sportolók addig nem fognak rohanni a vakcináért, amíg nem lesz elegendő kutatási eredmény arra vonatkozólag, hogy az oltás milyen mellékhatásokkal járhat a teljesítményükre nézve, s azok egyáltalán mennyire lehetnek veszélyesek karrierjükre. A brooklyni James Harden és a utah-i Donovan Mitchell szintén bizonytalanok az oltás szükségességét illetően.

Önmagában még nem volna probléma azzal, hogy a kosárlabdázók ilyen-olyan véleményeknek adnak hangot a védőoltással kapcsolatban, csakhogy az NBA játékosainak háromnegyede színesbőrű, s mivel az afroamerikaiak körében ebből kifolyólag az ún. major bajnokságok közül az NBA-nek van a legnagyobb népszerűsége, ezért természetes, hogy közülük sokan inkább a labdapattogtatókra fognak hallgatni, mintsem az orvosokra. Utóbbiakkal szemben amúgyis komoly ellenérzéseket táplálnak a feketék az USA-ban, ugyanis a XX. században több kísérletet is végeztek őseiken, akiket finoman szólva sem vettek akkoriban emberszámba. A legismertebb ezen kísérletek közül az Alabama állambeli Tuskegee-ben történt, ahol 1932 és 1972 között azt vizsgálták az orvosok, hogyan alakul az állapotuk azoknak az embereknek, akik elkapták a szifiliszt (vérbaj), azonban nem kezelték őket. Egész pontosan titokban bejuttatták a feketék szervezetébe a betegséget előidéző baktériumot, majd megfigyelték, hogyan alakul a fertőzés lefolyása kezelés nélkül. A vizsgálat eredményeként 1947-ben elfogadták a penicillint, mint a szifilisz ellen is hatásos gyógyszert, azonban azt nem adták be a tuskegee-i alanyoknak, bár vannak olyan teóriák, melyek szerint többen mégis megkapták az ellenszert. Amikor 1972-ben fény derült a kísérletre, hatalmas botrány lett belőle, ezért gyorsan be kellett fejezni. Az amerikai kormány csak 1997-re jutott el oda, hogy beismerje: ez a vizsgálat bár tanulmányozás céljából történt, de “világosan rasszista” beállítottságú volt.

Az afroamerikaiak sem akarják?

A föntebb leírtak tekintetében egyáltalán nem volna meglepő, ha sok afroamerikai nem akarja majd magát beoltatni, holott egyre több brit és amerikai kutatás támasztja alá, hogy a színesbőrűek fogékonyabbak a fertőző betegségekre, s nagyobb köreikben a halálozási ráta is. Az Amerikai Betegségmegelőzési- és elhárítási Központ (CDC) statisztikái szerint az afroamerikaiak 1,4-szer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, 3,7-szer nagyobb eséllyel szorulnak kórházi kezelésre, s 2,8-szer nagyobb annak a veszélye, hogy belehalnak a különböző betegségekbe, mint pl. a kaukázusi eredetű népesség. Éppen ezért többen arra szólították föl LeBron Jamest, hogy gondolja újra véleményét, s buzdítsa a feketéket az oltás beadatására.

Stephen A. Smith, az ESPN sporttelevízió népszerű szakértője leszögezte, hogy James egy “hihetetlenül befolyásos figura”. “Sok, sok, sok, közösségünk számára fontos témában foglalt állást. És ha ezekben a témákban sikerült kifejeznie magát, akkor talán el kellene gondolkodnia azon, hogy ebben a témában is elmondja véleményét. Mivel ő az, akinek a cselekedeteit nagyon sokan követendő példának tartják, s tudja magáról, hogy ki ő, ezért most nincs helye annak, hogy titokban tartsa véleményét” – üzente Smith a sztárnak.

dr. Abraar Karan, a Harvard Egyetem klinikájának orvosa szerint most válik igazán fontossá az az alapvető szerep, amelyet az olyan sportolók kaphatnak, mint James. “Ha megkapják az oltást, fontos elgondolkodni a hozzá kapcsolódó nyilvános üzeneten. Most gyakorolhatják ezt a vezető szerepet, és segíthetnek az embereknek abban, hogy tudatosuljon bennük: az oltás biztonságos” – mondta az erősen vakcinapárti orvos a TMZ bulvárportálnak.

Nekem az a véleményem, hogy csak azt kellene mindenáron beoltani, akinek erre egészségi állapota vagy életkora miatt szüksége van. A többiek hadd döntsék el maguk, élnek-e a lehetőséggel, vagy sem. LeBron James is így tesz most.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: nbcnews.com

Leave a Reply