A Porto hősies volt, Ronaldo hiányzott, Dortmundban a bíró alakított

Idén sem sikerült kivernie egy előzeteseb viszonylag könnyűnek vélt ellenfelet a Juventusnak a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből, ráadásul a tavalyi, Lyon elleni búcsúhoz hasonlóan most is otthon lett volna módja megfordítani a párharcot a torinói csapatnak, de a Porto több gólt tudott rúgni idegenben, így a 2004-es győztes portugál együttes maradt állva a sorozatban. Tény és való, hogy az emberhátrányban játszó Porto hősies teljesítményt mutatott be, miközben Cristiano Ronaldo lényegében a pályán sem volt, Federico Chiesa pedig magányosan szaladgált a gyepen. A másik mérkőzésen a Dortmund könnyedén megőrizte a Sevillával szembeni előnyét, azonban a játékvezetés hagyott némi kívánnivalót maga után. A Sportudvar összefoglalja a két találkozó pozitívumait és negatívumait.

JUVENTUS – PORTO
POZITÍVUMOK
Sergio Oliveira, a hős

Azt hiszem, abban nincs vita, hogy Sergio Oliveira érdemli ki a mérkőzés hőse címet, hiszen az ő duplájával jutott tovább a Porto, amely 2015 után először játszhat BL-negyeddöntőt. A portugál testesítette meg a bátorságot és az intelligenciát egy olyan szituációban, amikor a csapatnak több, mint egy órát emberhátrányban kellett játszania, miután Mehdi Taremi a második félidő elején három perc alatt kettő sárga lapot szedett össze. Oliveira játéka az egész csapatot minősítette, hiszen a társakra is bátorítólag hatott, azonban végül ő volt az, aki a 115. percben berúgta a mindent eldöntő gólt. Nagyon nagy meccse volt, s ezek után akárki is lesz a Porto ellenfele a legjobb nyolc között, annak alighanem föl kell kötnie a gatyát vele szemben.

Sanusi forgataga

A Porto 2005 óta nem tudott idegenben egyenes kieséses szakaszban lejátszott mérkőzést nyerni a Bajnokok Ligájában (ez 13 meccset jelent), s ugyan ez a sorozat most sem szakadt meg, de Sanusi, a csapat nigériai balhátvédje sokat tett azért, hogy legfeljebb egygólos vereséget szenvedjen az együttes. Az afrikai labdarúgó az egész mérkőzésen kínozta Juan Cuadradót, védekező feladatai mellett pedig egy gólpasszt is kiosztott, vagyis az ő szerepe is jelentős a csapat sikerében.

Chiesa, aki életben maradt

Federico Chiesa szerencséjére egy labdarúgó-mérkőzés 90 percig, esetenként pedig 120 percig tart. A Fiorentina korábbi játékosa esetében elmondható, hogy az utolsó 57 perc pazarul sikerült számára. Gyakorlatilag vállon cipelte csapatát, hiszen Sergio Oliveirához hasonlóan duplázni tudott, ami úgy kellett a Zebrák számára, mint egy falat kenyér, miközben Alvaro Morata és Cristiano Ronaldo meglepően átlátszó és esetlen volt. Chiesának volt köszönhető, hogy az Öreg Hölgy feje a víz fölött maradt, azonban ez is kevésnek bizonyult a továbbjutás kiharcolásához.

NEGATÍVUMOK
Cristiano Ronaldo és Morata hatástalannak bizonyult

A Juventus két támadója hiányzott a pályáról. Pedig ott voltak mindketten, csak éppen nem csináltak semmit. Pedig Morata a 3. percben gyorsan gólt szerzett, csak éppen lesről. A spanyolnak több helyzete volt, mint a portugálnak, de Ronaldóhoz hasonlóan ő sem tudott élni lehetőségeivel. CR7 szinte semmiben sem tudta segíteni Moratát, ezáltal mindkettejük játéka tökéletesen sikertelennek bizonyult.

A Juventus első félideje

Bár kár azon morfondírozni, hogy mi lett volna, ha Morata 3. percben született gólja nem lesről jön össze, de abban biztosak lehetünk, hogy ha érvényesnek bizonyul az a találat, akkor egészen másképpen alakul a meccs képe. Lehet, hogy ez az elvett gól alapjaiban határozta meg a mérkőzés alakulását, mert úgy gondolom, hogy egy korai gól beindította volna a Juventust, s akkor a Portónak – pláne emberhátrányban – nem sok sansza lett volna a továbbjutásra. A portugálok szerencséjére azonban az Öreg Hölgy kevés kreativitással és inspirációval focizott, amire talán Demiral, a nagyon rosszul játszó középhátvéd a legjobb példa, aki összehozott egy 11-est a Portónak a 18. percben, amivel aztán előnybe kerültek a vendégek. De nem csak ő érdemel igen gyenge osztályzatot első félidei teljesítményéért, hanem az Arthur-Rabiot páros is, amelynek tagjai sokszor nem értették meg egymást.

A Juventus tehát 3:2-re legyőzte a Portót 2×15 perc hosszabbítás után, azonban az első meccsen a Porto 2:1-re nyert, vagyis a 4:4-es összesítés dacára a portugál együttes jutott tovább idegenben lőtt több góllal.

DORTMUND – SEVILLA
POZITÍVUMOK
A megkerülhetetlen Erling Haaland

Ha valakit ki kell emelni az idei Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében brillírozó játékosok közül, akkor az mindenképpen Erling Haaland, aki duplájával lehűtötte a sevillaiak kedélyeit, akik a visszavágó előtt még hittek abban, hogy a hazai 3:2-es vereség után Németországban fordítani tudnak. A norvég gólzsák előbb a 35., majd az 54. percben volt eredményes, tehát egyáltalán nem okozott csalódást csapatának és szurkolóinak. A BvB 9-ese meg tudta őrizni a hidegvérét, holott az első fél órában mindössze kilencszer ért labdába, így fönnállt annak a veszélye, hogy a spanyolok ki tudják kapcsolni a játékból, ami legyünk őszinték, ennek a Dortmundnak komoly érvágás lett volna. A folytatásban azonban megszerezte 9. és 10. gólját az idei sorozatban, amivel a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb 20 éves játékosa lett. Erling Haaland újfent megmutatta, hogy ő az európai labdarúgás legnagyobb ígérete. Talán már nem is annyira ígéret ő…

Erling Haaland tegnap is megállíthatatlan volt (Forrás: cbssports.com)
Jusszef En-Nesziri válasza

Haalandnak egy héten belül másodszor kellett egy olyan csapattal szemben kiállnia, amelynek van egy hozzá hasonló gólgyárosa. Miután a hétvégén Robert Lewandowski Bayern Münchenjével csapott össze a Dortmund, most az a Sevilla volt az ellenfél, amelynek legeredményesebb focistája az idén eddig 17 gólt szerzett Jusszef En-Nesziri. A marokkói támadó pedig szintén nem okozott csalódást, hiszen Haaland duplájával egy duplával felelt. Az más kérdés, hogy ez végül csak arra volt elegendő, hogy csapata ne kapjon ki Dortmundban, hiszen a Leganés egykori csatárának a 96. percben sikerült megszereznie második találatát. Ha a Sevilla hamarabb kezd el bízni a hosszabbítás kiharcolásának lehetőségében, akkor En-Nesziri akár hőssé is válhatott volna, de játékára így sem lehet sok panasz. Az afrikai végül hat góllal zárta a BL-szezont, ami abszolút nem rossz teljesítmény.

NEGATÍVUMOK
Az érthetetlen bíráskodás

Az első játékrészben még nem volt semmi panasz sem a bírói stáb munkájára, azonban a 48. perctől kezdve több vitatható ítélet is született, amelyek bizonyára még napokig beszédtémát fognak szolgáltatni. Ahogy mostanság rengeteg esetben, most is a VAR volt az egyik főszereplő, hiszen Cakir játékvezetőnek vissza kellett néznie az Haaland második gólját megelőző szituációt. A dortmundiak még javában ünnepelték a gólt, amikor hidegzuhanyként érte őket a bíró döntése, miszerint érvényteleníti a találatot, mert Jules Koundé, a Sevilla védője a gólt megelőző támadás során a 16-oson belül megráncigálta Haaland mezét. Maga a gól szabályos volt, de Cakir ennek ellenére is annulálta azt, s 11-est adott a Borussiának. Haaland ezt és az ismétlést is kihagyta, mert Bono, az andalúzok kapusa két szenzációs védést mutatott be. Ekkor a spanyolok örvendtek, azonban az ő örömük sem tartott sokáig, mert újra VAR-elemzés következett, mivel a videószobában ülő bírók úgy látták, hogy a portás nem állt két lábbal a gólvonalon. A török sípmester megalapozottnak találta kollégái álláspontját, s újrarúgatta a büntetőt, amit Erling Haaland ezúttal nem rontott el, ezzel pedig csak megszületett a második gólja a meccsen. Noha a döntéshozatal gyorsasága azt mutatja, hogy a VAR egyik legfőbb problémája rendeződni látszik, azonban a rendszer emberi alkalmazása körül még mindig vannak gondok, hiszen Haaland akciógólja szabályos volt, bőven elég lett volna, ha Koundé sárga lapot kap, s megy tovább a játék. A 11-es emiatt tehát nem volt helyes döntés. Szerencsére ez nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét, de a VAR-kritikusoknak újabb beszédtémát szolgáltat.

A két csapat fegyelmezetlensége

Játékvezetői szempontból nem csak az imént említett szituáció volt igen nehéz, hanem en bloc a mérkőzés is, hiszen rengeteg, szám szerint 32 szabálytalanság történt, s Cakirnak kilenc darab sárga lapot kellett kiosztania. Ebből hatot a Sevilla, hármat a Dortmund kapott. A spanyol csapat játékosai gyakorlatilag a kezdő sípszótól fogva feszülten fociztak, ami az együttes helyzetét tekintve nem is volt föltétlenül meglepő, ugyanakkor talán éppen ez vezetett oda, hogy a fehér mezesek későn kezdtek el hajrázni, pedig akár reális esélyük is lehetett volna a hosszabbítás kiharcolására. Ehhez képest egészen durva szabálytalanságokat is elkövettek a vendégek, hiszen Marcos Acuna a 40. percben gyakorlatilag fellökte Jude Bellinghamet, amit valószínűleg a BvB néhány perccel korábban megszerzett vezető gólja miatt érzett frusztrációja idézett elő. Oscar is kitett magáért, aki a 76. percben igen dühösen vette tudomásul, hogy nem kapott szabadrúgást egy vele szemben elkövetett, általa szabálytalannak vélt eset miatt. A focista dühében a reklámtáblát találta telibe a labdával, amiért Cakir sárga lapban részesítette. Emre Can, a német klub hátvédje simán elkerülhette volna Luuk de Jonggal szembeni cselekedetét, amely tizenegyest eredményezett a Sevilla számára, de ugyanitt említhetnénk Jules Koundé Erling Haalanddal szembeni mezrángatását is a már föntebb kivesézett szituációban, ami a Dortmundnak büntetőt, a Sevilla franciájának pedig sárga lapos figyelmeztetést ért.

A Dortmund tehát 2:2-t játszott a Sevillával, azonban idegenbeli 3:2-es győzelmének köszönhetően 5:4-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Ma este újabb két nyolcaddöntő visszavágójára kerül sor: a Liverpool és a Lipcse a Puskás Ferenc Stadionban csap össze, míg a Paris Saint-Germain a Barcelonát fogadja a francia fővárosban. Előbbi párharc nem tekinthető lefutottnak, ugyanis a Liverpool ugyan 2:0-ára győzött az első mérkőzésen, azonban a két csapat formáját elnézve inkább a magyarokkal fölálló Lipcse sikerére fogadnék. A másik mérkőzés már inkább tekinthető lefutottnak, hiszen a PSG 4:1-re nyert Barcelonában, s valószínűleg Neymar hiányában is simán továbbjut. A Sportudvar természetesen ezekről a mérkőzésekről is értékeléssel fog jelentkezni holnap reggel, úgyhogy továbbra is érdemes követni az oldalt!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply