Botrányba fulladhat a 2022-es téli olimpia

Már csak alig 11 hónap van hátra a 2022-es pekingi téli olimpiáig. Javában zajlanak a kvótaszerző versenyek, s az előkészületek is egyre előrehaladottabb állapotban vannak. Ennek ellenére egyre jobban megkérdőjeleződik, hogy sikeres olimpiát rendezhet-e a kínai főváros. Ennek oka, hogy egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás az ország északnyugati részén élő ujgur kisebbséggel szembeni állítólagos megtorlások miatt. Több amerikai és kanadai parlamenti képviselő is arra szólított föl, hogy vagy vigyék át a játékokat egy másik országba, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a két ország sportolói bojkottálják az eseményt. Az ujgurok érdekvédelmi szervezete a napokban a NOB-hoz fordult annak érdekében, hogy ne Kínában legyen az olimpia.

Az Ujgur Világkongresszus, a számüzetésben élő ujgurok legnagyobb szervezete február 26-án levelet intézett Ban Ki-munhoz, volt ENSZ-főtitkárhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikai bizottsága elnökéhez, amelyben arra szólította föl a dél-koreai diplomatát, hogy kezdeményezze a 2022-es téli olimpiai játékok rendezési jogának megvonását Pekingtől. Az ujgurok szerint ez egy erős lépés lenne a kommunista Kínával szemben, amiért állítólag népirtást rendez az ország északnyugati részén élő muzulmán vallású kisebbség soraiban.

Az Ujgur Világkongresszus szerint Kína emberiség elleni bűntetteket követ el a kisebbség tagjaival szemben, ugyanis civil szervezetek és ENSZ-szakértők szerint legalább 1 millió embert tartanak fogva táborokban, amelyekben a hatóságok erőszakosan próbálják elérni a kisebbségnek a kínai társadalomba történő asszimilációját, miközben születésszabályozást is bevezettek, hogy így korlátozzák az ujgurok számát. Kína folyamatosan tagadja, hogy átnevelő táborokat tart fönn Hszincsiang autonóm tartományban, s azt állítja, hogy munkaerő-piaci képzést és nyelvészeti tanfolyamot szerveznek az ujgurok számára, hogy könnyebben beilleszkedhessenek a kínai társadalomba.

De kik is az ujgurok? Nos, Kína negyedik legjelentősebb kisebbségéről beszélünk, amelynek több, mint 11 millió tagja van. Török eredetű, többségében muzulmán vallású népcsoportról van szó, amely Hszincsiang tartományban lakik.

Az ujgurok legfőbb szervezete tavaly szeptemberben már felhívást intézett a NOB-hoz, kérve a bizottságot az olimpia pekingi rendezésének visszavonására. Akkor a NOB a játékok igazgatóján keresztül visszautasította a kérést. Az ujgurok azonban nem nyugodnak bele a szerintük igazságtalan helyzetbe, s most azzal álltak elő, hogy a NOB etikai bizottságának jogában áll kezdeményezni a rendezés elvételét Pekingtől. Emiatt írt a világkongresszus február 26-án levelet Ban Ki-munnak, amelyben arra kérték az etikai bizottság elnökét, hogy vagy saját maga kezdeményezze az olimpia áthelyezését, vagy pedig nevezzen ki egy “etikai tanácsadót”, aki eljár az ügy érdekében. Az ujgurok levelükben kijelentik, hogy a NOB megsértette az Olimpiai Chartát, amikor tartózkodott a 2022-es játékok pekingi megrendezésének újragondolásától a népirtás és az emberiség elleni bűntettek elkövetésére vonatkozó hiteles bizonyítékokkal szemben.

A NOB eddig nem reagált a legújabb ujgur megnyilvánulásra. Tavaly augusztusban egy közleményben azt közölte az ötkarikás szervezet, hogy semlegesnek kell maradnia politikai kérdésekben. Hozzátette: garanciákat kaptak a kínai hatóságoktól arra vonatkozólag, hogy “a játékok kontextusában tiszteletben lesznek tartva az Olimpiai Chartában lefektetett alapelvek”.

Trump környezetéből egyre többen követelnek bojkottot

Az ujgurok sokáig egyedül voltak küzdelmükben, azonban februárban több támogatóra is találtak, akik szintén a 2022-es téli olimpia áthelyezésére vagy bojkottjára buzdítanak. Így tett Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Donald Trump egyik támogatója, a 2024-es elnökválasztás egyik lehetséges republikánus elnökjelölt-aspiránsa is, aki február 28-án szólította föl az amerikai kormányt, hogy rendeletben hirdessen bojkottot a játékokkal szemben.

“Bojkottálnunk kell a 2022-es kínai téli olimpiát. Ez szörnyű veszteség lenne sportolóink számára, de meg kell lépnünk a Kínában folyamatban lévő népirtás miatt. Úgy gondolom, az, hogy Kína megrendezhet egy ekkora eseményt, azt eredményezheti, hogy a jövőben még rosszabb borzalmakat kell átélniük az ujguroknak” – jelentette ki Haley.

A Republikánus Párt több parlamenti képviselője is osztja az ENSZ-nagykövet véleményét. John Katko a kormányzathoz február végén intézett nyílt levelében ugyancsak arra szólított föl, hogy az amerikai sportolóknak tiltakozás gyanánt távol kell maradniuk a pekingi olimpiától. “Résztvenni egy olyan országban rendezett olimpián, amely népirtást követ el, nem csak az általunk vallott értékekkel volna ellentétes, hanem elhomályosítaná mindazoknak a reményeit, akik szabad és igazságos társadalmakban szeretnének élni” – áll a levélben.

Még február elején hét republikánus szenátor határozati javaslatot nyújtott be az amerikai szenátushoz, amelyben a kongresszus felsőháza arra kérné a NOB-ot, hogy vonja vissza a 2022-es téli olimpia rendezési jogát Pekingtől és Kínától az emberi jogok kirívó megsértése miatt. A határozat fölszólítja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy egy olyan országba vigye át a tizenegy hónap múlva esedékes téli ötkarikás játékokat, amely “jobban tiszteli” az olimpiai mozgalom által védett értékeket.

Nem csak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában is egyre erősebbek az olimpia bojkottjára vonatkozó hangok. Erin O’Toole, az ellenzéki konzervatívok vezetője még február 16-án arra szólította föl az ország liberális kormányát, hogy gyakoroljon nyomást annak érdekében, hogy a játékokat Kínán kívül rendezzék meg, mert Peking népirtást követ el az ujgurokkal szemben.

“Úgy gondolom, a kanadaiak egyetértenek abban, hogy alapvető etikai elveket sértene egy olyan országban rendezett olimpián való részvétel, amely népirtást követ el a lakosság egy része ellen” – jelentette ki O’Toole.

A konzervatív politikus szerint Justin Trudeau miniszterelnöknek kapcsolatba kellene lépnie a NOB-bal annak érdekében, hogy áthelyezzék a 11 hónap múlva esedékes téli játékokat egy másik országba. “Kanadának nem kellene elküldenie sportolóit Kínába egy népirtás kellős közepén” – szögezte le Erin O’Toole, anélkül, hogy Kanada távolmaradására, vagy az olimpiának az országban történő megrendezésére buzdított volna.

Trudeau pár nappal az ellenzék vezérének megszólalása után újságíróknak kijelentette, hogy a népirtás egy rendkívül gyakran használt kifejezés a nemzetközi közösségben és a nemzetközi jogban, éppen ezért ő óvatosan bánna ezzel a szóval, nehogy kiüresedjen. Azt a kormányfő is elismerte, hogy Hszincsiang tartományban súlyosan sérültek az emberi jogok és biztosított afelől, hogy kabinetje és őmaga is elsődleges kérdésként kezeli az ujgurok helyzetét a kínai kormánnyal folytatott érintkezésben.

Az olimpiával kapcsolatban Justin Trudeau kijelentette, hogy a NOB, a Kanadai Olimpiai Bizottság és a Kanadai Paralimpiai Bizottság folyamatosan figyelemmel kísérik a szituációt, s ha kell, akkor változtatnak álláspontjukon. Leszögezte, hogy a kanadai kormány az említett szervezetek döntései alapján jár el.

Az USA-hoz hasonlóan Kanadában is megjelent egy nyílt levél még február 6-án, amelyben ottawai és québeci parlamenti képviselők és humanitárius szervezetek szólítottak föl az olimpia áthelyezésére, ha a kínai kormány folytatja az ujgurok elleni népirtást. A levél szerzője, Alexis Brunelle-Duceppe franciaajkú honatya “a világ humanistáit és demokratáit” szólította meg, hogy utasítsák el a “Szégyen Játékokon” való részvételt. A levélhez az elmúlt egy hónapban sportolók is csatlakoztak – köztük Jean-Luc Brassard, az 1994-es lillehammeri téli olimpia síakrobatikabajnoka – illetve a Kanadában élő ujgurok szervezetei is, sőt még a kanadai izraelita konzultatív tanács is. Ugyancsak februárban megjelent egy másik levél is, amelyet mintegy 180 jogvédő csoport tett közzé. Ebben nyíltan az olimpia bojkottjára szólítottak fel.

Megvalósulhat a bojkott?

Peking lenne a világ első városa, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad, hiszen 2008-ban a kínai főváros volt a nyári játékok helyszíne. Már 13 évvel ezelőtt is elhangoztak bojkottfelhívások a kínai olimpiával kapcsolatban, de akkor elsősorban a tibeti konfliktus miatt erősödtek fel a játékok bojkottjára irányuló hangok. 2008 márciusában Tibetben a terület függetlenségéért küzdő buddhisták békés tüntetésekbe kezdtek, amelyeket azonban a kínai hadsereg vérbefojtott. Emberek ezreit vették őrizetbe, sokakat bebörtönöztek és gyakorlatilag lábbal tiporták az emberi jogokat. A történések nemzetközi fölháborodást váltottak ki, s oda vezettek, hogy a világ számos vezetője lemondta az olimpia augusztus 8-ai nyitóünnepségére szóló meghívását. Köztük volt a lengyel miniszterelnök, a cseh köztársasági elnök, a brit kormányfő és Ban Ki-mun akkori ENSZ-főtitkár is, akit tehát most az ujgurok akarnak rávenni a bojkottra. Egyébként az ujguroknak is kijutott a “jóból” 2008 elején, ugyanis a kínai hatóságok szerint egy helyi iszlamista terrorszervezet merényletre készült az olimpián, ezért Hszincsiangban 2 embert megöltek, 15-öt pedig letartóztattak egy rajtaütés keretében. Az már más kérdés, hogy Peking nem állt elő konkrét bizonyítékokkal az ügyben.

Sokáig úgy tűnt, hogy több nagyhatalom vezetői is távolmaradnak a nyitóceremóniától, de végül a francia és az amerikai elnök is tiszteletét tette Pekingben, a japán császári család és a kormány azonban nem, pedig Kína sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy regionális riválisával békésebb viszonyt alakítson ki az olimpián keresztül, de ez a sok feszültség miatt meghiúsult.

Annak idején egyetlen ország bojkottja sem merült föl, csupán annyi fenyegetés hangzott még el egyes nemzetek részéről, hogy nem engedélyezik zászlajuk és himnuszuk használatát a játékokon, s így maradnak távol az eseménytől, miközben sportolóik indulását nem gátolják meg. Azt gondolom, egy ilyen megoldás sportszakmailag most is működhet, azonban érdemes számításba venni Mikaela Shiffrin amerikai alpesi síző pár nappal ezelőtti kijelentését, miszerint a sportolóknak komoly dilemmával kell megküzdeniük amiatt, hogy egy olyan országban szerepelhetnének az olimpián, ahol közben sokan szenvednek.

Biztos vagyok benne, hogy a következő hónapokban még sok minden fog történni ezen a téren, s egyelőre nem lehet kizárni, hogy lesznek országok, amelyek bojkottálhatják az olimpiát. Amennyiben ez bekövetkezik, az komoly érvágás lenne a játékok színvonalára nézve, hiszen az Egyesült Államok és Kanada személyében két téli sporthatalom maradna távol, ezáltal több versenyszámban is csökkenne a színvonal. Persze egy ilyen helyzet lehetőséget teremtene a gyengébb országok, így akár Magyarország számára is, hogy azokban a számokban, amelyekben ez a két ország a legerősebbek közé tartozik, jobb eredményeket érhessenek el. Emlékezetes, hogy a keleti tömb országainak többségével szembemenve induló Románia a második helyen végzett az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpia éremtáblázatán, ami aligha valósult volna meg, ha a magyar, szovjet, lengyel, cseh stb. sportolók is rajthoz állnak a játékokon.

Én annak szurkolok, hogy senki se bojkottálja az olimpiát, már csak azért sem, mert a másik opció, miszerint új helyszínt keressenek a játékoknak kevesebb, mint 11 hónappal a kezdés előtt, az egy igen meredek művelet lenne, hiszen viszonylag kevés ország tudná megrendezni a téli olimpiát, s nagy kérdés volna, hogy egyáltalán ki, vagy kik vállalnák a hirtelen az ölükbe hullott rendezést. Reméljük, végül minden jól fog alakulni…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: curling.hu

Leave a Reply