Duchatelet búcsúajándéka? – Balhés belgát igazolt az Újpest

A labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest a hivatalos honlapján jelentette be tegnap, hogy szerződtette Yassine El Ghanassyt. A kétszeres belga válogatott szélső szabadon igazolható játékosként érkezett a lilákhoz, mivel 2019 októbere (!) óta nem volt csapata. A Nemzeti Sport kicsit utánajárt a 30 éves, marokkói származású labdarúgó előéletének, s ebben igen érdekes dolgokra bukkant. El Ghanassy több esetben vétett ugyanis a közlekedési szabályok ellen, miközben karrierje nem igazán akart beindulni.

Yassine El Ghanassy 18 éves korában a belga Gent színeiben mutatkozott be a felnőttek között. Később az angol élvonalbeli West Bromwich Albion vette kölcsön (ott Gera Zoltán csapattársa volt), de a Premier League-ben egyszer sem lépett pályára. A Genthez való visszatérése után többek között a holland Heerenveen, az arab emírségekbeli al-Ain, a norvég Stabaek, a belga Oostende, a francia Nantes és a szaúdi al-Raed játékosa is volt, 2019 októbere óta azonban nem volt csapata.

A többszörös belga utánpótlás-válogatott szélső 2011-ben a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának, Georges Leekensnek az irányítása alatt két alkalommal a belga felnőtt nemzeti csapatban is pályára lépett (a Finnország, majd a Szlovénia elleni felkészülési mérkőzésen), azonban 2011 októbere óta nem kapott meghívót.

Az idén 30 éves marokkói származású szélsőnek – miután több belga korosztályos válogatottban is pályára lépett – a szakértők ígéretes karriert jósoltak jó tíz évvel ezelőtt, ám végül úgy alakult, hogy a belga élvonalat kivéve sehol sem tudott igazán gyökeret ereszteni – áll a Nemzeti Sport Online-on megjelent cikkben.

A nemzetközi sportsajtó 2011-es válogatottbeli szereplését követően csak hét év múlva, 2018 őszén foglalkozott vele legközelebb, amikor kiderült, hogy a belga rendőrség a megelőző évek során összesen körülbelül 20 alkalommal kapcsolta le gyorshajtás, piros lámpán való áthajtás és egyéb közlekedési kihágások miatt, majd az éveken át húzódó ügyek miatt egyszer fél év, más esetek miatt egy év börtönbüntetést kapott, továbbá 3360 euró pénzbírsággal is sújtották, valamint eltiltották a vezetéstől kettő évre. Utóbbi két tétel elrettentő erejében azért nem feltétlenül vagyunk biztosak – fogalmaz a cikkíró.

El Ghanassyt még 2016 novemberében állította meg a rendőrség, miután a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 57-tel haladt Oostende külvárosában, ráadásul áthajtott egy piroson – idézte fel 2019-ben a játékos történetét a La Derniere Heure című belga lap. Ennél az ellenőrzésnél derült fény arra is, hogy már korábban bevonták a jogosítványát, és újra kellett volna vizsgáznia, hogy visszakapja.

Alig háromnegyed év múlva újfent vétkezett a szélső: vezetés közben telefonált, ami miatt újfent előállították, s ekkor még mindig nem volt jogosítványa. 2017 októberében ismét összetűzésbe került a rendőrséggel gyorshajtás miatt, aminek következtében fél évre eltiltották a vezetéstől, valamint ekkor már el is kobozták az autóját, de azt végül fellebbezése után visszakapta. Apropó autó: arról nem tudni, hogy a fenti kihágások többségét milyen gépjárművel követte el El Ghanassy, az biztos, hogy a visszakapott kocsi egy Porsche 911 Carrera volt.

Noha a bírósági ítéletek megszülettek, annak már nincs nyoma, hogy El Ghanassy valóban le is töltötte volna a büntetést, ugyanakkor – szintén a La Derniere Heure szerint – 2019-ben a fél- és az egyéves börtönbüntetést is megfellebbezte, ám ennek eredményéről nem találni beszámolókat.

Az mindenesetre tény, hogy a bírósági ügyek közben El Ghanassy folytatta játékos-pályafutását, és az Oostende után a 2017–2018-as idényben a Nantes játékosa lett, majd 2018 nyarán a szaúdi al-Raebhez igazolt egy évre kölcsönbe. Az is tény, hogy 2019 októbere óta csapat nélkül volt, ám akadtak kérői: tavaly januárban a francia másodosztályban szereplő Caen szerette volna leigazolni, de az üzlet nem jött össze.

És ha már üzlet: a múlt héten írta meg a csakfoci.hu, hogy legkésőbb a nyáron véglegessé válhat az Újpest tulajdonosváltása. Már egy ideje lehetett pletykákat hallani, olvasni arról, hogy a klubot közel tíz éve birtokló belga üzletember, Roderick Duchatelet idén végre megkapja a kért összeget a lila-fehér egyesületért cserébe, így pont kerülhet a tulajdonosváltás végére. A portál úgy tudja, hogy Garancsi István cége lehet az új tulaj a IV. kerületben. Ez azért lenne érdekes, mert Garancsi a MOL Fehérvár irányítója is. Annyi mindenesetre biztosnak látszik, hogy magyar tulajdonosi kör veszi át a vezetést a Megyeri úton, bár a csakfoci.hu szerint komplikáltabb a helyzet annak terén, hogy konkrétan hogyan nézhet ki a tulajdonosi háló a klubnál, az viszont biztos, hogy Duchatelet meg fogja kapni azt a vételárat, amiből évek óta nem hajlandó engedni.

Az is kérdéses, hogy az új tulaj egy NB I-es, vagy egy NB II-es klubot fog átvenni, hiszen az Újpest a tavalyi idényhez hasonlóan ebben a szezonban is jó eséllyel a bennmaradásért fog küzdeni, s ez a harc idén is rendkívül kiélezettnek ígérkezik. Az elmúlt években sok olyan játékos került a csapathoz, akinek szerintem nemhogy a legnagyobb tradíciókkal rendelkező Újpestnél, de más magyar csapatnál sem lenne helye. Duchatelet előszeretettel hozott belgákat, vagy Belgiumban bizonyos szinten már bizonyított játékosokat Újpestre, de közülük sokan nem váltak be, vagy ha igen, akkor korán le is léptek a csapattól, mivel nagyobb klubok vitték el őket. Őszintén szólva, nekem az az érzésem, hogy Yassine El Ghanassy szerződtetése amolyan búcsúajándék lehet a távozófélben lévő tulajdonos részéről. Aztán, hogy mire megy vele az Újpest, s egyáltalán sikerül-e bennmaradnia, azt a közeljövő eldönti.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: ujpestfc.hu

Leave a Reply