Gondban van az Inter kínai tulajdonosa – egy helyi klub már be is csődölt miatta

Az Internazionale átvette a vezetést az olasz bajnokságban a Milantól, a Csiangszu FC pedig megnyerte a kínai bajnokság 2020-as kiírását – az eredmények tekintetében tehát nem mondhatjuk, hogy rosszul muzsikálnának a Suning kínai befektetőcsoporthoz tartozó labdarúgóklubok. Ennek ellenére azonban a csoport anyagi problémákkal küzd, amelyek eredményeképpen a Csiangszu a múlt hét végén – csupán három hónappal a bajnoki cím megszerzése után – becsődölt, s valamennyi játékosát, alkalmazottját szélnek eresztette. Az Inter esetében egyelőre ilyen súlyos helyzettől nem kell tartani, de a többségi tulajdonos gondjai nem hagyják érintetlenül a milánói kék-feketéket.

A siker nem garancia egy projekt fönnmaradására – ezzel, az elsőre talán furcsának tűnő megállapítással lehet jellemezni a Csiangszu FC helyzetét. A csapat tavaly – története során először – megnyerte a kínai labdarúgó-bajnokságot, február utolsó napján azonban azt volt kénytelen bejelenteni, hogy beszünteti működését, s fölszámolást kér önmaga ellen. “Annak ellenére, hogy vonakodtunk elküldeni a legnagyobb dicsőséget kiérdemelt játékosokat, s nem akartunk elszakadni a klubbal szolidaritást vállaló szurkolóktól, sajnálattal kell bejelentenünk, hogy a mai naptól kezdve a Csiangszu Football Club beszünteti csapatai működését” – áll a klub által tegnap kiadott közleményben.

A Suning kínai kiskereskedelmi óriáscég és befektetőcsoport, a nankingi székhelyű egyesület tulajdonosa súlyos pénzügyi nehézségeire hivatkozva már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy nem tudja a továbbiakban is finanszírozni a Csiangszu FC-t. Zhang Csindong, a csoport tulajdonosa az alkalmazottaknak a kínai holdújév alkalmából mondott beszédében jelentette be, hogy a Suning fölhagyhat minden nem kereskedelmi tevékenységével. A Csiangszu FC közleményében hozzáteszi, hogy fél éve keresett új befektetőt, aki a “legnagyobb őszinteséggel” vette volna át az eddigi tulajdonos részesedését. A kínai gazdaságban kialakult problémák azonban eltántorították az esetleges jelentkezőket, az pedig pláne, hogy a kínai kommunista kormány új működési modellt erőltetett rá az ország labdarúgására.

A kínai fociról itt Európában is köztudott már pár éve, hogy hatalmasak az átigazolási díjak és a fizetések is, amelyek persze kezdtek egyre jobban elszállni, emiatt a kínai szövetség már évekkel ezelőtt fizetési plafont vezetett be, hogy egy fönntartható gazdasági modellt hozzon létre. A Csiangszu FC a legtöbb kínai élvonalbeli klubhoz hasonlóan szintén alaposan kivette részét a nagy költekezésből, aminek sportszakmailag meg is lett az eredménye, azonban a bevezetett szigorítások, valamint a kínai kormánynak az a döntése, amellyel (Németországhoz hasonlóan) megtiltotta a sportegyesületek számára, hogy nevükben feltüntessék fő szponzorukat is, komoly érvágást jelentett. Pedig az elmúlt években arra is képes volt a Csiangszu, hogy európai topklubok elől halásszon el játékosokat jobb ajánlatainak köszönhetően. Így történt ez 2016-ban a brazil Aleix Texeira esetében is, aki 50 millió eurónak megfelelő összegért a Liverpool helyett a kínai csapatot választotta. Honfitársa, Ramires, a Chelsea korábbi labdarúgója 28 millió euróért került Nankingba, s a klubnak Fabio Capellót is sikerült “meggyőznie”, hogy Európa helyett inkább a Csiangszunál vállaljon munkát, amely 2019-ben igen közel volt ahhoz, hogy Gareth Bale-t is szerződtesse.

Az Inter is fenyegetve van

A tegnap bejelentett csőd természetesen a Csiangszu kizárását vonta maga után minden sorozatból, így az Ázsiai Bajnokok Ligájából is, ahonnan azonban nemrég már egy másik kínai csapatot is száműztek. A kupagyőztes jogán kvalifikáló Shandong Lunengnek szintén rendkívül pocsék pénzügyi helyzete miatt adódtak komoly nehézségei, nem kizárt, hogy végül szintén bedobja a törülközőt. Ugyanez a sors várhat a Tiencsin Tedára is, amely a hírek szerint szintén csődközeli helyzetben van, s egyáltalán nem lenne meglepő, ha rövid időn belül bedobná a törülközőt. Ez a három eset így együtt azt hiszem, már az összes, a kínai labdarúgás iránt érdeklődő üzletembert kellően fölvilágosít arról, hogy nem is annyira idilli egy kínai fociklubba befektetni.

Ha ez azonban még nem volna elég, a Suning nehézségeinek komoly kihatásai lehetnek Európára, konkrétan Olaszországra nézve, hiszen a kínai befektetőcsoport a Serie A-ban éllovas Inter többségi tulajdonosa is. A Suning most azt tervezi, hogy részvényeinek 20-25%-át meg nem nevezett vevőknek adja el. Hogy ez mennyire fogja érinteni a milánói csapat működtetését, még nem világos, de abból kiindulva, hogy a Suningnak 68,55%-os részesedése van a kék-fekete egyesületben (a másik tulajdonos a Hong Kong-i Lion Rock Capital befektetési alap 31%-kal), nagy összegben mernék rá fogadni, hogy az Internél is lesznek változások a tulajdonosi körben. Azt nem tartom valószínűnek, hogy a nagymúltú csapat is becsődölne, de az tény, hogy a lombard klub néhány hónapja már szintén új befektetőt keres. “Ésszerű és körültekintő máshová nézni” – mondta Zhang Csindong, a Suning elnöke, akinek föntebb idézett bejelentése minden bizonnyal az Interre is vonatkozik. Ennek ellenére az olaszok egyelőre azt kommunikálják, hogy továbbra is a Suning lesz a többségi tulajdonosuk.

Jó kérdés, hogy az Internazionale tud-e viszonylag gyorsan új befektetőt, akár befektetőket találni, hiszen az olasz gazdaság sincs a legjobb állapotban, s a Serie A-ban is több klub van, amely – bár nincs csődközelben -, de anyagi lehetőségei romlottak az elmúlt években. Elég csak a másik milánói csapatot, a Milant említeni, amelyet az UEFA ki is zárt a nemzetközi porondról a pénzügyi fair play megsértése miatt, mivel az ugyancsak kínai tulajdonosi kör nem tudta az európai szövetség számára megnyugtatóan rendezni a korábbi tulajdonosok által fölhalmozott adósságok és költségvetési kilengések kérdését. A Milan mára kijött a slamasztikából, s harcban van a bajnoki címért és az Európa Ligában is áll még, igaz, ott a Manchester United lesz a következő ellenfele. Az Inter helyzete abból a szempontból bonyolultabb, hogy többségi tulajdonosa súlyos gondokkal küzd, ráadásul az általános gazdasági helyzet is kedvezőtlenebb, mint egy-kettő éve, így nem volnék meglepve, ha nem tolonganának a befektetni szándékozó pénzemberek, cégek a Nerazzurri klubszékházának bejáratánál.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: rmcsport.bfmtv.com

Leave a Reply