Kiadták az idei Giro d’Italia útvonalát

Az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia szervezői szerdán közzétették az év első három hetes viadalának útvonalát. A májusi verseny Torinóból indul és szokás szerint Milánóban fejeződik be, s az idei útvonalból sem maradtak ki a nehéz hegyek, valamint a sprinterek számára kedvező szakaszok sem. A Sportudvar összefoglalja, hogy Itália mely tájait láthatjuk majd a verseny során.

A Zoncolan, a Dolomitok legendás vonulatai és a Strade bianche útvonalának egy része: többek között ezek a helyek szerepelnek a 104. Giro d’Italia útvonalában. Az olasz körverseny május 8-án Torinóból fog startolni és május 30-án Milánóban fejeződik be. Az útvonalat és a menetrendet szerdán Milánóban mutatták be a szervezők, akik az idei versennyel tisztelegni szeretnének Olaszország egyesítésének 160. évfordulója előtt. Minden bizonnyal ezért fordulhat elő az, hogy talán még a megszokottnál is keményebb lesz a verseny ebben az esztendőben, hiszen sok hegyi szakasz lesz, miközben a kettő (az első és az utolsó napon tartandó) egyéni időfutam összesen 38 km-t fog kitenni. Nem meglepő, hogy elsősorban hegyi menőket találunk az indulók névsorában, mint pl. a kolumbiai Egan Bernalt, a 2019-es Tour de France győztesét, valamint a franciák kiválóságait: Thibaut Pinot-t és Romain Bardet-t. A hegyi etapok többségére a verseny második felében kerül sor, így hármójuktól is valószínűleg ebben az időszakban lehet komolyabb dobbantásra számítani.

Az első héten a torinói időfutamot követően a mezőny gyorsan megindul lefelé, s meg sem áll egészen a csizma délkeleti sarkában fekvő Puglia régióig, azon belül pedig Foggiáig. Innen északi irányba folytatják útjukat a kerekesek, s megmásszák a Campo Felicét, majd pedig többségében murvás utakon fognak tekerni Abruzzóban és Umbriában. Az első pihenőnapot megelőző napra a szervezők nagy “show”-t ígérnek: Toszkánában a Strade bianche tavaszi egynapos verseny útvonalából 35 km-t fognak érinteni a versenyzők (ezek jobbára murvás utak lesznek), majd az utolsó 70 kilométeren Olaszország egyik legnagyobb szőlőtermesztő települése, Montalcino körül fognak tekerni.

Királyetap a Dolomitokban

A Zoncolant, Európa egyik legmeredekebb hegycsúcsát az idén keleti irányban fogja teljesíteni a mezőny, mégpedig a második hét végén, kettő nappal a Dolomitokban rendezendő királyszakasz előtt, amelyre május 24-én kerül sor. Ennek alkalmával három, 2000 méter fölötti hegyet fognak érinteni a versenyzők. Ezek a Fedaia, Pordoi és a Giau lesznek. Ezeken a csúcsokon keresztül fog megérkezni a mezőny a Cortina d’Ampezzóba, az 1956-os téli olimpia egyedüli és a 2026-os téli olimpia társrendezőjének helyszínére, ahol a befutó lesz. A királyetapon összesen 5700 méter szintkülönbséget kell leküzdeniük a kerekeseknek, vagyis alaposan föl kell kötniük a nadrágmadzagot. Az utolsó héten ismét Észak-Olaszországban fog zajlani a Giro d’Italia. Három hegyi befutó lesz, ebből az első a svájci San Bernardinón, a második az ugyancsak Svájcban található Splügenen, a harmadik pedig újfent Itáliában, az Alpe Mottán.

Az időfutam műfajában remekül szereplőknek (Ganna, Evenepoel) az első és az utolsó szakasz fog kedvezni, s nem volna meglepő, ha kettejük közül vehetné föl valaki magára az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót a nyitóetap végén. A második időfutam befutója szokás szerint a milánói dóm előtt lesz. A sprinterek, így Ewan, Gaviria, Sagan, Nizzolo, Viviani, vagy éppen Dekker előtt az első kettő hétben lesz sok esély a szakaszgyőzelemre. Ami az összetettért jó eséllyel harcba szállókat (Simon Yates, Landa, Nibali, Vlasov) illeti, hatalmas próbatételeken kell átesniük, ha szeretnék Milánóban fölvenni a rózsaszín trikót. A 3450 kilométeres útvonalon nem kevesebb, mint hét hegyi befutó, illetve komolyabb mászás fog történni, ami példátlan az olasz kör történetében. Ami pedig a 160 éves olasz egység megünneplését illeti, a Giro d’Italia érinteni fogja az egyesített Olaszország első fővárosát, Ravennát, ahol 700 évvel ezelőtt eltemették Dante Alighierit, az Isteni színjáték világhírű szerzőjét. A mezőny emellett ellátogat Folignóba, abba a városkába, ahol 1472-ben a nagyszabású és az olvasóból nagy hatást kiváltó irodalmi mű első nyomtatott kiadványa elkészült.

A Giro d’Italia idei útvonala (Forrás: Giro d’Italia/Twitter)
Lesznek magyarok a versenyen?

Erre a kérdésre szerencsére az a válasz, hogy a tervek szerint igen. Mint emlékezhetünk rá, Valter Attila indult a tavalyi viadalon, amelyen az összetettben az igen jónak számító 27. helyen végzett. Nem csoda, hogy a jelen pillanatban legmagasabban rangsorolt magyar kerékpáros ettől az évtől egy igazán erősnek számító csapat, a Groupama-Francaise Des Jeux színeiben szerepel, s ott van a gárda Giro-keretében. Idén azonban nem csak ő fogja képviselni hazánkat a nagy versenyen, ugyanis azon rajthoz áll az EOLO-Kométa istálló is, amely Fetter Erikkel számol az Olaszországban indulók között. Reméljük, hogy a hátralévő kicsivel több, mint kettő hónap során semmilyen olyan dolog nem fog bekövetkezni, amely akár Attila, akár Erik szereplését meghiúsítaná, hiszen előbbi ismét bízhat egy jó eredmény elérésében, utóbbinak pedig ez lesz az első három hetes körversenye.

Kíváncsi vagy az idei Tour de France útvonalára is? Ide kattintva olvashatsz róla!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply