Mégis hordhatnak bikinit a nők a dohai strandröpitornán

Tegnap számolt be róla a Sportudvar, hogy egy német páros visszalépett az év első nemzetközi strandröplabda-versenyétől, mert a rendező Katar nem engedélyezte a női játékosok számára, hogy bikiniben játszhassanak. A nemzetközi sportági szövetség ma közölte, hogy nem lesz tilos a strandröplabda védjegyévé vált ruházat viselése.

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) ma hajnalban bejelentette, hogy nem tiltják meg a női játékosok számára a bikini viselését a március 8. és 12. között a katari Dohában rendezendő nemzetközi strandröplabdatornán. A Sportudvar tegnap számolt be róla, hogy a világbajnoki ezüstérmes Karla Borger, Julia Sude német kettős a bikinitilalom miatt visszalépett a versenyen való indulástól, mert nem értenek egyet a katariak szigorú öltözködési szabályainak a tornára való kiterjesztésével. Facebook-oldalunkon számos hozzászóló szintén fölháborodásának adott hangot a történtek miatt, s megkérdőjelezte azt, hogy Katarnak kellene rendeznie ezt a tornát. Az arab miniállamnak egyébként ez lesz az első női viadala, az elmúlt hét évben férfi tornának volt helyszíne, ugyanakkor a 2019-es katari Strand Világjátékok keretében női versenyt is rendeztek, amelyen nem volt tilos a bikini viselése. A FIVB közleményében közölte, hogy kapcsolatba lépett a témában a katari szövetséggel, amely megerősítette, hogy semmilyen korlátozás nem fog vonatkozni a női strandröpisek ruházatára nézve.

A botrány a Borger-Sude páros visszalépésével érte el tetőfokát, valószínűleg a szervezők is emiatt cselekedtek gyorsan, nehogy más kettősök is visszamondják szereplésüket. Az eredeti terv az volt, hogy a nőknek pólót és hosszú szárú nadrágot kell hordaniuk a mérkőzéseken. Önmagában ez a fajta viselet még nem ritka a strandröplabdában, hiszen rossz időben hasonlóan öltözködnek a játékosok, azonban – ahogy azt Borgerék is kiemelték – Katarban szinte állandóan forróság van, így ha ez lesz a verseny idején is, akkor igen nehezen lenne elviselhető a nem éppen szellős öltözet viselése.

A FIVB honlapján elérhető a torna szabályzata, amelyet tegnap este módosítottak, amikor kivették a nők öltözetére vonatkozó korlátozásokat. Az eredeti, egy héttel korábban közzétett szabályzatban még az állt, hogy “a helyi kultúra és tradíciók tiszteletben tartása érdekében valamennyi női játékosnak rövid ujjú pólót és legalább térdig érő nadrágot kell viselnie az edzéseken és a mérkőzéseken”. A szövetség akkor kijelentette, hogy az összes játékos támogatta ezt a döntést. Ehhez képest most már nincs megtiltva a bikini viselése, pedig állítólag januárban, amikor egyeztetések zajlottak a sportolókkal a katari tornáról, akkor sem voltak ellenérvek a hagyományos öltözet betiltásával kapcsolatban.

Karla Borger a Spiegel hétfői számában azt mondta, normál esetben örül annak, ha új országokba jut el a mezőny, pláne egy olyan helyre, mint Katar, ahol a kánikula miatt lényegében kötelező bikiniben játszani. Párja, Julia Sude arra emlékeztetett, hogy a 2019-es dohai atlétikai világbajnokságon sem szabták meg a nőknek, hogyan öltözködjenek. Helke Claasen, a német strandröplabdázók szövetségi kapitánya nem fog elutazni Katarba. “Azt mondta nekem, hogy nem fog odamenni, mert nem érezné azt, hogy nőként bánnak vele” – magyarázta Niclas Hildebrand, a Német Röplabda Szövetség sportigazgatója a Süddeutsche Zeitung című napilapban.

Borger és Sude tiltakozásának tehát végül meglett az eredménye, úgyhogy aki nézni fogja a dohai tornát, az bikiniben láthatja majd a hölgyeket játszani.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply