Cristiano Ronaldo finanszírozza egy rákos gyermek gyógykezelését

Egy rákos megbetegedésben szenvedő kisfiú családja – akit néhány hete egy barcelonai intézményben gondoznak – köszönetet mondott Cristiano Ronaldónak, a Juventus sztárjának, amiért anyagilag segíti a gyermek felépülését célzó kezeléseket. A portugál labdarúgó nemes gesztusa sokáig titokban maradt, a család most azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy nyilvánosságra hozza, mekkora szíve is van a támadónak.

Tomas, egy 7 éves portugál fiú nemrég került a Barcelonában található Vall d’Hebron Kórházba, ahol egy, elsősorban kisgyermekeknél jelentkező daganatos betegséggel, neuroblastomával kezelik. Ez a megbetegedés az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata. Leggyakrabban a mellékvese velőállományában jelentkezik, de előfordulhat a gerinc mentén a nyaktól a medencéig, a mellkasban, a hasban és a kismedencében is. Sokszor jelen van már a születéskor, de ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy magától visszafejlődik és semmilyen következménnyel nem jár. Évente Magyarországon körülbelül 20-30 új beteg kerül felismerésre. Leggyakrabban 2 éves kor alatt fordul elő (1 év alatti az esetek 25%-a), de idősebb korban is jelentkezhet – írja a gyermekdaganat.hu.

A betegség kezelésére nemzetközileg elfogadott protokollok vannak, amelyek segítségével akár 1-2 év alatt teljesen meggyógyulhat a beteg. Előfordulhat, hogy valakinél később, akár felnőttkorban újból jelentkezik a neuroblastoma, azonban ez a betegség nem halálos, bármilyen életszakaszban gyógyítható. Ugyanakkor – főleg gyermekkorban – sok nehézséget idéz elő, ugyanis a beteg a kemoterápiás kezelés miatt fogékonyabb a fertőzésekre, ezért semmilyen közösségbe, még óvodába, iskolába sem járhat, amíg meg nem gyógyul.

Cristiano Ronaldót és feleségét, Georgina Rodriguezt nagyon megérintette a kisfiú betegsége, ezért elhatározták, hogy titokban segítik a családot abban, hogy ki tudja fizetni a nem olcsó kezelés költségeit. Ez a nemes gesztus egészen az utolsó napokig titokban maradt és csak a napokban derült rá fény.

Tomast 2019-ben diagnosztizálták a neuroblastomával. Családja tavaly októberben felhívást tett közzé, amelynek keretében anyagi segítséget szerettek volna kapni, hogy állni tudják az igen magas költségeket. Cristiano Ronaldóhoz és feleségéhez is eljutott a felhívás, s úgy döntöttek, hogy névtelenül segítenek a családon és főleg a kisfiún. Tomas anyjának nővére a közösségi oldalakon köszönte meg a támogatást mindenkinek, nem elfelejtkezve a Ronaldo-házaspárról sem.

Ivanának, Tomas unokanővérének üzenete a Ronaldo-házaspárhoz

A Georgina Rodriguez által megosztott üzenetben Ivana köszönetet mondott “a sok emberséggel megáldott embereknek”, természetesen kiemelten Ronaldóéknak. “Köszönöm a segítségüket, szolidaritásukat és nagy szívüket Georgina és Cristiano! Nagyon köszönöm, hogy segítettek nekünk abban, hogy Tomas a lehető legjobb kezeléshez férhessen hozzá” – olvasható az üzenetben.

Cristiano Ronaldo – akinek vagyona a Forbes szerint tavaly (a labdarúgók között elsőként) meghaladta az 1 milliárd dollárt – már évek óta támogat jótékony célokat. 2015-ben a Do Something névre hallgató amerikai nonprofit szervezet a világ legbőkezűbb sportolójává választotta. A portugál és ügynöke, Jorge Mendes tavaly márciusban és áprilisban is komoly anyagi támogatásban részesítette három portugáliai (lisszaboni és portói) kórház túlterheltséggel küzdő intenzív osztályát. Cristiano Ronaldo emellett az UNICEF Ments meg a gyermekeket! nevű szervezetének is évek óta támogatója.

Vagyis, lehet őt szeretni és nem szeretni, de az tagadhatatlan, hogy sok emberséggel van megáldva, aminek ezúttal Tomas, a 7 éves kisfiú a legújabb haszonélvezője. Tomasnak ezúton is mihamarabbi és teljes gyógyulást kívánunk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply