Véget érhetnek a fejelések az angol edzéseken – egy forradalom kezdete?

Angliában az elmúlt években komoly vita alakult ki akörül, hogy a fejjáték okozhat-e ún. neurodegeneratív megbetegedéseket a játékosok idősebb korában. Az utóbbi időben ugyanis több egykori focista – köztük Jack Charlton, Bobby testvére – is neurológiai betegségekben hunyt el, s mindegyik esetben az volt a szakemberek megállapítása, hogy problémájukat az idézte elő, hogy játékoskorukban rengetegszer fejeltek bele a labdába, ami komoly megterhelést eredményezett a fejük és az idegrendszerük számára. Most zajlik egy tanulmány, amelyben több egykori játékos – köztük Gareth Southgate szövetségi kapitány – egészségi állapotát mérik föl és elemzik, hogy kiderüljön, igazak-e a fejjátékkal kapcsolatos aggodalmak. Angliában már most tervbe vették, hogy az edzéseken megtiltják a fejeléseket. A korlátozás a mérkőzésekre egyelőre nem vonatkozna, de rövidesen ez is változhat.

Komoly forradalom van készülőben a labdarúgás őshazájában? – tehetjük föl a kérdést azután, hogy sajtóértesülések szerint Anglia (a világon elsőként) korlátozhatja, az utánpótlásban pedig megtilthatja az edzéseken a fejjáték gyakorlását. A The Telegraph című lap keddi számában adott hírt a tervbe vett intézkedésekről, mégpedig interjúkra és egyéb forrásokra hivatkozva. Ezek alapján úgy néz ki, hogy az FA arra hajlik, hogy annak ellenére, hogy még zajlanak a témával kapcsolatos tanulmányok, korlátozásokat vezet be a profi csapatoknál a fejelésekkel kapcsolatban. Egyelőre még csak a megbeszélések zajlanak a javaslatot illetően, de a hírek szerint egyre valószínűbb, hogy rövidesen konkrét intézkedésekre kerülhet sor.

Ahogy említettem, Anglia lenne az első ország a világon, amely ilyen reformot hajt végre, ennek célja pedig a neurodegeneratív betegségek elleni küzdelem. A szigetországban egyre több embert aggaszt az a felvetés, hogy a fejjáték és az egykori labdarúgók időskori neurológiai megbetegedései között összefüggés van, hiszen az utóbbi években több korábbi játékos is demenciában halt meg, s az 1966-ban világbajnokságot nyert angol válogatott tagjai között is hatan vannak, akik hasonló betegséggel küzdenek, köztük a csapat legismertebb játékosa, Sir Bobby Charlton. Testvére, Jack Charlton tavaly júliusban demenciában és limfómában halt meg.

Néhány évvel ezelőtt már elkészült egy skóciai tanulmány, amely azt állapította meg, hogy a labdarúgók 3,5-szer nagyobb eséllyel halnak meg neurológiai betegségekben, amelynek oka az, hogy pályafutásuk során rengetegszer fejelnek bele a labdába, ami fejükre és idegrendszerükre nézve komoly megterhelést jelent. A probléma megfékezése érdekében az angol szövetség akár azokat az edzőket is megbüntetheti, akik vonakodnak korlátozni a fejelések arányát az edzéseken.

“Elég feszített menetrendünk van, de először bizonyítékokat akarunk gyűjteni, mielőtt bármilyen iránymutatást adnánk ki a fejjátékról, az összefejelésről” – jelentette ki Charlotte Crowe, az FA orvosi részlegének vezetője a Telegraph hasábjain. “Az biztos, hogy vannak edzők, akik túlzásba esnek azzal, hogy játékosaikkal újra és újra, 45 percen, vagy annál is hosszabb időn át gyakoroltatják a fejeléseket. Ezek az edzésmódszerek biztosan nem megfelelőek. A protokollok kialakítását most egy bizottság vizsgálja, amelynek rövid időn belül konkrét javaslatokat kell megfogalmaznia” – tette hozzá.

Southgate is részt vesz egy tanulmányban

Múlt pénteken jelent meg a hír a BBC weboldalán, hogy Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya részt fog venni a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvoslás Iskolája által szervezett tanulmány elkészítésében, amely a labdarúgás és a demencia közti lehetséges összefüggéseket igyekszik föltérképezni. Az 50 éves szakember más egykori játékosokat is arra bíztatott, hogy vegyenek részt a kutatásban, s osszák meg tapasztalataikat a nyilvánossággal. “Részvételünk abszolút nélkülözhetetlen, ha szeretnénk jobban megérteni ezt a problémát” – jelentette ki Southgate.

A témával kapcsolatban több egykori játékos és edző is megszólalt az utóbbi napokban, így pl. David Beckham, Gary Lineker és Arséne Wenger is, akiknek véleményére sokan adnak Nagy-Britanniában. Mindhárman támogatják a kutatásokat, s amennyiben ezek eredménye alapján szükségessé válnának módosítások a sportág szabályaiban, akkor azok mellett is teljes mellszélességgel kiállnának. Christian Jeanpierre francia kommentátor, aki jó ismerőse a napjainkban a FIFA globális sportágfejlesztési igazgatójaként dolgozó Wengernek, a Le Figaro francia napilap sportrovatának adott múlt heti interjújában azt mondta, hogy a foci és a demencia közötti kapcsolat egyáltalán nem triviális, hanem jelentős probléma.

“Skóciában és az Egyesült Államokban megtiltották a fejjátékot a 12 éven aluliak számára. A FIFA, amelynek bődületesen nagy felelőssége van, nagyon komolyan kezeli ezt a problémát. Amikor a világ első számú sportágjáról beszélünk, akkor figyelembe kell venni a megjelenő statisztikákat, s azokat a híreket, melyek szerint az 1966-os vb-győztes angol keret hat tagja, köztük Sir Bobby Charlton is demenciában szenved. Ez egy trauma, ami miatt valós kérdés a fejjáték betiltása.

Jeanpierre szerint az nem elég, hogy csak a gyerekek esetében tiltják meg a fejeléseket, szerinte ezt mindenkire nézve elő kellene írni, s ebből fakadóan természetesen a mérkőzések valamennyi típusára is. “Van egy könyvem, amely alapvetően fiktív dolgokat tartalmaz, de már abban is leírtam, hogy hamarosan nem lesz több fejjáték. És tessék, manapság már a valóságban is erről zajlanak a viták. Biztos vagyok benne, hogy a felelős emberek már évekkel ezelőtt elkezdték vizsgálni ezt a témát. Mára sokak fejében megfordult a kérdés, hogy miért nem tiltják a fejjátékot az edzéseken, miközben akad olyan eset, hogy valaki egy tréning alatt 200 alkalommal fejel bele a labdába. Ezek a tények megkérdőjelezik a FIFA tevékenységét, hiszen a közvélemény jelentős része vele azonosítja mindazt, ami a sportágban megengedett” – tette hozzá Christian Jeanpierre.

Kíváncsian várom, milyen vége lehet ennek a történetnek, de azt mondom, már most készüljünk föl arra, hogy rövidesen lehet, egyáltalán nem fogunk fejesgólokat, vagy akármilyen fejjátékot látni a focipályákon, vagy ha igen, akkor azért sárga lap fog járni…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply