Egy lapp kisváros hamis olimpiai pályázattal hívja föl a figyelmet a klímaváltozásra

VIDEÓVAL – Igen meghökkentő bejelentést tett a Lappföld finn oldalán, az Északi-sarknál fekvő Salla városa. A település ugyanis elhatározta, hogy pályázik a 2032-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A pár ezer lakosú városka kandidálását ugyanakkor nem kell komolyan venni, az általa közvetíteni kívánt üzenetet viszont már annál inkább: Salla ugyanis a globális felmelegedés következtében súlyos létfenntartási problémákkal kerülhet szembe.

Salla városa, amely csupán 3400 lelket számlál Finnország sarkvidéki területén, a múlt héten hivatalosan bejelentette, hogy beszáll a 2032-es nyári olimpiai játékok megrendezéséért lassacskán beinduló és egyre keményebb küzdelembe. Annak tükrében, hogy a település gyakran -40 Celsius-fok alatti téli hőmérsékleteivel a világ leghidegebb helységei közé tartozik, eléggé hihetetlennek tűnhet, hogy nem a téli, hanem a nyári játékok rendezését szeretné elnyerni. Az önkormányzat honlapján közzétett, a 2032-es évszámból kiindulva 2 perc 32 másodpercesre vágott videóból azonban kiderül, mik is a szokatlan pályázat valódi okai, s a vele közvetíteni kívánt üzenet.

Először is azok kedvéért, akik az első döbbenetből ezidáig még nem ócsúdtak föl, gyorsan leszögezem, hogy Salla természetesen nem gondolja komolyan a nyári olimpia megrendezését (erre kis mérete miatt eleve alkalmatlan lenne). A finn kisváros mostani cselekedete mögött környezetvédelmi indokok, s az ezekre történő figyelemfölhívás áll.

Egy humoros klip, amely figyelmeztet a globális fölmelegedésre
A fiktív pályázat logója

Egy úszó, aki egy olasz fagylalttal a kezében süllyed bele a hóval körülvett tóba, egy szörfös, aki téli ruházatban homlokát naptejjel keni a csöpögő jégcsapok és a tóparton strandröplabdázók közepette – mit ne mondjak, igen humoros történetek ezek. A velük átadni kívánt mondanivaló viszont sokkal komolyabb, egyenesen nagyon súlyos. A humoros (vagy inkább szatirikus) hangulat mögött ugyanis egy SOS áll, amelyet az elsősorban a téli turizmusból megélő, a klímaváltozás miatt azonban ezt, s igen népszerű sípályáját féltő település adott le a világ számára.

Salla annak ellenére sem vette komolyan tervbe a pályázást, hogy az önkormányzatnak a település megmentése érdekében létrehozott honlapjának tanúsága szerint egy nagyon sikeres logót és egy kabalafigurát is készítettek a fiktív kandidáláshoz. A logó természetesen szintén a környezeti problémákra utal, ugyanis rajta a várost körülvevő hegyek, s a fölöttük szikrázóan sütő Nap látható. Sallának ettől függetlenül semmi esélye sem lenne a 2032-es rendezésben komolyan gondolkodó városokkal, így pl. Isztambullal, Dzsakartával, a Szöul-Phenjan párossal, vagy éppen Budapesttel szemben a pályázati procedúra megnyerésére.

Az orosz határhoz közel fekvő kistelepülés csatlakozott a fiatal svéd autista lány, az elmúlt években a globális fölmelegedés elleni világméretű, minden pénteken megrendezett diáktüntetéseket szervező Greta Thunberghez és annak mozgalmához, s arra buzdítja a lakosságot, hogy a “klímavészhelyzet” súlyosságára az olimpiai mozgalmon, a világ nemzeteit tán legjobban egyesítő intézményen keresztül hívja föl a figyelmet.

“Tetszett nekünk ez az ötlet, mert aggódunk a klímaváltozás miatt, és azért is, mert itt élünk a sarkkörön, s látjuk a változásokat” – mondta Erkki Parkkinen, a város polgármestere, aki hozzátette: azt szeretnék, ha a telek a jövőben is olyanok lennének, mint korábban, “amolyan igaziak”.

A sallai pályázat kabalája: Kesa, a hőségtől szenvedő rénszarvas

A településvezető a Guardian című brit újságnak adott nyilatkozatában pontosan leírta a globális fölmelegedés közvetlen következményeit a városra nézve, amelyet Finnország és egész Európa leghidegebb helységei között tartanak számon, s ezért ismert a neve nemzetközileg. Parkkinen állítása szerint manapság a telek később kezdődnek, mint korábban, s az időjárás egyre kiszámíthatatlanabbá válik. “Vannak olyan időszakok, amikor egyik nap még -30 fok van, néhány nappal később pedig már néhány fokkal a fagypont fölött vagyunk. A változások minden eddiginél gyorsabb ütemben történnek” – teszi hozzá a polgármester, aki – humorérzékét el nem veszítve – leszögezte: “Nem akarunk a nyári játékok megrendezésére legalkalmasabb helyek közé kerülni”.

Az északi sarkkör mentén fekvő Salla aggodalma visszhangozza a Maldív-szigetek tíz évvel ezelőtti kampányát, amely fölhívta a figyelmet a globális felmelegedés és az aggasztóan emelkedő tengerszint következményeire. Mint emlékezetes, az Indiai-óceánban, Indiától délnyugatra található szigetcsoport hatóságai 2009-ben sajtótájékoztatót szerveztek a témában. A víz alatt.

Bízzunk benne, hogy mind Salla, mind a Maldív-szigetek problémái megoldódnak, s a klímaváltozás nem fog végzetes következményekkel járni. Ahogy azt a Zöld Sport rovat korábbi cikkeiben is leírtam, az éghajlat folyamatosan változik. Hol melegszik, hol hűl. Meglátásom szerint ezt a tényt sokan nem képesek elfogadni. Pedig ha sikerülne, akkor könnyebb lenne kezelni a valóban súlyos helyzetet, s akkor lehet, hogy már napjainkban léteznének azok a megoldások, amelyek a sarkvidékek és a szigetek problémáit is orvosolnák. Úgy érzem, ezen a fronton (is) a pánikkeltés az első, nem pedig az olyan komoly figyelemfölhívás, mint ami pl. alább látható.

Salla videója:

Nem akarsz lemaradni a Zöld Sport cikkeiről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: gazzetta.it

Leave a Reply