Átigazolási összefoglaló (2021. január 26.)

VIDEÓVAL – Megkezdődött a hagyományos januári átigazolási időszak a labdarúgásban, a Sportudvar pedig most már hagyományosnak mondható módon idén is rendszeresen összefoglalót ad a piac legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. Január első három hetében péntekenként heti, az utolsó héten pedig hétfőtől péntekig napi összefoglalóval jelentkezem, a február 1-ei zárónapon pedig egész napos élő, szöveges tudósítás formájában számolok be az eseményekről. Kövessétek a Sportudvart!

HAZAI HÍREK
Vinícius Cipruson folytatja

A ciprusi APOEL csapata a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette a hétszeres magyar válogatott hátvédet, Vinícius Paulót.

Vinícius 2011 és 2020 között focizott Magyarországon, a labdarúgó NB I-ben 199 mérkőzésen lépett pályára, a Fehérvár színeiben két bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert. 2017 óta magyar állampolgársága is van, a magyar válogatottban eddig hétszer lépett pályára.

A Magyarországról való távozása után a 30 esztendős védő szűk egy év alatt tizenhét tétmérkőzésen kapott lehetőséget az uruguayi Nacionalban, köztük három Libertadores-kupa-meccsen. Mivel a szerződése januárban lejárt, az APOEL-nek csak vele kellett megegyeznie, a játékjogáért nem kellett fizetnie.

Vinícius 2022 májusáig szóló szerződést írt alá, és a hármas mezben játszik majd a nicosiai együttesben.

Tamás Olivér: Fehérvárról Paksra

A Paksi FC és a MOL Fehérvár FC megállapodást kötött Tamás Olivér játékjogát illetően, aki így a következő fél évet kölcsönszerződéssel a tolnaiaknál tölti. A tizenkilenc éves, magyar utánpótlás-válogatott belső védő ugyan a székesfehérváriak labdarúgója, viszont az elmúlt őszi idényt a másodosztályú Budaörsnél töltötte kölcsönben.

Két játékosát is elküldte a Loki

Az NB II-ben éllovas Debreceni VSC felbontotta Burai Erik és Damásdi Alex szerződését – közölte a Nemzeti Sport Online kérdésére a klub sajtóosztálya.

Burait és Damásdit a DVSC az őszi idényre kölcsönadta a DEAC-nak, az idény első felét a városi riválisnál töltötték.

A január 19-én történt szerződésbontást követően mindketten szabadon igazolhatók.

Izlandról érkező védőt igazolt a DEAC

Az NB II-es DEAC a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette a legutóbb az izlandi élvonalbeli Fjölnir Reykjavíkban szereplő Zachán Pétert.

A Pakstól tavaly július elején távozó Zachán Pétert október 31-ig, vagyis az izlandi élvonalbeli bajnokság végéig szerződtette a Fjölnir Reykjavík. A 23 éves játékos 15 bajnoki- és egy kupamérkőzésen lépett pályára, szerződése lejárta után azonban hazatért.

Zachán tehát a DEAC-nál folytatja a pályafutását, és hétvégén már pályára is léphet a Dorog elleni összecsapáson. A debreceni klub azt nem közölte, hogy a Paksban 22 NB I-es mérkőzésen pályára lépő, kétszeres U21-es magyar válogatott középső védő hány évre szóló szerződést írt alá.

KÜLFÖLDI HÍREK
Hivatalos: Thomas Tuchel a Chelsea új edzője

Ahogyan az Frank Lampard távozásának tegnapi bejelentése után rögvest várható volt, Thomas Tuchelt nevezték ki az angol bajnokságban gyengélkedő Chelsea csapatának vezetőedzőjévé.

A Paris Saint-Germaintől karácsonykor elküldött 47 éves német szakembert Marina Granovszkaja, a nyugat-londoni klub vezérigazgatója az egyik legjobb európai edzőnek nevezte a szerződés aláírását követően, amelynek értelmében Tuchel 18 hónapra írt alá a kékeknél, de kontraktusában szerepel egy éves hosszabbítási opció is.

Thomas Tuchel köszönetet mondott a Chelsea-nek a bizalomért, amelyben őt és stábját részesíti. Dícsérte elődjét, Frank Lampardot, aki szerinte nagy nyomot hagyott maga után a klub múltjában mind játékosként, mind edzőként. Hozzátette, hogy holnaptól a közös munkára fog koncentrálni a csapattal, mivel kemény tavasz áll az együttes előtt.

Tuchel korábban a Mainz és a Dortmund trénereként dolgozott, a Chelsea az első angol klubja. Nagy szerepe volt abban, hogy előző munkaadója, a PSG tavaly bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol 1:0-ára kikapott a Bayern Münchentől.

A Chelsea keretében kettő olyan játékos is van, aki már dolgozott együtt Tuchellel: Christian Pulisic Dortmundban, míg Thiago Silva Párizsban volt meghatározó játékosa a németnek.

A londoniak tehát jelenleg a 9. helyen állnak az angol bajnokságban, hátrányuk a BL-indulást érő 4. hellyel szemben viszont csupán hat pont, vagyis Tuchel vezetésével még simán fölzárkózhat az együttes.

Szinte hivatalos: Ödegaard az Arsenalé

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint Martin Ödegaard (a kiemelt képen) ma átment az orvosi vizsgálaton az Arsenalnál, és a londoni labdarúgócsapat kölcsönveszi a Real Madrid norvég légiósát.

A napokban spanyol sajtóbeszámolók alapján írtunk arról, hogy Martin Ödegaard a neki jutó kevés játéklehetőség miatt a kölcsönadását kérte a Real Madrid vezetőségétől.

Az Arsenal-szálról ma vezető hírben beszámoló BBC szerint olyannyira közel az egyezség, hogy a 22 éves norvég játékos szombaton már ott lehet az „ágyúsok” soraiban a Manchester United elleni bajnoki mérkőzésen. A kölcsönadás időtartamáról nem szól a hír.

Ödegaard nem sokkal a 16. születésnapja után, amolyan „csodakölyökként” 2015 januárjában lett a Real Madrid labdarúgója, és bár abban az évben bemutatkozott a felnőttek között, valójában a második csapat keretéhez tartozott, majd 2017-től kölcsönjátékosként focizott a holland Heerenveenben és Vitesse-ben.

Az elmúlt idényben stabil spanyol élvonalbeli játékos lett belőle a Real Sociedadban, abban reménykedett, hogy teljesítménye utat nyit számára Madridban is, ám az újabb kölcsönből visszatérve csupán három bajnoki meccsen fért be Zinédine Zidane kezdőcsapatába.

A Sociedad ismét szívesen látta volna soraiban, sőt az Ajax érdeklődéséről is lehetett olvasni, azonban a Real Madrid az angol lehetőséget tekintette a leghasznosabbnak. 

Ugyancsak az Arsenallal kapcsolatos hír, hogy legkésőbb a nyáron, szerződése lejártakor elhagyja a csapatot Shkodran Mustafi – erről a világbajnok hátvéd édesapja és tanácsadója beszélt a transfermarkt.de oldalnak.

Sevillába szerződik az Atalanta egyik legjobbja

Úgy látszik, igaznak bizonyultak azok a pletykák, amelyek szerint Papu Gomez, az Atalanta alapembere csapatot vált, s ezentúl a Sevillát fogja erősíteni. A 32 éves argentin támadó középpályás ma ugyanis megérkezett Andalúziába, hogy átessen az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, majd pedig aláírja szerződését új csapatával. A spanyol együttes a hírek szerint 5,5 millió eurót + bónuszt fizet a bergamóiaknak Gomezért.

Marseille-ből igazolt az Aston Villa

Az angol élvonalban szereplő Aston Villa kora este bejelentette, hogy négy és fél éves időtartamra szerződtette Morgan Sansont. A 26 éves francia középpályás az Olympique Marseille csapatát hagyta el három és fél év szolgálat után a birminghamiek kedvéért.

“Morgan több szezonon keresztül a francia labdarúgás legmagasabb szintjén szerepelt, s idén a Bajnokok Ligájába is eljutott. Minden képesség megvan benne, ami elengedhetetlen egy középpályás esetében” – jelentette ki a szerződés aláírását követően Dean Smith, a Villa menedzsere, aki hozzátette, bízik benne, hogy az új szerzemény hozzá fog járulni ahhoz, hogy a csapat továbbra is remekül szerepeljen a bajnokságban, s minden ellenféllel szemben versenyképes legyen.

Sanson természetesen nagyon boldog amiatt, hogy az angol bajnokságban is kipróbálhatja magát: “Ez egy varázslatos klub, egy nagy egyesület Angliában. Amikor az Aston Villa hívott, hosszú ideig csak arra tudtam gondolni, hogy ide szerződjek. Ez volt a legjobb lehetőség számomra és a karrierem szempontjából is. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a csapat jól szerepeljen velem. Egy álom valósult meg számomra, s nagyon büszke vagyok, hogy a Premier League-ben játszhatom az Aston Villával” – jelentette ki a francia, akinek ez lesz az első külföldi munkavállalása.

Marseille-ből igazolt az Arisz Szaloniki is

Ma hivatalosan is bejelentették, ami már napok óta tudvalevő volt, miszerint Kosztasz Mitroglou a görög bajnokságban a harmadik helyen álló Arisz Szaloniki csapatában folytatja pályafutását.

A 32 éves, 65 görög válogatott mérkőzésén 17 gólig jutó támadó másfél évre szóló szerződést írt alá új csapatával. Korábban volt az Olimpiakosz, a Panioniosz, az Atromitos, a Mönchengladbach, a Fulham és a Benfica játékosa is, legutóbb pedig az Olympique Marseille alkalmazásában állt, amely azonban az elmúlt kettő évben előbb a Galatasaraynak, majd a PSV Eindhovennek adta kölcsön. Mitroglou a délfrancia csapatban 50 mérkőzésen 16 gólig jutott.

Lasagnát kapott a Hellas Verona

A 18 mérkőzésen mindössze kettő gólig jutó, hétszeres olasz válogatott támadó, Kevin Lasagna a tavaszi szezont a Serie A-ban szereplő Hellas Verona csapatánál tölti kölcsönben, amely a szintén élvonalbeli Udinesétől szerezte meg őt. A 28 éves labarúgó kölcsönszerződése opciós joggal van ellátva, vagyis a veronaiaknak a nyáron lehetőségük lesz végleg megvásárolni Lasagna játékjogát.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: goal.com

Leave a Reply